УКР РУС

Фінал компромісів і останній спалах перед зникненням "азовської" комети. Підсумки 26 туру УПЛ

31 травня 2015 Читать на русском

Підводимо підсумки останнього, 26 туру чемпіонату України.

Останній тур чемпіонату України був найбільш компромісним серед усіх. З шести зіграних матчів у 26 турі УПЛ п‘ять завершились нічиїми. Одразу зазначимо, що матч "Чорноморець" - "Металіст" скасували і, схоже, в цьому сезоні команди вже не зустрінуться. Хоча результат цієї зустрічі ніяк не вплинув би на розташування у турнірній таблиці.

"Волинь" - "Металург" Д - 1:1

Знекровлені перед останнім туром донеччани змогли вирвати нічию у грі з колективом Віталія Кварцяного. Майбутнє "Металурга" наразі досить туманне. Команду покинули ключові гравці, що, в принципі, було питанням часу. Фінансові проблеми, притаманні більш ніж половині клубів УПЛ все ж таки вдарили по донецькому колективу. Схоже, що далеко не найкращий фінішний результат клубу, який постійно боровся за місце у топ-5 за місце у єврокубках, напряму пов’язані якраз з грошовим питанням. Однозначно в наступному сезоні "Металург" вийде у світ значно оновленим, з новими обличчями у складі.

Лучани ж поборолись за Лігу Європи і вкотре це зробили невдало. Наставник "хрестоносців" наголосив у післяматчевому коментарі, що боси клубу так і не поставили за весь сезон завдання виходу у Лігу Європи перед командою. Луцьк попрощався з Еріком, що безсумнівно є величезною втратою для команди. Орендні угоди завершились з кількома гравцями "Дніпра". Відтак, перед керманичем "Волині" стоїть завдання наново укомплектовувати склад на наступний футбольний рік.

"Зоря" - "Ворскла" - 1:1

Луганському клубу сподобалось в Лізі Європи і команда Вернидуба туди повертається. "Зоря" не без складнощів, але все ж впевнено гарантувала собі євротурнір. Чотири гравці луганців після завершення сезону отримали виклик до лав національної збірної України, що свідчить про прогрес і успіхи клубу.

Основним завданням для керівництва "Зорі" є збереження теперішнього складу. Клуб вже почав перемовини з "Шахтарем" про пролонгацію терміну орендної угоди чотирьох гравців, які є кістяком нинішнього складу. Окрім цього команді явно не вистачає забивного форварда, на чому наголошував і наставник команди.

Василь Сачко нарешті повернув єврокубки у Полтаву. Щоправда, поки невідомо, чи дозволять чиновники УЄФА проводити матчі кваліфікації Ліги Європи у Полтаві. Склад команди однозначно буде підсилюватись. Сачко вирішив змінити практично весь центр поля, відмовившись від послуг Дедечка і Маркоскі.

В цілому полтавці і луганці є рівними командами, у кожної є свої переваги і недоліки. Однак, повертаючись до теми єврокубків, "Зоря" є вже більш досвідченим бійцем і у новому сезоні їй буде легше правильно розподілити сили, аби вдало виступати у Європі і не провалити одночасно старт наступного чемпіонату України, як це відбулось у сезоні, що завершився.

"Динамо" - "Металург" З - 2:2

Чемпіонам перед святкуванням і запланованими урочистостями необхідно було провести останній матч чемпіонату і ще більше підняти настрій своїм фанатам. Проте кияни у передчутті свята дещо втратили концентрацію і добряче пограли на нервах своїх шанувальників.

"Козаки" після пропущеного голу і ще купи моментів на свої ворота не знітились і вирішили продемонструвати свій атакувальний потенціал, який дозволив гостям двічі вразити ворота Олександра Шовковського. До речі, легендарний воротар мав подвійне свято – окрім завершення чемпіонського сезону, легендарний голкіпер провів свій 400-й матч у елітному дивізіоні України.

Все ж "динамівці" врятувались і результативною нічиєю завершили свій похід за «золотом». Киян у нинішньому сезоні в Україні так ніхто і не зміг покласти на лопатки. Останній, хто може це зробити – донецький "Шахтар", з яким "Динамо" зустрінеться 4 червня у фіналі Кубку України.

"Металурги" мають хороший фундамент для побудови боєздатного колективу, що зможе боротись за місце у зоні єврокубків. Традиційно у складі немало талановитої молоді, яка помітно прогресує. Головне – обрати правильний шлях розвитку клубу і поставити конкретні цілі перед командою на наступний сезон.

"Іллічівець" - "Олімпік" - 4:1

Поки невідомо, що надумають боси українського футболу і власники клубів УПЛ з кількістю команд у еліті та форматом наступного чемпіонату, але за Регламентом наразі "Іллічівець" попрощався з Прем’єр-лігою. Втім, зробив це яскраво. В першу чергу завдяки таланту свого найціннішого гравця нинішнього сезону Сергія Гриня. Хет-трик плюс асист – такий доробок 20-річного форварда у останньому матчі сезону. Гринь упродовж всього чемпіонату тягнув "Іллічівець", а у фіналі чудово про себе заявив, звернувши на себе увагу скаутів і тренерів як клубів УПЛ, так, можливо, і закордонних команд. Гринь, як і більшість гравців маріупольського клубу, як і тренерський штаб Миколи Павлова, покидають "Іллічівець" і попереду у нього нові виклики та звершення.

Донецька команда провалила навесні свій феноменальний старт у сезоні. З іншого боку в першому колі команда Романа Санжара зробила собі певний очковий гандикап, який у другій частині чемпіонату дозволив їй зберегти прописку в еліті і зосередитись на боротьбі за Кубок України. "Олімпік" чекають серйозні кадрові зміни, команда вже набралась досвіду в УПЛ і у наступному сезоні має проявити себе не гірше, ніж у 2014 році.

"Шахтар" - "Карпати" - 2:2

"Леви" дали справжній бій «гірникам», яким необхідно було брати очки у цьому поєдинку. Ігор Йовічевіч вибрав цікаву стратегію розвитку клубу. Він вибудовує у команді систему футболу, що грунтується на певній ігровій філософії. Команда старається не відходити від своєї філософії в кожному матчі і за це треба віддати велику шану хорватському спеціалісту. Адже в Україні вкрай мало колективів і клубів з самобутнім ігровим стилем і власною системою футболу. Під кінець сезону у "Карпат" почало виходити те, чого від них вимагав тренер. Гравці набагато краще розуміли свої обов’язки на полі і непогано їх виконували. Звісно, роботи ще непочатий край, але певна частина шляху до певного рівня команди вже пройдена.

"Шахтар" потребує змін. Не таких, з якими донеччани мимоволі зіткнулись у цьому році через війну, а суто футбольних. Помітно, що необхідно вливати свіжу кров у склад команди і треба залучати українських гравців. Бразильці під кінець сезону практично перестали грати на команду і їх мотивація полягала хіба що в тому, щоб заявити про себе, аби влітку перейти у потужніший клуб.

"Гірники" забезпечили собі кваліфікацію Ліги чемпіонів, зайнявши другу позицію у турнірці. Команді залишається зіграти ще один матч за останній трофей цього сезону.

"Говерла" - "Дніпро" - 0:0

Неочікувано "ведмеді" стали незручним суперником для команди Мирона Маркевича. Дві нічиї за сезон з командою, яка посідає третю позицію з кінця – звісно провал для "Дніпра". Однак перейматись нічиєю на фініші "дніпряни" явно не стануть, адже позаду важкий сезон з великим досягненням у вигляді фіналу Ліги Європи. Влітку команда має добре підсилити склад аби наступного року тріумфувати у Лізі Європі, нав’язати боротьбу за чемпіонство в Україні.

Хто буде тренувати "Говерлу" і хто буде грати у цій команді? Це основні запитання стосовно ужгородців після закінчення сезону. Заново набирати новий колектив з орендованих гравців? Чи є в цьому сенс взагалі? Звісно, можна було б спробувати побудувати команду на місцевих вихованцях. Але спеціаліст по роботі з молоддю В’ячеслав Грозний не раз наголошував, що у академії "Говерли" нема футболістів, здатних грати на рівні УПЛ.

Здається, не надто зацікавлена у футболі вже і сім’я Шуфричів. Але навряд чи вони доведуть команду до банкрутства і повного занепаду, ставши на антифутбольний шлях Сергія Курченка.

Марк Копич, Футбол 24