УКР РУС

Франков: З сезону-2019/20 чисельність Прем'єр-ліги можуть відновити до 16 команд

27 жовтня 2017 Читать на русском

Головний редактор журналу Футбол Артем Франков розповів про можливі реформи в українському футболі.

"Головний зміст зводиться до того, щоб об'єднати нинішню другу лігу з любителями в Національну Футбольну Лігу. Ймовірно, вона повинна складатися з трьох дивізіонів за географічним принципом, які серйозно нагадують за охопленням округу ППО при Радянському Союзі. Це повинно бути реалізовано наступного літа і пов'язане з майбутнім перетасуванням дивізіонів за чисельністю.

Мотивація: велика частина клубів Другої ліги, незважаючи на наявність юридичної особи та професійні контракти з гравцями, по суті залишається аматорськими командами. Реформа призведе уявлення у відповідність з дійсністю і спонукає аматорські клуби підтягуватися під рівень професійних.

Хто цього не зробить – буде відсіяний комітетом ФФУ з атестації. Контроль повинен здійснюватися постійно, команди, які не відповідають критеріям, ніяк не зможуть підвищитися в класі. Проти: у нас і в УПЛ є різні команди, в тому числі не пов'язані з АТО ... Крім цього забійного аргументу, далеко не факт, що ми отримаємо оптимальний варіант з тягнуться вгору любителями.

Чи не слід вважати більш імовірним варіант, що профі, побувавши на шкільних і колгоспних стадіонах, що такі характерні для змагань аматорів, втратять найменший стимул для вдосконалення власної інфраструктури?

З сезону-2019/20 можуть відновити чисельність Прем'єр-ліги до 16 команд, а Першу лігу зменшити з 18 команд до 16. Це питання обов'язково буде розглянуто на найближчих зборах УПЛ і після цього поставлене перед виконкомом ФФУ.

На користь реформи працюють і приховані аргументи. Наприклад, можливість клубів Першої ліги припасти до такого джерела фінансів, як "платежі солідарності" – нині це соціальна виплата від УЄФА становить близько трьох мільйонів євро на рік. Ось тільки, хлопці, – тримаю парі, що ніколи клуби Прем'єр-ліги не поділяться настільки смачною штукою.

А вже трагедія вильоту з Першої ліги, що обертається, як не крути, попаданням в любителі, і зовсім лякає багато клубів Першої ліги до тремтіння. І, повторюся, до втрати спонсорів, які набагато легше розщедрюються на профі, ніж на любителів", – цитує Франкова Matchday.

Франков пояснив, чому назвав частину фанатів Аякса педофілами