УКР РУС

Фергі все купив? Підсумки 5 туру АПЛ

24 вересня 2012 Читать на русском

Матч у Ліверпулі став завершальним акордом конфлікту між Евра та Суаресом, зате знову підняв на поверхню питання суддівських симпатій до "МЮ".

"Найголовнішим словом у цей день було "повага", адже обидва клуби мають видатну історію, в якій відбулися великі трагедії. Це є важливішим за рукостискання з Суаресом. Якщо б я цього не зробив, то продемонстрував би неповагу до історії "МЮ" та "Ліверпуля" (Патріс Евра)

Гарні і, сподіваємося, щирі слова від француза, який став жертвою (або й не став - це залежно від Ваших клубних симпатій) словесних шпильок Луїса Суареса. Історія расистського скандалу вже настільки вичерпала себе, що продовжити її роздмухування, ще й на тлі вседержавної скорботи за 96-ма вболівальниками, які загинули на стадіоні "Хіллсборо" багато років тому, - це цинічно пройтися танками по загальнолюдських цінностях. Уругваєць та француз вчора поставили крапку. Зробімо це й ми!

Тим паче, в центральному матчі туру відбулося багато інших цікавих подій. "Ліверпуль" вже не вперше грає першим номером, що свідчить про агресію команди у відборі і непоганого рівня комбінаційну гру. Однак з наближенням до ворожих воріт фантазії стає все менше. Коли креатив Суареса вичерпується, а м'ячі після ударів уругвайця вперто летять в "молоко", у гру "Лівера" повертається "ретро" - вперті навіси/простріли у штрафний майданчик, доведені до автоматизму попередником Роджерса. Однак Кенні Далгліш мав під рукою довготелесого Керрола, який контролював повітря, пробиваючи з "другого" поверху по воротах, або роблячи зручні скидання партнерам. Сьогодні ж контролем повітря займаються, в основному, Шкртел та Аггер. Але вони зі зрозумілих причин підключаються лише до "стандартів".

І навіть за таких умов ліверпуліанці мали всі шанси бодай на нічию. "Манчестер" був настільки інертним, що навіть отримавши чисельну перевагу, а також зрівнявши рахунок (багато в чому випадково), гості не поспішали йти вперед. А, може, "Лівер" не впускав? І тут поквапився на допомогу Марк Халсі, арбітр із Болтона. Він "купився" на красиве падіння Валенсії і вказав на 11 метрів. Антоніо - хитрун ще той, адже прогавивши зручну дистанцію для удару, він впав, мов підкошений. Тут рефері пригадали ще й вилучення Шелві у першому таймі. Також, до слова, дуже спірне. "Фергюсон знову все купив", - ось головний висновок прихильників "Ліверпуля".

В іншому матчі туру, який також претендував на звання центрального, і, як ми й прогнозували, став ним за змістом гри, знову приємно здивував "Арсенал". Ви зауважили, як у новому сезоні змужніли Діабі, Ремзі, Гіббс, Дженкінсон? Отримавши в партнери досвідчених Касорлу та Подольскі, ці хлопці потяглися вгору. І лише Жервіньо вперто не бажає вдосконалюватися, марнуючи моменти, яких би вистачило на два-три поєдинки. Саме "щедрість" івуарійця стала на заваді перемозі гостей. Щодо чемпіонів, то в деяких ігрових відрізках вони суттєво поступалися "канонірам" - були повільніші та менш креативні. Не спрацювали і козирі Манчіні - Балотеллі та Тевес. Намокнувши під похмурим дощовим небом Манчестера, ці парубки вийшли на поле без вогника в очах. Все це не може не непокоїти менеджера "містян" - від нього очікують не лише захисту титулу, але й помітного прогресу в Лізі чемпіонів.

Важко входять в сезон інші лідери попереднього сезону. "Челсі", "Ньюкасл", "Тоттенхем". У цьому турі вони перемогли зі страшенним скрипом. Цим якраз можуть скористатися такі "живчики", як "Евертон" та "Вест Бром". Зрештою, з "дроздами" поспішати не будемо - хтозна, де вони опиняться, коли доведеться зіграти з грандами. А от "Евертон" свої перемоги підкріплює достатньо впевненою грою. Душа команди - Маруан Феллаїні, який взяв безпосередню участь у всіх трьох голах, які "іриски" організували у ворота "Суонсі". Щоправда, Девід Мойєс скромно відмовчується. Мовляв, яка Ліга чемпіонів? Нам і потрапляння в Лігу Європи за щастя. Тихіше їдеш - далі будеш. Чи не так?

Ну і як не написати кілька речень про свято на вулиці "святих"?! З "Астон Віллою" команда Адкінса зіграла просто-таки феєрично. На "Сент-Мері" сповідують атакувальний футбол. І начхати, скільки пропущено - головне забити на один більше. Достатньо лише поглянути на рахунки матчів, які "Сотон" провів в еліті (а тут 2:3, 0:2, 2:3, 1:6, 4:1), щоб зрозуміти - команда Ріккі Ламберта грає у божевільний футбол. На тлі прагматизму, до якого вдаються чимало клубів АПЛ, це стане приємним сюрпризом для шанувальників результативної і безкомпромісної гри.

Резюме 5 туру

Найкраща відвідуваність: "Ньюкасл" - "Норвіч" (49,402 глядачі)
Найгірша відвідуваність: "Віган" - "Фулхем" (19,284 глядачі)
Найбільша домашня перемога: "Саутгемптон" - "Астон Вілла" - 4:1
Найбільша виїзна перемога: "Суонсі" - "Евертон" - 0:3
Вольові перемоги: 3 ("Саутгемптон", "МЮ", "Тоттенхем")
Голепад: 5 м'ячів ("Саутгемптон" - "Астон Вілла" - 4:1)
Кількість забитих м'ячів: 24
Середня результативність: 2,40

Загальна статистика

Найкраща відвідуваність: "МЮ" - "Фулхем" (2 тур, 75,352 глядачі)
Найгірша відвідуваність: "Віган" - "Сток Сіті" (3 тур, 16,247 глядачів)
Найбільша домашня перемога: "Арсенал" - "Саутгемптон" - 6:1 (4 тур), "Фулхем" - "Норвіч" - 5:0 (1 тур)
Найбільша виїзна перемога: КПР - "Суонсі" - 0:5 (1 тур)
Вольові перемоги: 5 ("МЮ" - 3, "Саутгемптон", "Тоттенхем" - по 1)
Голепад: 7 м'ячів ("Арсенал" - "Саутгемптон" - 6:1)
Кількість забитих м'ячів: 137
Середня результативність: 2,80

Серії

Безпрограшна: "Челсі", "Арсенал", "Ман Сіті" - по 5 матчів
Без перемог: "Сток Сіті", "Норвіч", "Ліверпуль" - по 5 матчів
Нічийна: "Сандерленд" - 4 матчі

Олег Бабій, Футбол 24