УКР РУС

Фінансова ситуація клубів УПЛ за жовтень: "Дніпро" випробовує персонал 10 місяців, 9-й місяць боргу "Ворскли", "Зоря" платить

18 жовтня 2016 Читать на русском
Автор: Олександр Гапоненко

"Футбол 24" продовжує відстежувати фінансове благополуччя (чи його відсутність) у клубах української Прем'єр-ліги.

"Ворскла"

Найбільш неблагополучним (з точки зору терміну заборгованості) клубом вищої української ліги залишається полтавська "Ворскла". У жовтні пішов вже 9-й місяць боргу керівництва клубу перед футболістами та персоналом.

Минула стаття (про фінансову ситуацію клубів УПЛ у вересні) вимагає невеликих пояснень. Заборгованість у "Ворсклі" має свою специфіку. Накопичення боргу в полтавському клубі не означає, що 8 останніх місяців футболісти і тренери не отримують зарплати. За інформацією "Футбол 24", в кінці липня гравці отримали гроші за січень місяць. Тобто, наступна виплата (коли вона станеться) очікується за лютий, і так далі.

Ще один нюанс щодо статті "Футбол 24" за вересень (де написано, що персонал клубу отримує гроші) полягає в тому, що це не стосувалося тренерського та адміністративного персоналу "Ворскли". Останні знаходяться з футболістами в одному човні, і перед ними настільки ж значна за термінами заборгованість.

"Зоря"

У луганському клубі позитивна динаміка погашення боргу. За інформацією "Футбол 24", у вересні (орієнтовно в кінці місяця) футболісти "Зорі" отримали гроші. За нашою інформацією, за 2 місяці. Тобто, заборгованість скоротилася до 4-х місяців.

І також невелике уточнення з приводу статті в вересні. За інформацією "Футбол 24", мова про борги "Зорі" йде не про поточний період, а про 2014 рік. Тоді утворилася заборгованість, яку не вдається повністю погасити. З 2015 року, за інформацією "Футбол 24", гроші справно виплачують. Тобто, нинішні гравці, як і у випадку з "Ворсклою", не сидять зовсім без грошей.

Нагадуємо, що незабаром "Зоря" отримає транш від УЄФА за вихід в груповий раунд Ліги Європи. Очікується, що ці кошти (напевно, все ж частково) підуть на виплати гравцям.

"Шахтар"

Про донецький клуб по фінансовій частині поганого, як і раніше, сказати нічого. 1 числа на картку, в повному обсязі.

В імперії Ріната Ахметова, який нещодавно відзначив 20-річний ювілей на чолі клубу, все стабільно. Та й дивно було б, якби саме в місяць такої серйозної дати для президента клубу, почалися фінансові проблеми для гравців, погодьтеся.

20 років Ахметова в "Шахтарі" у 3-х шалених сумах. Інфографіка

"Динамо"

Футболістам чемпіона України, за інформацією "Футбол 24", заплатили гроші за липень.

Після минулого матеріалу за вересень чимало уболівальників насторожилися щодо фінансової ситуації в київському клубі (два місяці заборгованості), незважаючи на неодноразове згадування реалій українського футболу (один-два місяці у нас "не рахується"). Це накладалося на різного роду чутки про "шляхи "Дніпра" для "Динамо", і інформація подавалася як велика сенсація.

Як видно з інформації "Футбол 24", заборгованість становить 2 місяці, тож при нинішніх вихідних даних – це не добре і не погано, це "нормально". Інша справа, що "Динамо" дійсно взяло курс на "оптимізацію" витрат, тобто на зменшення бюджету. Чи буде це "шлях "Дніпра" чи просто зменшення сум в зарплатній відомості (за рахунок відходу найбільш високооплачуваних гравців, зменшення зп ветеранам і запрошення не надто витратних футболістів), відомо тільки Ігорю Суркісу.

"Дніпро"

У "Дніпрі" двоїста для тлумачення ситуація. З одного боку, за інформацією "Футбол 24", футболістам заплатили по серпень включно. З іншого боку – за нашою інформацією, не заплатили тренерам і персоналу клубу. Співробітникам клубу, за інформацією "Футбол 24", зарплату не платять уже 10 місяців.

Про борги тим, хто пішов, взагалі говорити не доводиться. Нагадаємо, "Футбол 24" писав про рішення КДК ФФУ дати "Дніпру" 30 днів на виплату іспанським тренерам, інакше команді загрожує -9 очок в УПЛ, а також про борг перед Ніколою Калінічем. Ще раніше "Футбол 24" писав про борг в 1,7 мільйонів доларів перед Мироном Маркевичем. І це ще не повний список, "Футбол 24" буде писати про тих, кому заборгували, відповідно до появи інформації про судові позови до клубу.

Про те, що "Дніпро" збирається виплачувати ці борги – наразі не чутно.

Якщо хочете допомогти гравцям і тренерам "Дніпра", спробуйте пройти тест "Футбол 24" та дізнайтеся, чи зможете ви вмовити Ігоря Коломойського заплатити по рахунку:

Чи зможете ви переконати Коломойського погасити борги "Дніпра"? Тест від "Футбол 24"

"Волинь"

За інформацією "Футбол 24", у "Волині" заплатили за серпень. Тож наразі про великі проблеми в клубі інформації немає.

"Чорноморець"

Одеський клуб заплатив за вересень в повному обсязі. За інформацією "Футбол 24", залишився невеликий борг за серпень. Він пов'язаний з тим, що не здійснив оплату один з партнерів "Чорноморця".

"Зірка"

В "Зірці" все стабільно. За інформацією "Футбол 24", гравцям заплатили за серпень. Можливо, коли ви читаєте ці рядки, клуб закрив і вересень.

"Олімпік"

У клубу Владислава Гельзіна, за нашою інформацією, все стабільно.

"Сталь"

За інформацією "Футбол 24", у "Сталі" заплатили за липень. Заборгованість 2 місяці, але в цілому, поки нарікань немає.

"Олександрія"

У олександрійців, за інформацією "Футбол 24", фінансових проблем немає.

"Карпати"

За інформацією "Футбол 24", львівський клуб заплатив зарплату за вересень (частково). Днями "Карпати" можуть закрити і минулий місяць.