УКР РУС

Формат 12-ти команд в УПЛ пропонується на сезони 2016/17, 2017/18, а сезон 2018/19 і далі - 16 команд, - Степан Щербачов

20 січня 2016 Читать на русском

Керівник спортивних проектів холдингу "1+1 Медіа" Степан Щербачов прокоментував результати другого засідання робочої групи по формату чемпіонату України. Степан Валентинович розповів про домовленості з телеканалами "Футбол 1" та "Футбол 2" щодо підтримки чемпіонату і суми виплат клубам за права на телетрансляції.

- Степане Валентиновичу, після другої зустрічі робочої групи вдалося дійти до спільної позиції з каналами "Футбол 1", "Футбол 2" стосовно формату чемпіонату?

- Ми з каналами "Футбол 1" та "Футбол 2" прийшли до згоди, і будемо намагатися (це залежить і від клубів), щоб чемпіонат став більш цікавим і більш конкурентним. Наше завдання як телетрансляторів, щоб наш чемпіонат мав жорстку конкуренцію, щоб не було, як у цьому чемпіонаті, "прохідних" матчів. Ми спільно з каналами "Футбол 1" та "Футбол 2", пропонуємо клубам схему розподілу коштів від прав на телетрансляцію. Схема буде припускати вхідний внесок, отримання доходів, в залежності від місця в таблиці і також бонуси за перемогу.

- Чи можна сказати, що при обговоренні формату чемпіонату думка телетрансляторів є основною?

- Ми не можемо диктувати клубам що-небудь. Ми можемо тільки пропонувати. Чемпіонат потребує певних реформ. Ми бачимо, що зараз навіть не всі клуби, можливо, перезимують... Доля запорізького "Металурга" в підвішеному стані. Формат, коли не всі клуби дограють до кінця чемпіонату, неприйнятний ні для нас, ні для уболівальників. Ми працюємо за якоюсь прогнозованою схемою. Коли телебачення планує свою роботу, то має бути розуміння, що буде завтра, післязавтра, в кінці чемпіонату. Ми не можемо працювати за якимись незрозумілими критеріями. Тому наше завдання зараз зробити так, щоб чемпіонат став зрозумілим. Якщо в нинішній економічній ситуації 12 команд готові пройти атестацію, мати фінансування і пройти всю дистанцію чемпіонату, то значить в нинішніх реаліях для України актуальний формат 12-ти команд. І ми готові транслювати всі матчі цих 12-ти команд, але на певних умовах.

- Окрім формату 12-ти команд, ще висловлювалися побажання стосовно альтернативних форматів від клубів?

- В'ячеслав Грозний виступає за розгляд 16-ти команд. Відразу скажу, що ми не проти 16-ти команд, і сьогоднішня пропозиція телеканалів виглядає таким чином, що ми говоримо про формат 12-ти команд протягом 2-х сезонів. Тобто, сезони 2016/17, 2017/18. І разом з тим ми віримо, що сезон 2018/19 і далі знову буде 16 команд. Футбол очиститься, знайдуться додаткові команди, які вийдуть у Прем'єр-лігу.

- З'явилася інформація про суму в 102 мільйони гривень, яка буде розподілятися між клубами. Ця цифра реальна?

- Саме так воно і є. Це загальна сума за права, розрахована на 12 клубів. Ми запропонуємо цю суму для клубів.

- Такий варіант можна назвати вигідним для вас як для телетрансляторів?

- На сьогоднішній день, якщо брати комерційну складову, напевно, ні. Інвестори каналів інвестують у футбол кошти з любові до футболу. Тобто, при таких витратах, які зараз є, вийти на окупність футбол не може. Як клубний футбол, так і телевізійна його складова. Але це все-таки крок вперед і робота на перспективу. Починаючи рухатися в такому напрямку, ми намагаємося поступово вийти на якийсь рівень окупності. Ми займаємося телевізійною підтримкою проекту "Прем'єр-ліга" і українського футболу. Наше завдання розвивати футбол, щоб більше глядачів дивилися, відвідували матчі, ми зацікавлені в цьому, як і клуби. У даній ситуації ми готові терпіти і робити певні кроки, щоб футбол не впав. Це спорт №1, і він зараз потребує підтримки. Якщо її не надати, то в чемпіонаті може залишитися 8-10 команд, це дуже мало для України. У нашій пропозиції формат розрахований на 4 сезони - перші 2 сезони по 12 команд, а третій - вже 16 команд.

Олександр Москаленко, Футбол 24