УКР РУС

ЧС-2018 Франція – Бельгія: долю півфіналу вирішує "золотий гол", Мбаппе і Дешам ставлять історичні рекорди

11 липня 2018 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Бельгія і Франція зустрічалися в 1/2 фіналу чемпіонату світу-2018. Читайте звіт і рахунок матчу на "Футбол 24".

Матч 1/2 фіналу Чемпіонату світу 2018 Франція – Бельгія розпочався о 21:00 за київським часом.

Франція – Бельгія – відео гола

Бельгійці завоювали ініціативу з перших хвилин. Мбаппе спочатку спробував прорвати захист бельгійців, але заблокували. Спроби Азара мали такий же підсумок. Еден завдав першого гострого удару на 16-й хвилині. Де Брюйне створив для нього ледь не золотий момент, але все завершилось ударом повз дальній кут.

Наступний удар Азара зупинила лише голова Варана. Вираз обличчя Мартінеса свідчив сам за себе – було дуже близько. На 20-й Алдервейрелд з розвороту приклався – лише дивовижний Льоріс врятував Францію від пропущеного гола. Жиру відповів, проте мінімально не влучив.

Франція – Бельгія: онлайн-трансляція матчу 1/2 фіналу ЧС-2018

Олів'є з Мбаппе ледь не розіграли гольову комбінацію, однак форвард Челсі не дотягнувся до прострілу форварда ПСЖ. Павар на 40-й вривався по правому флангу у воротарський – Куртуа виграв дуель. Бельгія більше тримала м'яч у першому, та менше пробивала по воротах.

По перерві Лукаку намагався влучити з другого поверху. Удар Жиру заблокував Компані, а Умтіті реалізував навіс Грізманна з кутового. Мбаппе суперпасом п'ятою віддавав на Жиру у штрафному Бельгії, але захисники встигли ліквідувати удар форварда Челсі, який міг бути контрольним у цьому матчі.

Феллаїні виграв другий поверх у боротьбі з Умтіті – повз ворота. Де Брюйне наглухо закрили, а коли Кевін виривався на ударну позицію, пробивав далеко від воріт. Аксель Вітсель взяв на себе ініціативу, пробивши здалеку – Льоріс знову ідеально парирував. Навала бельгійців не приносила результатів. Лукаку надто кволо прямував до м'яча, а французи бездоганно грали у захисті своїх воріт.

Грізманн міг, але не прошив Куртуа. Толіссо також не зумів пробити неймовірного Тібо ударом низом, однак Франція і так вийшла у фінал, де зіграє проти переможця пари Англія – Хорватія.

Золотий гол вирішує

Як не сумно визнавати, команди грали тільки до першого забитого гола. Пам'ятаєте, було таке правило на чемпіонатах Європи у 90-х? Обидві збірні показували натяки на цікавий футбол до перерви. Однак у другому таймі ми побачили, що насправді все тривало до гола. Карти Франції зіграли, як і в попередньому матчі проти Уругваю. Тоді забивав Варан, зараз Умтіті. Бельгійці так і не оговтались. Франції було, звісно, важче, ніж у чвертьфіналі, проте "червоні дияволи" не змусили команду Дешама помилятись.

Дуель воротарів – ключова у матчі крутих атак

Ви могли б чекати від таких команд феєрії, але це півфінал. Тут вирішують нюанси. Якщо Льоріс парирував удари Азара і Ко, то Куртуа проґавив постріл Умтіті. До речі, верхову боротьбу програв козир Мартінеса у боротьбі на другому поверсі. Феллаїні проспав ривок захисника Барселони, хоча саме він мав би створювати перевагу в повітрі. Дуже тонкі нюанси створили ту крихітну перевагу, яка насправді була велетенською. Якби Бельгія забила першою, з великою імовірністю вона була би фіналістом. Але Уго Льоріс відбив останні 7 ударів у площину своїх воріт, тому в суперника не було шансів.

Герой матчу – і знову Мбаппе

Кіліан Мбаппе став найкращим французом за кількістю дриблінгу на Мундіалі з ЧС-1966, коли Opta почала рахувати статистичні показники: 15 загалом, 7 успішних. Форвард ПСЖ не забив сам, але створив найбільше проблем захисту суперника серед усіх гравців у першому півфіналі Чс-2018. Його пас п'ятою на Жиру – це взагалі шедевр, який повинні продавати на аукціонах. Шкода тільки, що Олів'є настільки бездарно змарнував момент.

Цікаві факти

Прокляття іноземних тренерів триває: жодна збірна з іноземним тренером не ставала чемпіоном світу. Іспанець Роберто Мартінес не вивів Бельгію у фінал, але й історія не була на його боці.

Франція вийшла у 3-й фінал за останні 6 чемпіонатів світу. Найбільше серед усіх національних команд.

Бельгія програла вперше за 2 роки і 25 матчів.

Антуан Грізманн доклався до найбільшої кількості голів (3 голи плюс 2 асисти) на Чс-2018, якщо не рахувати Харрі Кейна (6 м'ячів).

72 зі 158 голів (46%) на Чемпіонаті світу 2018 забили після стандартних положень.

Найбільше на Мундіалі в Росії забивали гравці Тоттенхема та Барселони – по 11.

Дідьє Дешам – єдиний головний тренер в історії збірної Франції, який вийшов у 2 фінали великих турнірів: Євро-2016 і ЧС-2018.

Уперше з 1998-го року відразу 3 захисники забили за Францію на Мундіалі. Тоді відзначились Лізаразю, Блан і Тюрам – це привело до золота, зараз Павар, Варан і Умтіті. Нас чекає новий титул чемпіонів світу від французів?

ЧС-2018, 1/2 фіналу

Франція – Бельгія – 1:0

Гол: Умтіті, 51