УКР РУС

Фантастична результативність і нове життя "Дніпра". Підсумки 1 туру УПЛ

25 липня 2016 Читать на русском

1-й тур української Прем'єр-ліги сезону-2016/17 стартував несподівано результативно, одразу встановивши рекордний показник.

В стартовому турі УПЛ команди забили 23 голи. В середньому глядачі побачили 3,8 м'ячів в одному поєдинку, що є рекордним показником в історії чемпіонатів України.

Однак неприємно вразила відвідуваність матчів. У 1-му турі на 6 матчів завітали лише 24 158 глядачів. Правда, якщо команди продовжать демонструвати настільки ж яскравий футбол, то є надія, що вболівальники повернуться на трибуни.

"Шахтар" – "Зірка" – 4:1

Голи: Бернард, 3; Тайсон, 32; Едуардо, 45; Ковальов, 70 – Сітало, 38

Дебют Фонсеки в УПЛ вдався на славу. "Гірники", які грали за новою тактичною схемою (4-4-2) продемонстрували потужну гру. Щоправда, на фоні дебютанта елітного дивізіону.

Одразу, до цікавинок оновленого "Шахтаря". "Гірники" звично багато володіли м'ячем – 64% ігрового часу. Проте 62% роботи з м'ячем команда Фонсеки здійснила на половині поля суперника, чого раніше у донеччан не було. Наразі лишаються проблеми зі швидкістю роботи з м'ячем, але, скоріше за все, цей показник покращиться по ходу сезону, коли команда набере форму.

Окрім того, Фонсека змушує обох нападників активно вступати у пресинг при втраті м'яча разом з усією командою, що дає свої результати. На чужій половині поля "гірники" здійснили 62 оборонні дії, що є високим показником. Обережніше "Шахтар" розпоряджається м'ячем і на власній половині – лише 7 втрат.

Чудово проявив себе у матчі Бернард, від якого вже давно чекають якісної гри. Він здійснив найбільше ТТД серед гравців атаки (111), найбільше бив (5 ударів), віддавав загострюючих передач (9) і обігрував (9 успішних спроб). Під керівництвом Фонсеки бразилець має можливість повернутись на свій "дошахтарівський" рівень.

В цілому гра донеччан вселяє надію на вдалі виступи команди у єврокубках та внутрішній першості.

"Зірка" ж отримала хороший досвід, який допоможе їй швидко оцінити рівень УПЛ і призвичаїтись до суперників нового рівня.

"Сталь" – "Карпати" – 0:3

Голи: Чачуа, 41; Бланко Лещук, 43, 61

"Леви" стартували під керівництвом нового наставника вражаюче впевнено, враховуючи серйозні кадрові перестановки у складі команди. В черговий раз львів'яни довели силу своєї академії, загравши у матчі проти "Сталі" талановиту молодь, яка чудово себе проявила.

Відзначимо, що "Карпати" перейшли до більш звичної манери гри, відмовившись від тотального контролю м'яча. "Левам" вдається використовувати свої сильні сторони на повну. Зокрема, більш впевнено виглядає нападник Бланко Лещук, якому, схоже, стало зручніше грати за новою тактикою.

До того ж, "Карпати" показали, що можуть добре підлаштовуватись під ігровий стиль суперника і будувати контргру, що свідчить про гнучкість команди і якісну роботу тренерського штабу.

"Сталь" продовжує мучитись за "голландською" системою футболу. Ван дер Меєр хоче бачити від команди атакувальну гру у короткий і середній пас, але "Сталь" наразі потрапила у пастку "володіння м'ячем заради володіння". Контроль м'яча рідко переростає у небезпечні моменти біля воріт суперника. Можливо для футболу такого стилю у голландського наставника просто немає футболістів необхідного рівня.

"Динамо" – "Олександрія" – 5:1

Голи: Мораєс, 29, 56 (пен) 63; Буяльський, 70; Віда, 78 – Банада, 87

Матч, який став бенефісом екс-"металургів" Мораєса та Морозюка. Бразильський форвард відзначився хет-триком, а український латераль записав на свій рахунок 4 асисти. Наразі постає питання: чи виграє Морозюк конкуренцію за місце в основі, чи знову засяде на лаву запасних після одужання Даніло Сілви від травми?

"Динамо" виглядало потужно, але далеко не ідеально. Зокрема середня лінія команди виглядає не надто впевнено. Флангові хавбеки Гонсалес та Громов недостатньо гостро грають і не забезпечують Мораєса необхідною кількістю якісних передач.

У киян досі відсутній яскраво виражений плеймейкер у півзахисті, здатний на креатив.

Відтак, у Реброва ще чимало роботи щодо вибору бойового складу.

"Олександрія" не змінила малюнок гри, який приніс їй успіх у минулому сезоні. Проте проблема нападника у команди Шарана залишається.

"Ворскла" – "Чорноморець" – 1:0

Гол: Хльобас, 18

Одесити практично не змінились з минулого сезону, хоча й підсилились кількома якісними виконавцями. Бабичу потрібен час, аби налагодити порозуміння між гравцями команди. Варто попрацювати над реалізацією моментів і дисципліною в обороні.

"Ворскла" ж запам'яталась грою окремих виконавців. Кобахідзе і Хльобас стали прекрасним підсиленням для складу полтавців. Особливу увагу варто приділити Хльобасу, який помітно прогресує від матчу до матчу і додає у всіх компонентах гри. Форвард має шанс вже у 22 роки стати лідером атаки "Ворскли".

"Зоря" – "Олімпік" – 3:0

Голи: Бонавентуре, 18; Любеновіч, 26; Ткачук, 90

Донеччани, які в свій перший сезон в УПЛ грали у цікавий футбол, який приносив результат, стали абсолютно посередньою командою. Дуже ненадійно виглядає оборона, перехід в атаку підопічним Санжара дається дуже складно, постійно виникають провали в зонах.

"Зоря" ж порадувала грою, не дивлячись на кадрові втрати на кількох позиціях. Добре проявив себе новачок луганців Бонавентуре. Пластичний, швидкий форвард легко вписався у гру "Зорі" і зрозумів вимоги Вернидуба.

"Дніпро" – "Волинь" – 5:0

Голи: Баланюк, 5, 21; Когут, 15; Вакулко, 85; Кочергін, 90

"Дніпряни" створили головну сенсацію туру. Команда, яку покинув практично весь основний склад і тренерський штаб, гучно заявила про себе. У стартовій грі сплав молоді і досвіду "дніпрян" продемонстрував, що може претендувати на місце в топ-5.

Після феєричного розгрому волинян постає лише одне питання: чи вистачить молодій команді Михайленка сил і азарту продовжувати демонструвати яскраву і впевнену гру протягом всього сезону, і чи має наставник достатньо досвіду, аби грамотно керувати підопічними й надалі?

Про "Волинь" важко щось сказати, адже команда Кварцяного не продемонструвала ні характеру, ні класу. Одіозному керманичу лучан залишається й надалі нарікати на проблеми менеджменту українського футболу, що він успішно продовжує робити.

Символічна збірна 1 туру УПЛ: Підківка – Морозюк, Лобай, Віда, Польовий – Любеновіч, Політило, Чачуа, Бернард – Баланюк, Мораєс.