УКР РУС

Україна вийшла у півфінал Євро-2023 – команда Ротаня сенсаційно переграла Францію й пробилася на Олімпіаду!bomb

2 липня 2023 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Молодіжні збірні України та Франції зустрілися у чвертьфіналі чемпіонату Європи. Рахунок і огляд матчу читайте на "Футбол 24".

Історичний шанс для обох команд

Молодіжна збірна України всього раз виходила до півфіналу чемпіонату Європи. Це трапилось аж 17 років тому, в часи Мілевського й Алієва. Підопічні Руслана Ротаня могли зробити це вдруге. Втім, для початку необхідно було переграти грізного суперника – Францію U-21.

Сумарна вартість збірної Франції U-21 складає майже півмільярда євро – і він міг бути в рази дорожчим, якби у заявку потрапили Чуамені, Камавінга та Саліба. Молодіжка "гальських півнів" не перемагала на чемпіонатах Європи протягом 35 років, однак нинішня команда виглядала однією з найпотужніших в історії країни. Від неї вимагали тріумфу.

Французи виставили старих знайомих, а Ротань вдався до ризикованого експерименту

Під чвертьфінальний матч французи виставили дуже потужний склад. Особливо вражала атакувальна трійка, складена з Шеркі, Гуйрі та Барколя – гравців основи Ліона й Ренна. Перші два забивали Україні U-21 на стадії відбору, причому Шеркі оформив дубль.

Несподіванкою стала відсутність Баде у старті. Талановитий центрбек Севільї грав у старті проти Італії й Швейцарії, але Сільвен Ріполль довірився Сімакану з РБ Лейпцига. Травмованого Коне в центрі поля замінив Ле Фе з Лор'яна.

В цілому ж, Сільвен Ріполль не здивував, чого не скажеш про Руслана Ротаня. Збірна України U-21 вийшла без чистого форварда. Ним міг бути тільки Сікан, адже В'юнник загримів у лазарет, а Ванат дискваліфікований. Наш коуч вирішив випустити замість Данила атакувального хавбека – Криськіва.

Як наслідок, "синьо-жовті" розмістили на полі усіх найкращих півзахисників, а заодно насититли центр поля. Тривогу викликала експериментальність даної моделі – українська молодіжка ще ніколи так не грала.

План Ротаня на старті не спрацював. Франція швидко знайшла вразливість у нашій тактиці

Команди почали зустріч майже однаково. Франція та Україна вмикали високий пресинг, а при відході в середній блок тримали максимальну щільність між лініями. Вінгери ж активно комбінували з партнерами в глибині, рідко залишаючись в ізоляції.

Не можна сказати, що підопічні Руслана Ротаня нічого не отримали з такого стилю. В перші 10 хвилин "синьо-жовті" переходили центр поля групою у 6-8 гравців, організувавши кілька хороших просувань і комбінацій на чужій третині – втім, не вистачало завершення.

Епізод 1.

Епізод 2.

Тут-то і проявилась ключова перевага "Ле Бльо" – фантастичний рівень футболістів.

Команда Сільвена Ріполля при роботі на нашій половині не вигадувала чогось неймовірного. Гра на третього, вривання центрхавів з глибини, короткі обіграші на вузькому просторі – це нагадувало дворовий футбол, який так цінував Йохан Кройф. Втім, французи були значно швидшими й ефективнішими.

Показова атака "Ле Бльо" на 12-й хвилині. Наглядна демонстрація переваги в динаміці, пресингу й вигадливості.

Вони завжди були на крок попереду, агресивно накривали й легко обігрували 1-в-1. І навіть 2-в-1, і 3-в-1. Барколя, Шеркі, Гуйрі, Тюрам та Ле Фе обходили "синьо-жовтих", немов на велосипеді.

У ситуаціях, де українці мали чисельну більшість і правильно вибудовувались, "гальські півні" створювали гостроту несподіваними відкриваннями та різкими зміщеннями. Було помітно, що гравці "Ле Бльо" звикли до значно вищої інтенсивності футболу.

Перевага в класі накладалась на вразливість флангів збірної України U-21. Мудрик і Кащук не філонили в чорновій роботі, але, як правило, вона стосувалась боротьби за підбирання. Вінгери не встигали перекривати лінії пасів, не догравали з суперниками й загалом були безпорадними в позиційній обороні. Вівчаренка й Сича кидали на роздертя – і їх роздирали.

З цього епізоду розпочався гол французів

А тут атака завершилась ударом, який накриє Таловєров

Також варто відзначити проблеми з виходом з-під пресингу. Вони не були критичними на старті зустрічі, хоча вже тоді Трубін змушений був лупити лонгболи – однак поступово білд-ап України U-21 почав розвалюватись. Ніхто на Євро-2023 не душив збірну України U-21 настільки інтенсивно й агресивно, як Франція у першому таймі.

З іншого боку, українці самі допомагали супернику, вперто намагаючись комбінувати між лініями за наявності реактивних гравців на фланзі. Мудрик і Кащук рідко отримували передачі на хід (і всі вони були невдалими). Як наслідок, французів не карали за високий тиск, а під ним "синьо-жовті" почали допускати помилки.

Зрештою, після перспективної стартової 10-хвилинки французи одноосібно захопили ініціативу.

Франція мала громити Україну

Вже на 6-й хвилині французи могли відкривати рахунок. Бондаренко помилився під пресингом, а Барколя розіграв комбінацію з вриванням на правий край штрафного. Бредлі пробивав з гострого кута, однак Трубін парирував ногами!

Атака другим темпом завершилась на 11 метрів під удар Шеркі – вийшло по центру, в руки Анатолію.

На 12-й хвилині Тюрам вривався на дриблінгу у наш штрафний і впав, але арбітри не свиснули. На 15-й же тільки фол Таловєрова перед власним карним майданчиком зупинив Ле Фе. Шеркі стріляв зі стандарту – знову високо!

Зрештою, на 19-й хвилині Франція забила гол. Ле Фе запустив передачу на хід Барколя, той втік від Вівчаренка й покотив у центр штрафного на Шеркі, а Раян одразу ж хитнув Таловєрова – а потім бахнув у протихід Трубіну. 1:0.

На 25-й хвилині підопічні Сільвена Ріполля могли й другий гол забити внаслідок заблокованого удару Нкунку. М'яч підскочив над захисниками, а Гуйрі спокійно пробив головою метрів з 13-ти. М'яч летів під поперечку, однак Трубін врятував.

Крім цих епізодів, французи змарнували низку перспективних атак. Команда Руслана Ротаня трималася на нитці. Здавалося, що другий гол не за горами.

Україна прокинулась в середині другого тайму. Мудрик і Судаков – боги, але спрацював і хід Ротаня

Втім, поступово "синьо-жовті" заспокоїлись. Франція все одно продовжувала домінувати, але пожеж ставало все менше, а перспективних виходів з оборони – більше. Кілька разів Батагов віддавав розрізні паси, але більш важливими стали діагоналі центрбеків на фулбеків.

Це не вирішувало всіх проблем, але просування України U-21 стало рідше розбиватись об середній блок французів. "Ле Бльо" змушували бігати, перебудовуватись і відходити назад. У вінгерів та центрхавів "синьо-жовтих" з'явились певні варіанти для обіграшу.

Мудрик міг відкриватись за спину, але його проігнорували. Але важливо, що варіант був

Що найбільш важливо, прокинулась сміливість з початку зустрічі. І вона почала приносити результат. Зокрема вже на 23-й хвилині Україна U-21 забила гол – нехай і з явного офсайду (його не зарахували).

Він розпочався з передачі із правого флангу, після якої м'яч підібрав Мудрик. Удар Михайла прийшовся у Криськіва, той переграв Шевальє, однак лайнсмен був уважним.

А на 30-й хвилині Мудрик заробив пенальті. Михайло згадав свій цінник і з місця переграв Барколя. Після цього вінгер Челсі увірвався в штрафний, де отримав по ногах від Калюлю.

Судаков впевнено реалізував 11-метровий – 1:1!

Французи огризнулись аж на 38-й хвилині дальнім пострілом Барколя. Трубін вже проводив м'яч поглядом, але той несподівано влучив у стійку. Після цього ще одна атака "Ле Бльо" завершилась ударом з меж штрафного, який накрив Таловєров.

Покарання за марнотратство прилетіло на 44-й хвилині. І яким же красивим воно було! Мудрик прийняв м'яч у глибині й видав фантастичну діагональ у вільну зону між центрбеками. Туди увірвався Судаков, який опинився прямо перед Шевальє. Георгій легко переграв голкіпера – 1:2!

Тут варто відзначити і хід Ротаня з Криськівим на позиції "фальшивої дев'ятки". Саме його відволікаюче відкривання між лініями дозволило Судакову вбігти у вільну зону.

Втім, головним героєм слід назвати Мудрика – майже не отримуючи пасів на хід, Михайло сам почав тягати м'яч і сам роздавав передачі під атаку глибини.

Франція суттєво здала по перерві. Ротань вміло підлаштувався й контратакував

Перший тайм, попри хороший результат, виявився тривожним. Здавалося, що по перерві французи нас притиснуть – але не все сталося, як гадалося. Підопічні Сільвена Ріполля переважну частину другого тайму возились з м'ячем без моментів чи хоча б гострих атак.

Україна U-21 оборонялася впевнено. Цьому сприяли вчасні заміни. На 59-й хвилині наш коуч перебудувався зі схеми без форвардів на традиційну версію, випустивши Сікана замість Криськіва. До того ж, Бражко сідав у лінію оборони, формуючи позаду п'ятірку.

Не дуже корисного в атаці й згубного в захисті Кащука замінили на Назаренка, перевіреного класним матчем проти Іспанії. Олександр виявився енергійнішим і попереду, і позаду.

В тактичному плані Україна сіла на власну половину, почавши грати другим номером. При цьому стали працювати контратаки – ситуація з першого тайму, коли вінгери не отримували передач на хід і возились в центрі, вже не повторювалась. Вихід Сікана також сприяв кращій роботі з атакою глибини.

Данило не зміг зачепитись за лонгбол від Трубіна, та ще й послизнувся але зробив ривок і встиг на відскок, скинувши м'яч партнеру

Французи залишились без "кишень" на флангах і змушені були думати, як зламувати низький блок. При цьому наражались на контрвипади. Картина не змінилась навіть після серії замін на 70-х хвилинах, коли замість Гуйрі, Тюрама та Сімакана з'явились Адлі, Жондре й Ваї.

Під кінець зустрічі Калімуендо замінив Шеркі. Французи суттєво освіжили атаку, але Руслан Ротань парирував цей хід заміною – замість Мудрика на 78-й хвилині вийшов більш збалансований Брагару. Як наслідок, "Ле Бльо" весь тайм возились перед нашим штрафним без особливого прогресу.

"Синьо-жовті" теж створили небагато, хоча Назаренко відверто тероризував оборону "Ле Бльо". В одному з епізодів Мудрик вирізав йому фантастичну передачу в штрафний, однак Олександр скинув її в офсайд на Сікана. Варто відзначити Данила за подальшу скидку під удар Назаренку з 10-ти метрів – Сашко пробив над поперечкою.

На 84-й же хвилині вінгер крутив м'яч з лінії штрафного – повз ліву дев'ятку!

Франція могла врятуватись, але потрапила в полон

Щоправда, клас міг допомогти "гальським півням". На 66-й хвилині Барколя виходив сам на сам з Трубіним, але Анатолій врятував, а лайнсмен помітив у Бредлі офсайд. На 81-й же хвилині Калімуендо замикав подачу з правого флангу сильним ударом головою в правий нижній кут, змусивши голкіпера відбивати на Ваї.

Той одразу ж вколотив м'яч у сітку, однак і тут "Ле Бльо" довелося розводити руками – VAR зафіксував офсайд. Щось конкретніше "гальські півні" організувати не змогли.

Україна ж продовжила тікати у контратаки. Зрештою, на 86-й хвилині французи догрались. Назаренко виконав передачу між двох захисників у штрафний, а Бондаренко прийняв м'яч, ефектно переграв Люкеба і з правого краю перекинув Шевальє – 1:3! Франція капітулювала.

Українська молодіжка вийшла у півфінал Євро-2023, де зустрінеться з Іспанією. Матч буде проведено 5 липня. Крім того, наша збірна отримала автоматичне право зіграти на Олімпіаді-2024 у Парижі – ще ніколи "синьо-жовті" там не грали. Вітаємо!

Іспанія вийшла у півфінал Євро-2023, дотиснувши Швейцарію в овертаймі – "Фурія Роха" вберегла шанси України на Олімпіаду