УКР РУС

Шахтар – Рома: передматчева прес-конференція Паулу Фонсеки

20 лютого 2018 Читать на русском

Наставник Шахтаря відповів на запитання журналістів напередодні матчу 1/8 фіналу Ліги чемпіонів Шахтар – Рома.

Головний тренер Шахтаря Паулу Фонсека поспілкувався з українськими та італійськими журналістами на прес-конференції перед матчем 1/8 фіналу Ліги чемпіонів.

– Чому передматчеве тренування було проведене в Києві?

– Усім доброго вечора. Для нас це абсолютно нормальна ситуація. Це наш дім, наш стадіон, нам не потрібно прилітати сюди заздалегідь, щоб познайомитися зі стадіоном. Це наш дім. Саме тому ми вирішили провести тренування в Києві. Для нас це не щось нове, ми завжди так робимо.

– На прес-конференції Роми неодноразово спливала тема попередньої зустрічі Шахтаря з римським клубом, яка була сім років тому. Але чи не здається вам, що нинішній Шахтар поступається тій команді, в якій грали Фернандіньо, Вілліан, Мхітарян, Срна, Дуглас Коста?

– Насправді мені дуже складно говорити про той час, адже мене тут не було. Результат тих матчів нічого не означатимуть завтра. Шахтар абсолютно по-іншому обороняється, зовсім інакше атакує, Шахтар грає в зовсім інший футбол. Чи кращий Шахтар, ніж тоді, чи гірший – я не можу говорити, мене тоді тут не було. Зараз команда моя, і я повністю несу за неї відповідальність.

– Очевидно, Рома зіграє проти Шахтаря за схемою 4-2-3-1. Ця схема вам добре відома. Чого ви чекаєте від суперника в завтрашньому матчі? Чи готові до такої гри? І питання по Бернарду.

– По другому питанню можу сказати точно, що Бернард повністю відновився і завтра буде грати. Насправді Рома дещо змінила. Вона інвертувала трикутник в центрі поля. Я можу сказати, що Рома – це дуже сильна команда з гравцями високого рівня. Нею керує відмінний тренер. Радикально нічого не змінилося.

– Додо грав на зборах в якості футболіста основного складу. Які його шанси дебютувати завтра в Лізі чемпіонів?

– Для свого юного віку ти ставиш дуже складні питання (питання задав хлопчина років 11, який опинився в конференц-залі). Я не хочу нічого ховати, тим більше перед дитиною Як ти бачиш, поруч зі мною сидить Богдан Бутко. Саме він завтра буде грати на правому фланзі захисту. На превеликий жаль, Додо завтра не виступить. Додо тренується, у нього все добре, йому тільки 19 років, він звикає до реальності. І не грає він тільки тому, що Бутко зараз знаходиться в хорошій формі.

– Синьйор Фонсека, у вас десь зберігається костюм Зорро, і чи є у нас шанс побачити вас в ньому, якщо Шахтар пройде Рому?

– Скажу чесно, костюм у мене не зберігається. Він зберігається в клубі, в шафі. Взагалі, я не збирався вбиратися в щось таке маскарадне, але хто знає...

– Хотілося б дізнатися, як просувається справа в питанні із застосуванням допінгу вашим капітаном Даріо Срною?

– За тією інформацією, яка є у мене, найближчим часом органи, що займаються цією проблемою, повинні винести рішення. У будь-якому випадку я сподіваюся, що Срна повернеться. Це найважливіший гравець для нашої команди. Я сподіваюся, все вирішиться.

– І головний тренер Роми, і її капітан оцінили шанси команд на прохід у чвертьфінал як 50 на 50. Яка ваша думка з цього приводу? І якщо порівняти Португалію і Україну. Зараз у Шахтаря була тривала пауза: це плюс для вас або створює додаткові складності?

– Якщо ми подивимося статистичні дані, в таких чемпіонатах, де є тривала пауза, результат не зовсім позитивний. Не думаю, що це плюс, скоріше це недолік. Проте ми готувалися до Роми і будемо битися за хороший результат в будь-якому випадку. Якщо говорити про математичне питання: 50 на 50. Я думаю, завтра буде тактично багата гра. Обидві команди не бояться доносити на поле свої ідеї. Я думаю, буде гарний футбол, який повинен сподобатися будь-якому вболівальнику.

Матч 1/8 фіналу Ліги чемпіонів Шахтар – Рома розпочнеться завтра о 21:45.