УКР РУС

Футбол на монетах світу. Частина 3

20 червня 2015
Автор: Роман Клименко

"Футбол 24" продовжує знайомити своїх дорогих читачів з не менш дорогими витворами нумізматичного мистецтва - "футбольними" монетами.

На черзі – третя серія огляду нашої «монетної команди», до якої увійшли одинадцять тематичних кружалець з усіх куточків планети.

Тож, Welcome у захоплюючий світ нумізматики (с)!   

Країна: Острови Кука

Номінал: 1 долар

Рік випуску: 2001

Орієнтовна вартість: 200 гривень

Розпочнімо з екзотики! Цей долар випущено монетним двором островів Кука. Одразу пригадуються слова класика: «Але чому аборигени з’їли Кука? За що - неясно, мовчить наука»... Так ось, цей «бакс» приурочений до Чемпіонату світу 2006-го року, що відбувся на полях Німеччини. Гарнезну монету з кольоровою емаллю, яку ви маєте змогу спостерігати, продають виключно в капсулі – а все тому, що зроблена вона в «пруфі», тобто має поліпшену технологію виготовлення, завдяки чому металеве кружальце може похизуватися чудовим дзеркальним блиском і абсолютно рівною досконалою поверхню без подряпинок, сколів чи бруду. Якщо ж на полі подібної монети ви при купівлі розгледите якійсь дефекти – можете сміливо збивати ціну!

Країна: Арабська Демократична Республіка Сахараві (Західна Сахара)

Номінал: 500 песет

Рік випуску: 1994

Орієнтовна вартість: 1 100 гривень

Дуже цікавий екземпляр! Монети самопроголошеної республіки, розташованої в північно-західній Африці по сусідству з Марокко – велика рідкість у нумізматичному світі. Набір звичайного обігового дріб’язку Сахараві коштує плюс-мінус 100 гривень, тому немаленьке ювілейне срібне кружальце, яке випустили до американського Мундіалю тиражем усього 15 тисяч штук, і затягує більш ніж на тисячу української валюти.

Країна: Демократична Республіка Конго

Номінал: 50 сентимів

Рік випуску: 2002

Орієнтовна вартість: 12 гривень

Найдемократичніший з усіх представлених в нашому огляді екземплярів – симпатична обігова монетка ДР Конго, на якій лаконічно зображено футболіста у повний зріст. Чому така дешева? Ніби ж – теж екзотика… Тому що тираж її просто величезний, та й матеріал – а зроблена вона з алюмінію – зовсім не благородний. Торгуйтеся – можуть і за 8 гривень продати. 

Країна: Франція

Номінал: 1,5 євро + 20 євро

Рік випуску: 2005

Орієнтовна вартість: 1500 гривень + 13 тисяч гривень

Незвичний лот із двох монет, абсолютно схожих за дизайном (зекономили на роботі художника, не інакше), але з великою відмінністю у металі (1,5 євро виготовлено зі срібла, двадцятку – із золота) і, що логічно – номіналі і колекційній вартості. Причому, французи вирішили у своїй «оригінальності» піти ще далі. Подібний фортель раніше зустрічати не доводилося: колекційні кружальця були випущені не до, а після важливого футбольного форуму (на кшталт ЧЄ або ЧС, які є найпопулярнішими серед представленої на монетах тематики). У конкретному випадку на євромонетах 2005-го року зобразили… Мундіаль далекого 1998-го. 7 років пройшло! Що ж, історія – теж добре, її теж слід знати. І хай це тричі нелогічно, але – самі монети вийшли дуже симпатичними, за що «жабоїдам» плюс.

Країна: Австрія

Номінал: 5 євро

Рік випуску: 2004

Орієнтовна вартість: 400 гривень

9-гранний австрійський футбольний «п’ятак», який переважно продається в блістері-«хатці» (як на фото), коштує порівняно недорого через свою вагу – в ньому набереться усього 10 грамів срібла. Та й 600-тисячний тираж явно символізує масовість цього предмету полювання нумізматів, і як наслідок – порівняно помірну вартість «єврика». Зате який же він гарний, а?

Країна: Україна

Номінал: 10 гривень

Рік випуску: 2004

Орієнтовна вартість: 1500 гривень

В минулому огляді ми розповідали про українську мідно-нікелеву «двушку», яку випустили до Чемпіонату світу у Німеччині. Сьогоднішня «десятка» ідентична за дизайном, але зроблена зі срібла 925 проби і має вагу 34 грами. Хочете таку? Бігом у відділення Нацбанку!    

Країна: Південна Африканська Республіка

Номінал: 2 ранда + 2 ранда

Рік випуску: 2005

Орієнтовна вартість: 1500 гривень + 6 тисяч гривень

Ви тільки подивіться на них уважніше – ну чим не шедевр? Монетний двір ПАР продемонстрував симпатичне і оригінальне втілення ідеї випуску монет на футбольну тематику, в конкретному випадку - ЧС-2006. По-перше, самі монетки дуже стильні і симпатичні. По-друге, вони стануть прекрасною інвестицією, адже ціна на такі екземпляри найближчим часом точно не впаде, навіть якщо вартість золота і срібла буде звично коливатися.

 

Країна: Франція

Номінал: 10 євро

Рік випуску: 2004

Орієнтовна вартість: 6 600 гривень

Французи безсумнівно розуміються у монетах – взяти хоча б ці золоті 10 євро! Колоритна і презентабельна монетка, яку так і хочеться пощупати в руках, на момент виготовлення коштувала 265 євро. Зараз – сміливо множте на п’ять, і це у кращому випадку. А що ви хотіли, вона ж з нагоди сторіччя ФІФА випущена. А у ФІФА все недешево – ви тільки-но у Катару чи Росії спитайтеся…   

Країна: Австралія

Номінал: 1.25 дол.

Рік випуску: 2004

Орієнтовна вартість: 2500 гривень

Фішка цього австралійського кружальця – у номіналі. Звернули увагу? Так, $1.25! А все тому, що монетка складається з двох частин: центральна «коштує» 25 центів, а зовнішнє коло – рівно один долар. Взагалі, оригінальності у австралійців не бракує – при нагоді ознайомтеся з їхніми нумізматичними шедеврами: тут і метали на будь-який смак, і форми монет, і різноманітні дорогоцінні (і не дуже) вставки… Правильно роблять: в той час як футбольні клуби заробляють на атрибутиці, деякі країни гребуть серйозні гроші на продажі колекційних монет. І бюджету добре, і нумізмати щасливі – безпрограшний союз у дії.     

Країна: Китай

Номінал: 10 юанів

Рік випуску: 2005

Орієнтовна вартість: 4 тисячі гривень

Наступний шедевр приїхав до нас із Китаю. Що ми на ньому бачимо? На реверсі колоритний чубатий самурай лупить по м’ячу (хоча в авторитетному каталозі Краузе він описується як «класичний гравець у футбол» - уявляєте такого красеня на полі?), а на аверсі зображено кольорову емблему німецького ЧС-2006. Дійсно, той Мундіаль - дуже популярна тема у нумізматичному світі!

Наостанок зазначимо, що поле цієї срібної монети доволі велике, аж 40 міліметрів, при цьому «шайба» важить теж немало – майже 32 грами (для порівняння: металева українська гривня затягує на 7 грамів). Рука не заболить таку тримати?

Країна: Фіджі

Номінал: 100 доларів

Рік випуску: 2003

Орієнтовна вартість: 7 тисяч гривень

Лаконічна і дорога монета невеликої острівної країни Фіджі – ще один цікавий екземпляр нашого сьогоднішнього огляду. Золоті (цільних 8 грамів дорогоцінного металу!) сто доларів викарбовано у 2003 році до німецького Чемпіонату світу невеликим тиражем – у світі їх всього 25 тисяч штук, і будьте певні, що майже всі вони зараз знаходяться у приватних колекціях. Тому знайти таку вдасться хіба що на аукціоні, і коштувати вона буде як мінімум у декілька разів вище озвученої нами орієнтовної вартості.

Цікаво, а яка з представлених монеток вам сподобалася найбільше? Не забувайте ділитися у коментарях! 

Роман КЛИМЕНКО