УКР РУС

Фонсека: Україна не має жодного нападника високого рівня

22 жовтня 2017 Читать на русском

Головний тренер Шахтаря Паулу Фонсека порівняв чемпіонат України та Лігу чемпіонів, а також розповів про проблеми українського футболу.

"Проти кого було важче грати: проти Наполі чи Манчестер Сіті? Проти обох (сміється). Але в принципі, стратегія будувалася однакова. Те, що ми хотіли робити в обороні, відносилося до гри з обома командами. Саме атака трохи різнилася. Проти Наполі все, що у нас вийшло передбачити, прочитати в грі, дало нам більшу перевагу, тому що ми могли забігати наперед. З Сіті було набагато складніше передбачити, що певний гравець може зробити. З Наполі було, мабуть, трохи легше, тому що було зрозуміло, що може статися, адже там є колективна робота, і не так складно прогнозувати ситуації.

Наскільки важко переходити від матчів чемпіонату до Ліги чемпіонів? Непросто. По тому контексту, в якому ми виступаємо тут в чемпіонаті України, зрозуміло, що ці ігри відрізняються. 80% гри ми знаходимося на половині поля суперника, біля штрафного. У той же час в Лізі чемпіонів гра проходить в різних локаціях поля, вона в постійному русі. Тому ми відчуваємо брак конкуренції, який є в чемпіонаті. Той факт, що ігри в чемпіонаті проходять не в ідеальному темпі, це не зовсім добре позначається на Лізі чемпіонів. І цей дефіцит дуже непросто відпрацьовувати, тому що це пов'язано з різним рівнем змагань, а перебудовуватися не завжди просто.

Я можу дати хороший приклад: якби у команд була хоробрість виходити на ігри, як недавно Чорноморець, яка могла б бути гра! Зрозуміло, що ігри були б набагато кращими, футбол би був більш видовищним, і в чемпіонаті були б команди, які могли б створювати більше проблем Шахтарю. Проблема в тому, що клуби думають тільки про оборону. Бракує їм цієї хоробрості в грі, щоб грати в справжній футбол. Адже це питання не лише поразки, а й того, якою буде якість гри, що ми покажемо людям.

Ось я не бачу себе в таких оборонних іграх, якщо тільки, можливо, в деяких моментах мене змусять це робити – оборонятися у своєму штрафному автобусом. Хоча я і ніколи не готую свою команду до цього. Таке може статися, коли ми будемо грати, наприклад, з Барселоною. Але це не тому, що я так хочу, а тому що я буду грати з Барселоною.

Зрозуміло, що така ситуація потім впливає на зовнішню сторону футболу, на збірну. Цей закритий спосіб гри не дає гравцям рости. Ви розумієте, що таке 70-80% гри без м'яча? Вони не контролюють м'яч, не грають в футбол, у гравців немає зростання. Я думаю, що це значною мірою питання ментальності футболістів і тренерів.

Як розірвати це замкнуте коло? В Україні немає захисників. Завжди існує проблема з пошуком лівих оборонців. У нас є проблеми з центрбеками, і практично немає нападників. Зрозуміло, що одна людина тут не зможе створити диво. Подивіться в центр поля і на атаку збірної Хорватії, і на те ж саме в збірній Україні. Україна не має жодного нападника високого рівня!

А все починається саме з дитинства. Все це повинно формуватися, гравці повинні формуватися, коли вони тільки починають займатися футболом. Ми не повинні, як би сказати, вимагати сформувати перемогу, ми повинні формувати гравців, які до неї будуть приводити. Розвивати гравців, які будуть хотіти грати, які будуть з м'ячем, які зможуть рости як тактично, так і технічно. Якщо ми не будемо давати цього зростання гравцям, думаю, нам буде складно. Якщо ми будемо думати тільки про оборону, звідки буде взятися якісним гравцям? Звідки, якщо вони не грають?

Наприклад, в Португалії відбулася трансформація роботи дитячого футболу. У країні, де живе всього 10 мільйонів, масово продають гравців в топові клуби, тому що є ментальність, що ми повинні виростити гравців, повинні створювати їх, давати їм прогресувати. Як? Роботою, незважаючи на результат. Щоб рости, гравець повинен бути з м'ячем, і це на мій погляд фундаментально.

Коваленко? Звичайно ж, потенціал є, і він зростає. Зрозуміло, що нашу гру, гру Шахтаря, потрібно розуміти. Вона досить складна для такого гравця як він. Просто Коваленко не гравець переходів, де немає багато простору. Для мене він номер 10 – атакуючий півзахисник.

Хто зараз виступають на одній позиції з ним? Це ті гравці, які добре справляються з нестачею вільного простору в центральній зоні поля, які повинні приймати швидкі рішення, і це не завжди просто для цих гравців. Зрозуміло, що для Коваленка зараз складно діяти без вільної зони, без вільного простору. Але, як я і сказав, він ще молодий і дійсно цінний гравець, і я думаю, він додає, і в один день стане одним з найкращих гравців в Україні. Для мене він таким вже є", – сказав Фонсека в інтерв'ю Football.ua.

Фонсека: Навіть Шевченко не може творити чудеса

Нагадаємо, сьогодні, 22-го жовтня, відбудеться матч Динамо – Шахтар. Час початку зустрічі – 19:30.