УКР РУС

Фред: Війна почалася в Києві, а потім перейшла до Донецька – було дуже страшно

28 травня 2021 Читать на русском

Екс-півзахисник Шахтаря Фред, який нині виступає за Манчестер Юнайтед, пригадав початок бойових дій на сході України.

"Спочатку було складно, почалася війна... Було дуже страшно. Я жив недалеко від головної площі Донецька, і коли почалася війна між Україною і Росією, все дуже ускладнилося. У той час з'явилися проросійські протестувальники, і вони закрили місто.

Локателлі відхилив пропозицію Шахтаря

Наша тренувальна база була за містом, нам доводилося виїжджати туди. Вони зробили блок-пости, і ми проїжджали повз озброєних людей. Зупинили машину, запитали, навіщо їду за місто, сказав, що збираюся тренуватися. Вони вже знали нас, розуміли, що ми – футболісти, тому було трохи простіше. Пам'ятаю, що зупиняли люди з пістолетом в руках і навіть просили сфотографуватися. Дивно!

Були протести, але нічого серйознішого. Потім ми поїхали у відпустку і провели передсезонний збір у Швейцарії. Коли ми їхали, у місті почалася війна, зруйнували аеропорт, ситуація в країні була жахлива. Потрібно було повертатися, щоб зіграти Суперкубок України проти Динамо. Але як нам було повертатися, якщо країна знаходиться у стані війни?

Це був хаос. Українці розуміли, що відбувається, але ми, бразильці, ні... Мій внутрішній голос сказав: "Я не повернуся в Україну, яка загрузла у війні та вогні". Деякі гравці повернулися до Бразилії, інші зіграли за Суперкубок. Потім команда поїхала до Києва, нам подзвонили і сказали, що проблем немає. Тоді я повернувся. Але це було дивно. Ми гуляли по вулицях, бачили безліч барикад, людей, якісь намети, військовий одяг. Війна почалася в Києві, а потім перейшла до Донецька. Було нереальним бачити бойові танки, всіх у формі", – цитує Фреда Globoesporte.

Нагадаємо, Фред перейшов у Шахтар влітку 2013 року. Після початку війни у Донецьку він, а також Алекс Тейшейра, Дентінью, Дуглас Коста, Факундо Феррейра та Ісмаїлі відмовились повертатись в Україну.

"Цікаво, чи багато у нашій команді ганд*нів": Хацкевич і 20 українців ризикують стати заручниками скаженого диктатора