УКР РУС

Феєричний лігочемпіонівський вівторок

27 жовтня 2014
Автор: Андрій Омельницький

Перший день третього туру Ліги чемпіонів УЄФА сезону 2014/2015 приніс уболівальникам величезне задоволення. Ще б пак суцільні футбольні феєрверки.

Цього вечора команди спільними зусиллями забили 40 голів. У середньому це 5 голів за гру. Погодьтеся, таке буває не щодня. Однак рекорд ігрового дня ЛЧ 1 жовтня 1997 року, коли було забито 44 голи, залишився не побитим.

 

У вівторок у ЛЧ футболісти майже в кожному матчі забивали не менше трьох м’ячів. Винятком став хіба що матч між кіпрським «АПОЕЛем» і французьким ПСЖ. У виїзному матчі парижани до 87-ої хвилини не могли вразити ворота кіпріотів.

Запам’ятається цей по-футбольному неймовірний, яскравий вечір і українським уболівальникам. Не лише тому, що єдиний представник України в Лізі чемпіонів нарешті здобув першу перемогу в новому єврокубковому сезоні. Цей вечір увійде в історію українського футболу.

Перше: донецький «Шахтар» більш, ніж переконливо, переграв свого суперника. Друге: на сьогодні перемога донеччан над «БАТЕ» 0:7 – найбільша єврокубкова перемога українського ФК. 0:7 – це винесення тіла білоруського чемпіона. До цього часу рекорд результативності українських команд у груповому раунді Ліги чемпіонів належав також «гірникам» – домашні 5:0 над швейцарським «Базелем» у сезоні 2008/2009. Рекорди для того й ставлять, щоб потім їх побити. Третє: бразильський форвард донеччан Луїс Адріано «накидав» білорусам п’ять м’ячів, ставши із 117 голами в активі (на це йому знадобилося 247 матчів) найкращим бомбардиром в історії донецького «Шахтаря». За цим показником бразилець випередив іншого рекордсмена донецької команди – Андрія Воробея, який записав на свій рахунок 114 м’ячів за «Шахтар». Третім у списку бомбардирів в історії донецької команди є Віталій Старухін із 110 голами. І четверте: забивши у ворота «БАТЕ» п’ять голів, Адріано став другим гравцем після зіркового аргентинця Ліонеля Мессі, який спромігся забити в одній грі Ліги чемпіонів таку кількість м’ячів. П’ять голів в одному матчі ЛЧ забивали 13 футболістів, але на стадії відбору, під час кваліфікації. Мессі «настріляв» леверкузенському «Байєру» в 1/8 фіналу Ліги чемпіонів у сезоні 2011/2012, коли «Барселона» розтрощила «фармацевтів» із рахунком 7:1. Адріано свою «п’ятірку» поклав у груповому раунді ЛЧ. Лише одного гола не вистачило «гірникам» для повторення рекордного рахунку в групових матчах ЛЧ – в 2007 році «Ліверпуль» переграв на своєму полі турецький «Бешикташ» із рахунком 8:0.

Безпечно, у вівторок Луїс Адріано став футбольним героєм усієї України. Донецький «Шахтар» приємно здивував, показавши на «Борисов-Арені» «соковиту» комбінаційну гру. В той момент симпатиками чемпіонів України стали ті вболівальники, які підтримують інші команди. Така гра не могла не запалити вогнем щастя вболівальницькі серця.

На 28 хвилині першого тайму , після падіння в карному майданчику суперника свого співвітчизника Тайсона, Адріано реалізовує одинадцятиметровий удар. Тоді ще ніхто й подумати не міг, що Луїс стане героєм матчу, зробивши за 16 хвилин матчу покер. Це перший випадок в історії ЛЧ, коли футболіст зробив покер у першій сорокап’ятихвилинці. Не втратив холоднокровності Адріано і на 82-ій хвилині, перебиваючи пенальті. Два пенальті стали обрамленням пента-трику, зробленого бразильцем. Магія чисел: перший пенальті Адріано – 28-ма хвилина, другий і останній – 82-га. Дзеркальне відображення (смайлик).  

За сім років перебування в складі «гірників» Адріано помітно зріс у плані футбольної майстерності. За цей час Луїс оформив 18 дублів, 2 хет-трики і у вівторок пента-трик (поки що єдиний для українського футболу) . 12 м’ячів забив із пенальті. Торік у чемпіонаті України він став із 20 голами найкращим бомбардиром. Недаремно «хитрий лис» Мірча Луческу попри певні невдачі бразильця на футбольному полі, не перестав йому довіряти, не побоявся ставити в основному складі. Луїса Адріано можна назвати «другим донецьким Брандао». В нього також складний характер і непроста поведінка, він також може забити шедевральний, вирішальний м’яч у ворота суперника, блискуче чіпляється за м’яч, хоча поряд із цим із метра не попасти в порожні ворота. Одні вважають його футбольним талантом, інші називають «патиком». Ставлення до цього гравця неоднозначне. Всі пам’ятають виїзну гру «Шахтаря» проти «Нордшелана» дворічної давності в Лізі чемпіонів, коли Адріано, знехтувавши правилами «фейр-плей», забив гол у ворота данців. Після того скандального випадку українські вболівальники поділилися на два табори: одні захищали нападника, інші говорили про те, що це сором для українського футболу. Цікаво, якої думки про бразильця були останні після завершення матчу в Борисові…

Ні для кого не секрет, що Луїс Адріано – улюбленець Мірчі Луческу. Якщо, як кажуть, карта добре ляже, в бразильського нападника піде гра, то Олександру Гладкому та іншим гравцям «Шахтаря» атакувального плану добре доведеться попрацювати, щоб не втратити місце в основному складі. Раніше говорили навіть про те, що Адріано не проти отримати українське громадянство. До цього можна ставитись по-різному, але, гадаю, футболіст такого рівня не завадив би команді Михайла Фоменка, тим більше зважаючи на те, що з хорошими нападниками в нашій національній збірній, так би мовити, «не густо».

Так, білоруська команда далеко не європейський ґранд, однак виїзні 0:7 із командою, яка виборола право виступати в Лізі чемпіонів, – вагоме досягнення. Головне, щоб «Шахтар» грав як мінімум на такому ж рівні з іншими європейськими командами. Тільки тоді можна сподіватися від команди високих результатів.