УКР РУС

"Фізрук" ван Гаал та спадковий педагог Моурінью. 10 яскравих футболістів і тренерів, які працювали вчителями

2 жовтня 2016 Читать на русском
Автор: Роман Саврій

"Футбол 24" долучився до святкування Дня вчителя і знайомить читачів із відомими футбольними людьми, які свого часу викладали у школах.

Гус Хіддінк

Між завершенням кар’єри гравця та початком тренерської роботи Гуса Хіддінка пройшло майже 5 років. Протягом цього часу нідерландський спеціаліст вирішив здобувати базові навики наставницької діяльності у школі для проблемних дітей, викладаючи фізичне виховання. За словами самого Гуса, цей досвід пізніше дуже допоміг йому грамотно взаємодіяти з футболістами.

Я працював з проблемними дітьми, маленькими злочинцями. Робота з професійними футболістами дуже схожа на те, чим я займався раніше.

Рінус Міхелс

Ще один легендарний голландець не цурався попрацювати з дітьми, перш ніж вийти на високий рівень тренерської діяльності. Міхелс вперше очолив "Аякс" у 1965 році, далі була "Барселона", однак перед цим Рінус отримав своєрідне перезавантаження футбольного життя. Екс-форвард амстердамців відслужив у армії, а потім проводив уроки фізкультури для глухих дітей. Повернувшись у "Аякс", 37-річний Міхелс забезпечив рідній команді домінацію на внутрішній арені та заклав фундамент для європейських перемог. А сам був визнаний найкращим тренером століття за версією ФІФА.

Рой Ходжсон

Харизматичний Рой Ходжсон: "Like a Boss"

Колишній тренер збірної Англії нещодавно почув на свою адресу порцію критики від свого наступника на цій посаді Сема Еллардайса. Біг Сем сказав, що Ходжсону не вистачає твердості характеру і впевненості. Іншої думки були його учні, які відзначали харизматичність та інтелігентність свого вчителя. Перед початком плідної 40-річної тренерської кар’єри, яка, можливо, ще не скоро завершиться, Ходжсон працював учителем фізичного виховання в "Alleyn's School" та "Monks Hill".

Оскар Табарес

Чи не найяскравішим прикладом поєднання вчителя та тренера в одній особі є чинний керманич збірної Уругваю. Після завершення виступів у якості гравця Табарес певний час працював у початковій школі. Згодом уругваєць став футбольним тренером хорошого рівня і очолював ряд південноамериканських та європейських команд. Попри це, Оскар Вашингтон Табарес досі не припиняє писати наукові статті про особливість уругвайського футболу, а серед своїх підопічних отримав красномовний нікнейм "Вчитель".

Баррі Хорн

Баррі Хорн залишив свій слід в АПЛ, виступаючи за "Евертон" у середині 90-х років, а оминути наш список шотландець просто не мав шансів. Згодіться, не кожен футболіст може здобути науковий ступінь з хімії, а Хорн не лише став професійним хіміком у Ліверпульському університеті, а й працював за спеціальністю в школі, викладаючи учням хімію та фізику. Наразі Баррі працює у популярній футбольній програмі "Match of the Day" та веде колонку в "Liverpool Echo".

Бен Берджесс

Від футбольного поля до шкільного журналу

Екс-нападник "Халл Сіті" та "Блекпула" досить рано закінчив футбольну кар’єру через травму коліна. Берджесс почав шукати себе у журналістиці, але все ж прислухався до "пориву серця" і віддав перевагу вчительській професії. Британець здобув необхідну кваліфікацію і почав навчати дітей. Його не злякала посередня зарплата і можливі труднощі в спілкуванні з дітьми, Бен Берджесс просто насолоджується новою роботою, яка приносить неабияке задоволення.

Ніщо не зрівняється з відчуттям, коли ти забиваєш гол, але, спостерігаючи за дітьми, які чогось від тебе навчаються, відчуваєш подібні емоції.

Жерар Ульє

Не всі з героїв цього матеріалу йшли вчителювати за власною ініціативою. Навчаючись у Лілльському університеті, Жерар Ульє дізнався про серйозну хворобу батька, через що змушений був працювати у школі, щоб заробити необхідні гроші. Пізніше французький коуч заявив про себе на весь світ, тренуючи такі команди, як ПСЖ, "Ліон", "Ліверпуль" та "Астон Віллу", і ніщо більше не змушувало Ульє повертатися до шкільних буднів.

Луї ван Гаал

Луї ван Гаал не зраджує свистку і секундоміру

Саме так, Луї ван Гаал теж встиг поганяти учнів на уроках. Деякі українські вболівальники МЮ, які були невдоволені роботою голландця на "Олд Траффорд", не гребували охрестити його "фізруком". Однак не всі з них знають, що насправді ван Гаал є висококваліфікованим вчителем, і будучи футболістом, він тривалий час працював у навчальних закладах. Навіть зараз багато хто зазначає, що манера поведінки Луї ван Гаала на тренуваннях його команд дуже схожа на дії типового вчителя фізкультури.

Жозе Моурінью

"Особливий" був знайомий з професією педагога з дитинства, оскільки його мати працювала вчителем у початкових класах. Отримавши вищу освіту в Технічному університеті Лісабона, Моурінью і сам протягом 5 років викладав фізичну культуру в різних школах португальської столиці. Робота з дітьми на початку шляху навчила португальського коуча багатьох корисних речей і зробила певний вклад у подальшу блискучу кар’єру сеу Жозе в найкращих клубах світу.

"Коли я хочу почути розумну людину, я починаю говорити". Правила життя Жозе Моурінью

Пол Клемент

Як і іменитіший колега Моурінью, Клемент з молодих років почав будувати свій тренерський шлях. Англієць працював вчителем фізичного виховання і паралельно здобував досвід в академії "Челсі", тренуючи різні вікові групи "аристократів". Однак з педагогічною діяльністю в школі довелося закінчити, адже з часом Клемент став вічним асистентом Карло Анчелотті. Пол допомагав італійцю в "Челсі", ПСЖ, "Реалі", а тепер не покинув алленаторе і в "Баварії".

Рестлер, лікар, архітектор та інші цікаві професії футболістів після спортивної кар’єри