УКР РУС

Фінал ЛЧ-2018: рекорд Борисполя, 230 тис. гостей Фестивалю чемпіонів, 40 млн згадок про Київ та інші цікаві факти

1 червня 2018 Читать на русском
Автор: Роман Ляшенко

Фінал Ліги чемпіонів 2018 у Києві вже поступово стає історією, та забудеться ще не скоро. А після таких подій завжди підбивають підсумки. "Футбол 24" зібрав до купи різноманітну статистику та звіти усі структур, які були залучені в підготовці та проведенні цієї непересічної для країни та її столиці спортивної події.

Прибуття вболівальників та гостей фіналу ЛЧ

За інформацією від генерального директора аеропорту Бориспіль Павла Рябікіна, 26 травня він прийняв 31 рейс з вболівальниками Реалу – 6 тис. 393 пасажира. Вболівальники Ліверпуля прилетіли 40 рейсами у кількості 8 тис. 822 пасажира.

Реал – Ліверпуль: Клопп і Зідан закономірні, трагедія Каріуса і Салаха, найкращий гол року, вічні рекорди і сенсаційне зізнання Роналду

Було 3 рейси з офіційними делегаціями: це король Іспанії, президент Габону та прем'єр-міністр Чехії. І додатково були прийняті 72 рейси ділової авіації, тобто приватних "джетів".

"Всього 26 травня аеропорт прийняв 52 тис. 599 пасажирів, що є абсолютним рекордом в історії існування Борисполя. Для порівняння, на фінал Євро-2012 у нас було 38 тис. пасажирів. В минулому році ми один раз перетнули відмітку в 40 тис. пасажирів. Додатково за цей день аеропорт заробив майже 31,5 млн грн. чистого прибутку", – зазначив Рябікін.

Він також зазначив, що о 2-й годині ночі в аеропорту вже було близько 4 тис. вболівальників, але пілоти чартерних рейсів проспали та не прибули вчасно. Тому всі затримки з вильотами були обумовлені тим, що пілоти чартерних рейсів не розраховували, що таку кількість вболівальників вже зможуть довезти в цей час.

В свою чергу заступник голови КМДА Олексій Резніков повідомив, що аеропорт Жуляни 26 травня прийняв 22 рейси з 3 тис. 308 вболівальниками. За даними прикордонників, з 21 по 26 травня через аеропорт Жуляни близько 15 тис. громадян ЄС прилетіли до Києва.

Він також прокоментував інформацію щодо того, що 1 тис. англійських вболівальників нібито не змогла прилетіти в Україну. "Туриста агенція знайшла можливість орендувати в іншій країні великі літаки Airbus на більше ніж 300 пасажирів, проте наш аеропорт Бориспіль не ліцензований на прийняття таких літаків. Ми їм запропонували використати інші літаки. І ніхто нічому не перешкоджав. Це або, вибачте, жадібність чи економність тих, хто хотів на цьому заробити", – пояснив він.

Страйк авіадиспетчерів у Франції

Директор Украероруху Дмитро Бабейчук підкреслює, що українські авіадиспетчери без зауважень впоралися з потрійним навантаженням по аеропорту Жуляни та подвійним по Бориспільському аеровузлу.

Були побоювання через можливі страйки в Європі та погодні умови. І дійсно, 26-27 травня диспетчери Марсельського центру в Екс-ан-Провансі оголосили страйк. Повітряний рух був обмежений спочатку на 50%, а після домовленостей – на 60%.

"Я був на прямому зв'язку з директором Євро контролю, також з керівником операційних питань служб обслуговування повітряного руху Франції. Вони за нашим проханням застосували принцип пріоритетності для тих рейсів, які прямували з Великої Британії та Іспанії на фінал ЛЧ і ми не відчули жодних суттєвих затримок. Вони були в межах норми, яка не пов'язана з підвищеною інтенсивністю польотів", - повідомив Бабейчук.

За його словами, обсяги повітряного руху в цей день по аеропорту Бориспіль перевищили нормальні обсяги довоєнного часу, 2013 року. "А в нас повітряний рух впав більше ніж на 70% станом на 2016 рік. Зараз у нас є відновлення, але показник наразі складає 50% від довоєнного рівня", – вказав він.

Дані прикордонників

З 21 по 26 травня через пункти пропуску на кордоні України з Польщею, Словаччиною та Угорщиною наземним транспортом та через аеропорти в Одесі, Вінниці та Харкові на територію України в'їхало близько 300 тис. іноземців. Але, звичайно, не всі вони їхали на футбол в Київ.

Більше 100 автобусів з організованими групами вболівальників були оформлені на в'їзд в Україну. Крім того, були вболівальники, які не їхали організованими групами. Ця статистика підтверджує, що набагато більше в'їхало в Київ на матч Ліги чемпіонів вболівальників, ніж цифра, яка є по купленим квиткам, вказує перший заступник Голови Державної прикордонної служби України Василь Серватюк.

"Я не можу сказати, скільки саме людей приїхало заради футболу. Але якщо порівняти з минулим роком, та також з урахуванням того, що є динаміка зростання кількості тих, хто в'їжджає в Україну, можна однозначно сказати, що в цей період десь на 15-20% більше в'їхало в Україну людей, ніж зазвичай", – зазначив він.

Між іншим, кількість в 30,5 тис. вболівальників, яка організована в'їхала в Україну, співпала з кількістю тих, скільки виїхало на наступні дня після фіналу.

"А кількість тих людей, які просто приїхали як туристи, які не мали квитків, але приїхали до Києва, відвідували різні локації для вболівальників, важко підрахувати, такої статистики практично неможливо вести", - вказав Серватюк.

Він відзначив, що до Києва прибули вболівальники з Еквадору, Венесуели, Колумбії, Гани та з інших країн, з яких до України рідко приїжджають.

До того ж, багато вболівальників прибули без віз, просто не знаючи вимог законодавства. Але Держприкордонслужба та її керівники під свою відповідальність приймали рішення пропускати таких вболівальників без віз, якщо бачили, що в них є квиток та вони дійсно їдуть на матч.

Небажані особи

За словами представника прикордонної служби, підготовча робота проводилася завчасно, були отримані списки вболівальників від УЄФА і здійснена перевірка спільно з Інтерполом. "Були виявлені 73 небажані особи щодо потрапляння на територію України. Це стосується як вболівальників, та і інших осіб, які проходили по базах Інтерполу. Вони були рекомендовані для того, щоб їх на рейси не пропускали", - зазначив Серватюк.

Та перевірка по базам даних відбувалася і в аеропорту вже після прильоту. В цей період був виявлений один з кримінальних авторитетів іноземної держави, якого не пропустили та заборонили йому в'їзд на територію України.

"Крім того, при проведенні контролю "другої лінії" не були пропущені декілька груп російських вболівальників з числа "ультрас", які мали на меті здійснити якісь провокації. І також двоє представників ЗМІ РФ, які не були акредитовані, представляли незрозуміло які ЗМІ", - повідомив прикордонник.

Керівник Головного управління Нацполіції в Києві Андрій Крищенко додав, що лише близько 100 громадян Росії змогли приїхати до Києва, і вони були "перевірені з усіх боків".

Правоохоронці

26 травня для забезпечення безпеки та охорони громадського порядку були задіяні 10 тис. правоохоронців, серед яких 4 тис. військовослужбовців Нацгвардії, а також співробітники Нацполіції, ДСНС. Практично в кожному наряді поліції були співробітники, які володіють англійською мовою, і надавали будь-яку необхідну допомогу та інформацію.

З 22 до ранку 27 травня було зафіксовано 70 подій з учасниками, гостями та персоналом фіналу ЛЧ. З них лише 24 кримінальні події, які внесені до ЄРДР. Це 4 "мінування", коли в день проведення фіналу було "заміновано" 2 стадіони та станції метрополітену, але це ніяк не вплинуло на графіки запланованих подій.

Ще 20 кримінальних подій – це переважно дрібні крадіжки, було два випадки шахрайства та два випадки хуліганства. Деякі з них були розкриті по "гарячих слідах".

Від'їзд вболівальників також пройшов добре, хоча якраз можливі найбільш критичні ситуації теоретично передбачалися після закінчення матчу.

"Безпосередньо після закінчення матчу ми зупинили кілька груп молодиків, які намагалися провокувати вболівальників. Але нічого не трапилося, ніяких бійок, цих осіб доставили до управлінь поліції", - зазначив Крищенко.

Під час матчу безпосередньо на трибунах було 2 випадки конфліктів між вболівальниками, але стюарди спрацювали досить швидко, і за їх запрошенням підходили працівники поліції та допомагали розібратися в ситуації.

Погрози ІДІЛ

"Наша держава четвертий рік живе з потенційною терористичною загрозою. І ми постійно до цього готові. Були посилені наряди правоохоронців. Місця, де були вболівальники та скупчення людей, перекривалися нарядами зі службовими собаками, постійно перевірялися, чергували групи вибухотехніків. Навіть антитерористичний центр СБУ разом з нами відпрацьовував усю ту інформацію, на вулицях були його працівники", - зазначає Крищенко.

Він нагадав, що навколо Олімпійського було створено три кордони безпеки. Перший – це поліцейський кордон, в радіусі не менше кілометра. "Кожного вболівальника перевіряли, ретельно дивилися речі. Були встановлені металошукачі, задіяні службові собаки. Жоден не пройшов без цієї перевірки. До речі, за час матчу на стадіону запалили лише один фаєр, вболівальники Ліверпуля. Якось його все-таки пронесли", – вказує керівник столичної поліції

Побиття англійських вболівальників 25 травня

За словами Крищенка, в цьому приймало участь десь 8 осіб. Двоє були затримані відразу нарядами поліції, їм оголошені підозри. Це громадяни України. Інших встановлюємо.

Суд повинен був обрати цим двом запобіжний захід 27 травня. Вони не з'явилися до суду, і були оголошені в розшук. Поліція буде їх шукати, щоб притягнули до кримінальної відповідальності.

"25 травня ввечері під час урочистої вечері напередодні матчу я спілкувався з офіційними особами УЄФА і сказав їм, що мені прикро за цю ситуацію. Вони посміхнулися і сказали, що було б дивно, якби чогось такого не відбулося. Це відбувається на всіх фіналах, бо у деяких фанатів це така мода доводити один одному, скажімо так, свою певну позицію", – додав у свою чергу заступник мера Києва Олексій Резніков.

Фестиваль Чемпіонів та локації для вболівальників

Фестивальне містечко на Хрещатику за 4 дні відвідало 230 тис. людей. "Для прикладу, на минулому фіналі ЛЧ, який відбувся у Кардіффі, Фестиваль чемпіонів відвідало, за інформацією від УЄФА, 110 тис. людей", - зазначає Резніков.

На Контрактовій площі під час першого в історії публічного перегляду матчу перебувало 15 тис. глядачів, переважно українців. На meeting points (місцях збору) вболівальників двох команд загалом перебувало близько 30 тис. осіб.

"Я не буду казати, скільки було випито літрів пива чи з'їдено харчів. Це кожен ресторатор собі знає. Прибирання усіх місць скупчення вболівальників відбувалося в три етапи: перший – під час їхнього перебування там, другий - після їх відбуття на стадіон, і третя хвиля – вже після їх від'їзду. До ранку Київ був прибраний", - розповів заступник Кличка.

Для прибирання локацій для вболівальників були задіяні в Голосіївському районі – 206 осіб та вивезено 586 куб. твердих побутових відходів, в Печерському районі – 701 особа, вивезено 2390 куб. сміття, в Шевченківському районі – прибирали 318 осіб, було вивезено 607 куб. сміття, в Подільському районі – 164 особи, вивезено 600 куб. сміття.

За даними департаменту охорони здоров'я КМДА, 26 травня було зафіксовано 32 звернення до медиків. З них 26 були зверненнями іноземців. Причини – легкі травми, а саме подряпини, забої, розтягнення і алкогольне сп'яніння. 18 з них були доставлені до лікарень, допомога всім надавалася амбулаторно, нікого не госпіталізували.

Ситуація з проживанням та туристичний ефект

Резніков зазначає, що окрім 180 готелів на 20 тис. місць, які були повністю викуплені ще за півроку, 2 тис. домогосподарств запропонували іноземним вболівальникам безкоштовно проживати в них.

"На сьогоднішній день ми очікуємо за рахунок цього спортивного свята збільшення туристичного потоку. В 2016 року Київ відвідало тільки 1 млн 300 тис. іноземців, в 2017 році – 1 млн 600 тис. Ми це, в тому числі, пов'язуємо з проведенням Євробачення. Тому така подія, як фінал Ліги чемпіонів, однозначно принесе додатковий ефект", - сподівається київський чиновник.

За його словами, вже по готельному збору за 5 місяців цього року сплачено 14 млн грн. Тому Київ очікує близько 30 млн грн тільки по готельному збору.

40 млн туристичних згадок про Київ

Три офіційні сайти – сайт управління туризму КМДА, kyivpass.com та ще один додатковий сайт – за оцінкою, яку обраховує система, мали 38 млн показів цільової інформації для аудиторії по Європі і до 31 травня ще збільшилося ще на 10-12%. "Уявіть собі, 40 млн цільових згадок про Київ розійшлося по цілому світу", - пишається Резніков.

Крім того, до 1 червня тривала акція "8 зірок". Великі зірки з логотипами фіналів ЛЧ та емблемами клубів-фіналістів були встановлені на Михайлівській площі, біля Золотих воріт, на Майдані Незалежності, на Площі Конституції біля Верховної Ради, біля Андріївської церкви на однойменному узвозі та ще біля кількох туристичних локацій столиці.

Для участі у конкурсі потрібно було зробити фотографії з зірками та розмістити їх в Інтернеті. Переможці отримають 10 футбольних м'ячів з автографами зірок, які грали на Турнірі Легенду у фестивальному містечку на Хрещатику.

ФФУ задоволена та вже планує наступні фінали

Перший віце-президент Федерації футболу України Вадим Костюченко нагадує, що ФФУ отримала офіційну подяку від УЄФА за проведення фіналів чоловічої та жіночої Ліги чемпіонів.

Він вказує, що саме в Києві мадридський Реал став першим клубом, який тричі поспіль виграв ЛЧ, а Зінедін Зідан став першим тренером, якому це вдалося.

За його словами, матч транслювався більше ніж на 200 країн світу, а аудиторія фіналу склала 350 млн глядачів.

На фіналі працювало 507 волонтерів з усього світу

"Команда Федерації футболу України готує сьогодні всі документи, щоб ми оформили і стали відпрацьовувати разом з УЄФА нашу заявку на проведення у 2021 році Суперкубку УЄФА чи фіналу Ліги Європи УЄФА. Той досвід, який сьогодні ми отримали, дасть нам можливість надалі проводити подібні змагання в Україні", - повідомив Костюченко.

Він впевнений, що завдяки фіналам чоловічої та жіночої ЛЧ більше дітей піде в дитячо-юнацькі школи займатися футболом, а також більше дівчат долучиться до занять футболом. На його думку, проведення жіночого фіналу ЛЧ в Києві надасть поштовх розвитку жіночого футболу в Україні.

Роман Ляшенко, Футбол 24