УКР РУС

"Фіорентина". На шляху до повернення

3 грудня 2014
Автор: Яна Дашковська

"Скуадра Віола" – команда, про яку ми останнім часом згадували не дуже часто.

Справедливо, адже старт сезону для "Фіалок" відверто не склався – ставка на потенційно зірковий  атакувальний дует Гомес-Россі не спрацювала. І, коли команда фактично залишилась без адекватного нападу (у Бабакара іноді виходило закрити дірку, але не завжди…), інші лінії, включаючи грандіозний півзахист, також втратили впевненість у своїх силах та ефективність. Але дві перемоги поспіль (три – якщо враховувати Лігу Європи), довгоочікуваний гол Гомеса після 259-денної перерви та відстань у 4 пункти до третьої сходинки додають уболівальникам "фіолетових" оптимізму.

З тактичної точки зору відродженню "Фіорентини" сприяло повернення до схеми 3-5-2. Монтелла відмовився від 4-3-1-2 перед матчем з "Вероною", пояснивши, що такий варіант надає більше впевненості як йому, так і його підопічним. Результат? Уже згадані три перемоги поспіль!

Крім того, пан Вінченцо, нарешті, довірився одному і тому ж складу, чого з ним останнім часом не траплялося: Нето; Савіч, Гонсало, Басанта; Алонсо, Пісарро, Борха Валеро, Маті Фернандес, Хоакін; Гомес, Куадрадо.  

Завершення гольової засухи дуже важливе для Маріо Гомеса, особливо у психологічному плані. Його зустрічали у Флоренції як майбутнього героя, але не отримали повноцінної віддачі через численні травми та ушкодження. Проте, незважаючи на  негаразди, через свій німецький професіоналізм, поваги вболівальників "Супер Маріо" не втратив, а зараз, взагалі, виходить на поле з капітанською пов’язкою. Отже, цього гола чекали, нереалізовані моменти проти Неаполя та Верони ніби й засмучували, але у той же час натякали, що пристрілка має рано чи пізно закінчитися. Так і сталося.

Також відкриттям останнього тижня варто назвати 33-річного Хоакіна, який ніби переживає другу молодість. Монтелла особливо не розраховував на цього флангового півзахисника, але старання останнього на тренуваннях переконала тренера ризикнути з ним. Не помилився: його швидкісні технічні проходи стали додатковою зброєю "Скуадри Віоли". Колега з іншого флангу Алонсо також не підводить, і гра, яка раніше часто виявлялася заблокованою у центрі, успішно перемістилася на краї. До того ж, прокинулись ті, хто мусить демонструвати незмінний клас, зокрема Борха Валеро. А Маті Фернандес – автор дублю на Сардинії – взагалі, провів найкращий поєдинок у свої СеріАльній кар’єрі.

Закріпився спеціаліст оборони у три Басанта, якому спочатку Монтелла не надто довіряв. Разом з ним і Савіч, здається, почувається комфортніше, а Гонсало Родрігес повертається на звичний для нього дещо вищий рівень, спираючись на власний досвід. Можливо, Пісарро у порівнянні не так яскраво виглядає, а Куадрадо, хоч і забиває, але точно не відчуває себе як риба у воді на позиції другого форварда. Проте глобальних причин міняти переможний склад немає, – і Монтелла, ймовірно, продовжить його використовувати.

Найближчий матч – надпринциповий проти "Ювентуса". Складне випробування, яке відкриє нам, чи "Фіорентина" уже настільки просунулась на шляху прогресу, щоб кидати виклик лідерам чемпіонату. Проте, у будь-якому випадку, до боротьби за місце у Лізі Чемпіонів "Фіалки" повертаються і, враховуючи щільність у верхній частині таблиці, мають не менший за будь-кого з претендентів шанс на успіх у міні-турнірі за третє місце. Хоч Монтелла і каже, що не дивитиметься у турнірну таблицю до Різдва.

Згадаємо диво, яке трапилося минулого року