УКР РУС

Фінал Ліги чемпіонів у Києві: іспанці проаналізували VIP-ложу – від Порошенка і короля до легенд і скандаліста

30 травня 2018 Читать на русском

Іспанське видання El Confidencial опублікувало оригінальну статтю, в якій ідентифікувало кількадесят важливих персон, які завітали у столицю України на фінал ЛЧ Реал – Ліверпуль.

Королівська сім'я Іспанії не відчуває фанатичної любові до футболу, однак розуміє велике значення гри №1 для тамтешнього суспільства. Тому на фінал Ліги чемпіонів у Київ завітав один із найважливіших представників родини короля, як це завжди відбувається на топових міжнародних матчах іспанських команд. Скажімо, у Ліон на фінал Ліги Європи, в якому Атлетіко розгромив Марсель, завітав чинний король Філіп VI. В Україні ж на центральному місці засідав його батько Хуан Карлос I (на фото позначений під номером 1), який правив з 1974 року до 2014-го і неодноразово був присутній на фіналах Реала в ЛЧ.

Реал – Ліверпуль: чому Салах був настільки ж винним, як і Рамос, у гучній травмі, та що буде далі

Віп-ложа на подібних матчах в Іспанії є предметом особливого інтересу, адже на відміну від звичайних баталій на мадридському "Сантьяго Бернабеу", місце політиків і бізнесменів середнього рангу займають найважливіші персони з різних інституцій та середовищ. За руку короля тримав президент УЄФА, організатора заходу, Александер Чеферін (2), а поруч розташувався бос босів Реала Флорентіно Перес (3).

Біля словенського футбольного функціонера опинився Президент України Петро Порошенко, якого позначили номером 7. Відразу біля нього сидів колишній генеральний секретар УЄФА, а нині глава ФІФА Джанні Інфантіно (8), який замахнувся на Лігу чемпіонів останнім часом.

Цікаво, що біля Переса отримав місце новообраний глава Федерації футболу Іспанії Луїс Рубіалес (4). Обоє мило бесідували. Президента Реала і очільника іспанської федерації поєднує нелюбов до президента Ла Ліги Хав'єра Тебаса, який свої запрошення на фінали за участю Реала віддає Карлосу дель Кампо – людині з досвідом подібних заходів, близькій до Інфантіно, стверджує El Confidencial.

У VIP-ложі ми не побачили Прем'єр-міністра Іспанії Маріано Рахоя. Причина? Політик повинен був залишитись в Іспанії, де в найближчі дні пройде голосування про вотум недовіри його уряду, позиції якого похитнулись після корупційного скандалу навколо правлячої партії. Відтак іспанську владу в Києві представляли Міністр освіти, культури та спорту Іньїго Мендес де Віго (5, у нас 3 міністри, а тут один зі всього) і державний секретар спорту Хосе Рамон Лете (6).

На другому плані почесної ложі бачимо таких персонажів, як генсекретар УЄФА Теодор Теодорідіс (9), третій віце-президент Реала Педр Лопес (10), віце-президент УЄФА Карл-Ерік Нільссон (12) і віце-президент ФІФА і скарбник УЄФА, де займає також аналогічну посаду, Девід Гілл, відомий за роботою в Манчестер Юнайтед (11).

Правіше серед важливих персон розташувалась мер Мадрида Мануела Кармена (15), яка зізнавалася у нелюбові до футболу, але в Київ прибула, на відміну від колеги з Ліверпуля. У столиці пані мер зустрілась з главою Києва Віталієм Кличком. Останній разом з його братом, також чемпіоном світу з боксу Володимиром Кличком, отримали менш помітну позицію у віп-ложі порівняно з тим же Прем'єр-міністром України Володимиром Гройсманом (16). Десь поруч були віце-президент ФІФА Девід Чунг (20, з Океанії), а також представники континентальних федерацій: Зумана Камара (17, Африка), Суніл Гулаті (18, Північна Америка), який недавно покинув посаду глави футбольної федерації США, та Ахмад Ахмад (33, Африка).

Ще далі отримали місце заступник генерального секретаря УЄФА Джорджо Маркетті (13), якого всі знають за жеребкуваннями єврокубків, і бос суддів УЄФА П'єрлуїджі Колліна (14). Амбасадор і радник президента УЄФА Луїш Фігу (19), який вигравав Кубок Європи з Реалом, на цій же ж лінії.

Ліверпуль як клуб представляв насамперед власник Джон Генрі (39), який також очолює кілька американських спортивних клубів. Компанію йому склала дружина – брюнетка в червоному платті Лінда Піззуті (40). Обоє сиділи неподалік від Порошенка та Інфантіно. Загалом політики та боси команд були в меншості порівняно з функціонерами УЄФА і ФІФА (масова присутність представників Світової асоціації могла б здаватись доволі дивною, адже Європа – не їхня парафія).

Нижче розсадили інших почесних гостей фіналу. Найцікавіша ситуація зі скандальновідомим екс-босом іспанського футболу, через якого Іспанію могли навіть не пустити на ЧС-2018. Це Анхель Марія Вільяр (26), який прибув разом зі своєю дружиною (27). Його звільнили з Королівської Федерації футболу Іспанії за звинуваченнями в корупції. Цікаво, що Вільяр перебуває на волі тільки тому, що сплатив заставу. Не відомо, хто йому видав запрошення (УЄФА, іспанська федерація чи Реал), але для такого досвідченого лиса це не проблема. Видання порівнює його присутність з появою екс-глави ФІФА Зеппа Блаттера, якого також звільнили через корупцію і зараз неможливо навіть уявити на подібному матчі (в цьому місці гучно розсміялися б російські чиновники).

Друзі Шевченка дружньо завершили матч з Легендами Реала, Шеві не дали пробити пенальті Дудеку

У цій зоні серед важливих персон опинились легенди футболу, зокрема, і ті, які зіграли на Турнірі чемпіонів. За квотою Реала місця отримали ще й: віце-президент клубу Едуард Фернандес де Блас (29), член ради правління Анхель Луїс Ерас (31), його колега по роботі та за сумісництвом брат президента мадридського клубу Енріке Перес (30), а також екс-гравці мадридців Мічел Сальгадо (28), Клод Макелеле, який нині тренує бельгійський Ейпен (32). Тут же були і президент мадридської компанії Endesa Борха Прадо (23) та колишній іспанський міністр закордонних справ Хосе Мануель Гарсія Маргалло (25).

Ліворуч опинились гості Ліверпуля: воротар команди, що вигравала ЛЧ-2005 Єжи Дудек (34), який також грав за Реал; інші легенди клубу Іан Раш (35), Роббі Фаулер (36), Девід Джеймс (37) і Патрік Бергер (38). Серед нейтральних гостей знамениті екс-футболісти Мілана Паоло Мальдіні (24) та Звонімір Бобан (22), а також екс-зірка Барселони Деко (21).

Переклав та адаптував Тарас Котів, Футбол 24