УКР РУС

Франція знищила Нідерланди – рекордний за швидкістю розгром, дубль Мбаппе в ролі капітана та геройство Меньяна в фіналі

24 березня 2023 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Перформанс Кіліана Мбаппе, Антуана Грізманна та інших французів приніс "Ле Бльо" фантастичну перемогу над збірною Нідерландів (4:0). Звіт читайте на "Футбол 24".

Збірні Франції та Нідерландів проводили свій перший матч після ЧС-2022. Для обох команд дана зустріч була визначною. "Ле Бльо" на переповненому "Стад Де Франс" попрощались з чотирма ветеранами – кар'єру в національній команді завершили Манданда, Матюїді, Варан і Льоріс.

Після відходу останнього капітанську пов'язку отримав Мбаппе, що стало топ-темою місцевих ЗМІ. На неї серйозно претендував чарівний Грізманн, а Кіліан навіть розказав про розчарування "маленького принца". Антуан отримав статус віце-капітана.

"Ораньє", своєю чергою, починали новий цикл з новим тренером. Ну, як новим? У збірну повернувся Роналд Куман.

Йому одразу ж довелося стартувати з серйозних кадрових втрат, адже вірус вибив із заявки Де Лігта, Гакпо, Ботмана та Веєрмана. Замість них викликали трьох гравців – де Врея (Інтер), Гравенберха (Баварія) і Схерпена (Вітесс), причому двох останніх витягнули із розташування молодіжки.

Куман змушений був довіритись молоді, Дешам кинув у бій гвардію

Стартовий склад Нідерландів виглядав доволі незвично й вразливо. Чого лише коштує поява Тейлора (Аякс) в опорній зоні та Геертруди (Феєнорд) у лінії оборони – Кеннет проводив четвертий матч за збірну, а Лютсарел взагалі дебютував. 19-річний Хаві Сіммонс вийшов у трійці в атаці, вдруге зігравши за національну команду.

У "Ле Бльо" ж на поле вийшла еліта. Місце Льоріса в рамці зайняв Меньян, пару центрбеків сформували Упамекано та Конате, а на вістрі атаки бігав Коло Муані. Правим вінгером поставили Комана, а зліва у півзахисті діяв Рабйо.

Грізманн же починав у центрі в опорній зоні, хоча у нього й не було фіксованої позиції. Цікаво, що Антуан зіграв у 75-му поспіль матчі збірної Франції. Він не пропускав жодного поєдинку "галльських півнів" з 13 червня 2017 року.

Франція влаштувала швидкісний розгром. Такого не бачили з початку 1950-х років

Господарі відкрили рахунок завдяки пресингу. Вже на 2-й хвилині Тейлор віддав пас на Де Рона, хоча той був під тиском кількох французів. Нідерланди відбилися, однак всього через кілька секунд Грізманн кинувся у підкат і вибив м'яч з-під того ж таки Тейлора.

"Ле Бльо" провели швидку атаку, в завершенні якої Грізманн увірвався до штрафного та потужно пробив з передачі Мбаппе – точно в лівий нижній кут. 1:0! "Маленький принц" забив найшвидший гол збірної Франції за останні 17 років.

Ще за шість хвилин "галльські півні" подвоїли перевагу! Коло Муані отримав пас на хід і отримав по ногах від Геертруди, арбітр призначив стандарт, а Грізманн з нього закрутив на лінію воротарського. Сілессен не зміг вибити м'яч, за що прийшло покарання від Конате – 2:0!

Ну а на 21-й хвилині гра де-факто була закрита. Все вийшло максимально просто, однак надзвичайно висококласно. Чуамені отримав м'яч у центрі й протягнув його метрів на 15, після чого викотив передачу крізь дві лінії суперника. Коло Муані пропустив її повз Тімбера на Мбаппе, оформивши Кіліану вихід віч-на-віч – 3:0!

Антуан бажав стати капітаном і не приховував свого розчарування. Кіліан дуже красиво говорив про "маленького принца" перед матчем, а в матчі він обіймав і тягав Гріззі на спині

Франція востаннє вела з перевагою в три голи до 22-ї хвилини аж у 1953 році. Тільки тоді опонентом був Люксембург. Нідерланди теж оновили рекорд – оформити відставання в два голи до 8-ї хвилини востаннє вдалося у далекому 1951-му, в товарняку проти Бельгії. У офіційних матчах "ораньє" такого ще не допускали.

Франція заспокоїлась після третього голу. У Нідерландів нічого не вдалося

Як це часто буває з підопічними Дідьє Дешама, влаштовувати 7:0 на куражі команда не кинулась. Франція почала працювати по рахунку, майже нічого не дозволяючи гостям. До перерви вболівальники майже не бачили моментів. З гри можна пригадати тільки простріл у центр штрафного, після якого Мбаппе бахнув по горобцях.

Також у Франції був небезпечний стандарт із замиканням Конате. Сілессен витягнув м'яч, який летів у лівий нижній кут.

Другий тайм мало відрізнявся від першого. Нідерланди зробили спробу натиснути на старті, однак нічого цікавішого за постріл Депая зі штрафного команда не створила. Меньян відбив його в небо. В усіх інших атаках "ораньє" оборона господарів трималася дуже впевнено. Серія замін на 60-х хвилинах нічим не допомогла.

Моментів на полі не виникало. Дідьє Дешам освіжив склад, випустивши Діабі, Жиру, Фофана й Камавінгу, що допомогло забити на 86-й хвилині. Діабі відкрився під проникний пас від Тео Ернандеса, увійшов на правий край карного майданчика й прошив Сілессена, однак лайнсмен помітив офсайд.

"Ле Бльо" влаштували концерт наприкінці зустрічі

Тим не менш, вже на 88-й Франція відзначилась ще раз. Мбаппе хитнув Тімбера, увірвався на правий край штрафного та потужно вистрілив у дальній кут. 4:0! Таким чином, Кіліан забив 38-й гол за збірну у віці до 25-ти років – за останні 60 подібне вдавалося тільки йому та Лукасу Подольскі.

Після цього Дідьє Дешам випустив на поле другого сина Ліліана Тюрама – Кефрена. У цей великий вечір він дебютував за збірну, і навіть завершив хорошу атаку пострілом у площину.

На останніх секундах зустрічі господарі змилувались над "ораньє". Упамекано привіз пенальті, який взявся виконувати Депай. Втім, Мемфіс пробив доволі слабко – Меньян парирував! У підсумку, фінальний свисток зафіксував розгромну перемогу "Ле Бльо" з рахунком 4:0.

Нідерланди зазнали найбільшої поразки в усіх турнірах з 31 серпня 2017 року, причому тоді кривдником теж виступила Франція. "Галльські півні" набрали перші три очки у відборі на Євро-2024, очоливши групу В.

Структура "ораньє" зламалась одразу. Нідерланди завершили перший тайм практично без моментів

У Нідерландів тріснуло там, де було найбільш тонко. Молодий центрхав (Тейлор) та дебютант у лінії захисту (Геертруда) стали допускати помилки під пресингом французів одразу після стартового свистка. Та і загалом структура просування в "ораньє" дивувала дитячими провалами.

Тейлор в одній лінії із ще чотирма футболістами. Він закритий, не пропонує варіантів, нікого не відтягує, не заповнює зону й не розхитує побудову французів. Такі помилки Кеннет допускав частенько

Можливо, взнаки далася і травма Тейлора – Кеннет був не зовсім здоровим, а на 33-й хвилині його взагалі довелося замінити. Рональд Куман випустив Вегхорста, хоча в запасі сиділи Классен і Віффер.

Схема змінилась на 4-2-3-1, але модель білд-апу залишилась тією ж. Вейналдум і Де Роон продовжили активно опускатись до центрбеків і навіть діяли у одній лінії з ними. Просто раніше це робив і Тейлор, що дозволяло Джіні підійматись вище, а при 4-2-3-1 у цьому вже не було потреби (Сіммонс став грати "десятку").

Так мало бути в ідеалі – на практиці ж білд-ап "ораньє" не міг розхитати структуру "Ле Бльо". Практично кожна спроба виходу в атаку характеризувалась відсутністю чисельної більшості у зоні м'яча. Простір виникав за спиною Комана і особливо Рабйо, але команда погано взаємодіяла.

Показовий епізод стався на 39-й хвлині. У Франції все закрито в центрі (там футболістів "ораньє" банально менше), але є варіант зіграти через фланг. Аке створив трикутник з Вейналдумом і Депаєм, давши ширину.

Джіні проігнорував Натана й віддав ризикований пас на Депая. Він пройшов, але Депай почав зміщуватись туди, де багато французів і де мінімум варіантів обігратись. Як наслідок, сталася втрата. У таких моментах дуже допомагав Де Йонг, однак Френкі зараз у лазареті.

Депай взагалі провів поганий матч. У нього всього 77% точних передач, 5 перемог у єдиноборствах з 13-ти, 1 точний крос з 5-ти, 2 успішних обіграші на дриблінгу (з чотирьох спроб) і цілих 20 втрат м'яча при 63 дотиках. Не дивно, що в кінці він ще й пенальті не забив.

Іноді Ван Дейк запускав хороші діагоналі, однак обіграшів все одно не виникало. Моментів такий футбол, звісно ж, не приносив. До перерви збірна Нідерландів провела всього одну непогану атаку з вриванням у штрафний, завершивши її слабким ударом Вейналдума.

Найгостріший же епізод стався завдяки помилці Рабйо – подальша контратака мала принести гол, але в останню мить Депаю не дали нормально пробити з лінії воротарського. Ось і вся небезпека.

Стартовий план Дешама спрацював ідеально. Гнучка схема, магія Гріззі та ставка на Коло Муані ідеально наклались на проблеми Нідерландів

Важко було зрозуміти стартовий план Рональда Кумана. Тактика Франції читалася значно легше. В атаці команда вибудовувалась у схемі 4-3-3 з явним акцентом на швидкісного Коло Муані.

Нападник залишався вище за Мбаппе та Комана, чіпляючись за передачі на хід – хоча це й не було ультимативно. За потреби Рандаль відходив глибше й діяв, як дев'ятка, комбінуючи з партнерами. Ключову ж роль у структурі Франції на м'ячі відігравав Грізманн, який працював по всій ширині поля й шикарно обігрувався з партнерами.

Без м'яча "Ле Бльо" перебудовувались у схему 4-4-2, а "маленький принц" залишався в опорній зоні поруч з Чуамені. Звідти він звалювався у будь-яку зону, яка потребувала допомоги. За швидку трансформацію у 4-3-3 відповідав Коман, який перемикався в залежності від розташування суперників.

Все це доповнювалось пресингом у тій же гібридній 4-4-2. Коло Муані й Мбаппе перекривали лінії передач на опорників, а трійка позаду тиснула на центральну ланку Нідерландів. Коман тримав під контролем гравця на своєму фланзі й тиснув у необхідному напрямі в залежності від ситуації.

Такий футбол вдало наклався на проблеми "ораньє" з білд-апом, що й визначило підсумковий рахунок. Перший гол почався з пресингу, а другий і третій став наслідком гнучкості Коло Муані. Наявність магічного Грізманна на усіх ділянках поля теж сприяла розгрому, а ще більше вона допомогла при грі без м'яча.

Винос Нідерландів був занадто простим. Дідьє Дешаму є над чим працювати, але потенціал цієї збірної – безмежний

Тим не менш, у матчах проти суперників на кшталт Англії чи Німеччини все може завершитись не настільки весело. Команди з якісною структурою просувань значно активніше перевірятимуть збірну Франції на флангах (особливо на лівому).

Показово, що перед першим голом існував ризик, що Де Рон відріже Рабйо й виведе Вейналдума на простір. Нідерланди отримали б вихід 4-в-4, а з урахуванням проблем Тео в обороні можна вважати це за 4-в-3.

Цікаво було б поглянути на Камавінгу на позиції Рабйо. Потенційно це вирішило б проблему вразливості у зоні Адріена. Едуардо потужний фізично, покриває великий простір, володіє фантастичним пасом і може працювати як опорником, так і фулбеком – що важливо при страхуваннях Тео.

В усьому іншому Франція виглядає дуже перспективно. Вона все одно не відмовляється від прагматизму при веденні гри, але в своїй роботі команда демонструє надзвичайну ефективність. На Євро-2024 "Ле Бльо" можуть далеко зайти, якщо збережуть таку якість футболу.