УКР РУС

Філіп Лам: Потрібно перемагати команду Роналду вже в першому турі

11 березня 2014 Читать на русском

Коли з м'ячем Філіп Лам, то принаймні дві особи можуть заспокоїтись: Пеп Ґвардіола та Йоахім Льов. Наставники "Баварії" та збірної Німеччини можуть використовувати свого 30-річного капітана і в середині поля, і навіть у нападі.

- Гер Лам, наскільки для Вас почесно потрапити у збірну року ФІФА?

- Кожного року у всьому світі відбувається тьма-тьмуща матчів. Коли ж хтось потрапляє в команду найкращих з усього світу, то для нього це особливе відчуття.

- Минулого року "Баварія" виграла все можливе. Що робить мюнхенський клуб таким міцним тепер?

- Минулого року секрет нашої міці полягав у боєздатному колективі. Ми продемонстрували командну зібраність - ми показали себе командою. Потрібні хороші гравці, хороший тренер та інші ньюанси повинні бути в ідеалі. Проте найважливіше, аби на полі гравці були одностайні.

- Ви капітан "Баварії" та Бундесманшафт. Не могли б прихопити дух переможця на чемпіонат світу?

- Чому б ні? Це не проблема, адже у збірній багато гравців "Баварії". Проте це не гарантує нам чемпіонський титул. На першості світу буде багато інших збірних,  які приїхали за титулом. Переможним шляхом ми вже пройшли з "Баварією". За останні чотири роки ми тричі були у фіналі Ліги чемпіонів, а перемогли лише одного разу. До перемоги завжди довгий і важкий шлях, проте вона не буває без частинки щастя.  

- Гана з Кевіном-Прінсом Боатенгом, Португалія з Кріштіану Роналду і знову побачення з Юрґеном Клінсманом. З яким суперником групи у Вас найменше бажання зустрічатись?

- З усіма трьома! Зокрема і зі згаданими особами. Думаю, що у нас непроста група, зважаючи на те, що перша гра у нас з португальцями.  Збірна Португалії належить до топ-команд з прекрасними індивідуальними виконавцями, які останнім часом демонструють непоганий командний футбол. Свідчення цьому виступи португальців на Євро-2012. У півфіналі їм трохи не поталанило з іспанцями. На Мундіалі ми повинні бути зосередженими з перших матчів, адже потім можемо опинитись під тиском. Якщо ми не переможемо у першій грі, то тоді нам доведеться грати також з непростими суперниками Ганою та США.  Деякі гравці цих збірних виступають у Бундеслізі. Груповий етап - великий виклик, який ми, як збірна Німеччини, повинні неодмінно здолати.

- На чемпіонаті світу-2002 другі, у 2006 та 2010 роках - треті. Настала пора для перемоги у Бразилії?

- Про це я також думав. Але й інші суперники також так думають. Спочатку мусимо, як і решта претендентів, вирішити справу на груповому етапі, а потім поволі просуватись далі. Ми готові боротися за титул, адже у нас збалансована команда. Найперше нам слід зіграти як справжня команда, що ми демонстрували на останніх турнірах. Отоді в нас буде хороший шанс. Чи вистачить цього для чемпіонського трону? Ніхто не може дати гарантії на такому рівні.  

- Чого бракувало на попередніх першостях світу для перемоги?

- Можливо ми ще не дозріли до цього. Коли пригадую домашню першість 2006 року, де ми були близькі до титулу, від нас небагато очікували перемогу. Ми просто спіткнулись на найкращій команді, якою тоді виявилась збірна Італії. У 2010 році у нас було багато травмованих, наприклад наш капітан Міхаель Баллак. У нас тоді була дуже молода команда, яка вперше брала участь у турнірі такого рангу. У півфіналі нас зупинили іспанці, які у підсумку стали чемпіонами. Ми були близькі до фіналу, проте нам напевне чогось забракло. Вважаю, такі фіаско загартували нас.

 - Багато фахівців вважають німців фаворитом турніру. Які збірні вважаєте найбільшими конкурентами?

- Зважаючи на наш прогрес останніми роками, нам не дивно, що нас вважають фаворитами. З трьома поспіль титулами до фаворитів також належить чинний чемпіон світу Іспанія. Також бразильці, як господарі, та аргентинці. У Європі також можна знайти декілька команд, які не проти дійти до фіналу: Нідерланди, Португалія чи Італія.

- Мундіаль у Бразилії буде особливим?

- Для мене так, бо турнір відбуватиметься на іншому континенті. Мені поталанило грати на світовій першості у Європі, в Африці, а тепер у Південній Америці. Цей турнір матиме свою пікантність, адже у Бразилії схиблені на футболі.

- Що робитиме Філіп Лам 13 липня?

- Сподіватимусь, що у мене буде нагода грати у футбол...

Інтерв'ю ФІФА переклав та адаптував Андрій Холявка