УКР РУС

Фінансова ситуація клубів УПЛ у вересні: кепська обстановка "Ворскли" і очікування "Зорею" грошей УЄФА

20 вересня 2016 Читать на русском
Автор: Олександр Гапоненко

"Футбол 24" промоніторив фінансову ситуацію в клубах української Прем'єр-ліги і дізнався, які клуби платять зарплату гравцям, а які – зазнають фінансових труднощів.

Які клуби української Прем'єр-ліги почуваються прекрасно, а які мають фінансові проблеми? "Футбол 24" із неофіційних джерел і за допомогою керівників клубів зібрав інформацію про фінансову ситуацію в усіх 12-ти командах УПЛ.

"Ворскла"

У полтавського клубу найкритичніша фінансова ситуація серед клубів Прем'єр-ліги. За неофіційною інформацією, яку в "Ворсклі" не спростували, борг із зарплати перед футболістами становить 7-8 місяців. За інформацією "Футбол 24", перед співробітниками клубу заборгованостей немає.

Проблеми з фінансами почалися в Полтаві не відразу, вони накопичувалися поступово. За останні 2 роки, за інформацією "Футбол 24", стали нормою заборгованості по 3-4 місяці, і потихеньку борг досяг такого великого часового відрізку.

Клуб поступово став "оптимізувати" зарплатну відомість, відпустивши ряд високооплачуваних гравців (Ковпак, Громов, Даллку, Богуш). Гравці, які приходять на їхнє місце, мають набагато менш вигідні контракти, ніж у попередників.

Втім, власник клубу Костянтин Жеваго запевнив, що фінансова ситуація у "Ворсклі" покращиться. Або до Нового року, або на початку наступного року.

"Зоря"

Гравці луганського клубу є прикладом того, як треба виступати, незважаючи на фінансовий фактор. Грошей немає – гра і результат є! Ось що Юрій Вернидуб животворний робить! Просто браво!

За інформацією "Футбол 24", у "Зорі" заборгованість із зарплати перед футболістами становить 5-6 місяців. Щоправда, є позитивна динаміка – борг поступово клубом скорочується.

Можливо, ситуацію покращить (або повністю виправить) транш від УЄФА за вихід у груповий раунд Ліги Європи. У "Зорі" дуже-дуже чекають на ці гроші, які повинні надійти до Нового року.

"Шахтар"

"Шахтар" – острівець благополуччя на тлі будь-якого клубу УПЛ. У віце-чемпіона України боргів із зарплати немає. Зарплата – за графіком, як по годинах: 1 числа приходить на картку. Вся зарплата "біла".

"Динамо"

У київського клубу є невелика заборгованість із зарплати перед футболістами.

Як повідомив в твіттері журналіст каналів "Футбол" Ігор Бурбас, за його інформацією, перед важливими матчами з "Шахтарем" і "Наполі" клуб виплатив заробітну плату за червень. За інформацією "Футбол 24", за червень у "Динамо" розрахувалися все-таки не повністю, а частково. Ситуація звичайна для українського футболу, така заборгованість заборгованістю у нас не вважається.

"Дніпро"

Дніпровський клуб накопичив чимало боргів перед своїми "колишніми". Це і гравці, і тренери. До сих пір невідомо, чи заплатив "Дніпро" Хуанде Рамосу і його штабу. Крім того, солідний борг у клубу перед Мироном Маркевичем, і Мирон Богданович, за інформацією "Футбол 24", подав позов до Палати з вирішення спорів ФФУ на відшкодування "Дніпром" великого боргу.

Гравцям частково виплатили гроші за минулий сезон. Щодо нового сезону інформація по "Дніпру" суперечлива: за однією інформацією остання виплата була в червні, за іншою – в кінці липня або початку серпня. Перед співробітниками клубу, за інформацією "Футбол 24", не розрахувалися.

І тим, хто пішов, і тим, хто залишився, "розписали" реструктуризацію боргу. За інформацією "Футбол 24", в кращому становищі ті, хто залишився – їм повністю виплатили стару заборгованість.

"Олімпік"

Боргів, за інформацією "Футбол 24", у "олімпійців" немає. Сприяє цьому і той факт, що в "Олімпіка" один з найнижчих фондів заробітної плати серед клубів Прем'єр-ліги.

"Волинь"

У "Волині" повернули борги за минулий сезон. Про фінансові проблеми "Волині" в цьому сезоні поки немає інформації. Гроші платять, а якщо і є невелика затримка, то один-два місяці боргу в нашому футболі "не рахуються" (це стосується як лучан, так і будь-якого іншого клубу, про який мова, що у клубу немає боргів).

"Сталь"

За інформацією "Футбол 24", боргів із зарплати в "Сталі" немає. За минулий сезон гравцям заплатили. У новому сезоні, за нашою інформацією, заплатили за липень.

"Зірка"

В "Зірці" з фінансами проблем на сьогодні немає. За інформацією "Футбол 24", вже виплатили зарплату за серпень. Рятує те, що в команді невеликі зарплати, одні з найнижчих серед клубів УПЛ. Можливо, більше, ніж іншим, платять іспанським легіонерам.

"Карпати"

У Львові фінансова ситуація на сьогодні стабільна. "Карпати" платять зарплату вчасно.

8 вересня клуб у повному обсязі сплатив за серпень всім гравцям і співробітникам. Більше того, з серпня клуб підвищив зарплату співробітникам клубу на 30-50%, а також підвищив ЗП багатьом молодим футболістам.

"Чорноморець"

В одеського клубу немає боргів перед гравцями, ситуація стабільна. Зарплата футболістам надходить на картку, 2 рази на місяць, і вчасно. Оплата відбувається за попередній місяць, тобто у вересні гравці отримають (або отримали) гроші за серпень.

"Олександрія"

За інформацією "Футбол 24", заборгованостей перед футболістами немає. Виплачена зарплата за серпень.