УКР РУС

Фалькао проти Мессі. Анонс 25-го туру Прімери

25 лютого 2012 Читать на русском

Усі іспанські клуби вийшли до наступного раунду Ліги Європи, одноголосно вигравши повторні домашні матчі з однаковим рахунком - 1:0. Але чи не забагато сил було витрачено на подолання бар'єру?

"Атлетіко" - "Барселона"

Той же "Атлетіко" мав змогу надати відпочинок Радамелю Фалькао, який вийшов лише на заміну з "Лаціо". Не було й Дієго Рібаса да Куньї, тобто лідери атакувальної лінії не виснажились до кінця. А ось Більбао, який останні 30 хвилин завершував удесятьох, витратив значно більше сил на подолання московського "Локо". Але про басків пізніше, зараз про центральну гру туру. Розвиваючи тему згаданого колумбійського голеадора, скажу: в матчі 25-го туру зійдуться другий і третій бомбардири першості, щоправда, й розрив між ними, як між другою та третьою сходинками Прімери: Мессі забивав 27 разів, а Фалькао - 14.

Нею, безумовно, видається бути зустріч давніх запеклих суперників. Підопічні нині Сімеоне в останніх сезонах відчайдушно б'ються і лягають кістьми удома проти "барсиків", тоді як на виїзді отримують як не 0:3, то 0:5. Після приходу аргентинського наставника "матрацників" ніби реанімувало, тож можна сміливо зараховувати дона Дієго в лікарі. І здається, не лише терапевти, які знаходять рішення на початкову етапі, щоб пацієнт зовсім не видихся і дають надію, але й такі, що здатні здійснювати постійний контроль і грати на випередження хворіб, а не лише боротися з наслідкам. Одначе мадридці після серії перемог дещо забуксували: вже три матчі поспіль зіграно внічию, де особливо прикрими є втрати в Хіхоні та Сантандері. Зі "Спортінгом" команда навіть вперше у чемпіонаті за нової ери пропустила.

Але Сімеоне голодний до перемог і хоче помститись за поразки від Гвардіоли на рівні гравців, ще коли аргентинець виступав за "Севілью" та пізніше за "Атлетіко". "Барса" посеред тижня нарешті мала змогу відпочити після кубкових ігор та лігочемпіонівських баталій. У минулому турі відбувся ефектний розтин "Валенсії" від різника Мессі, який розродився чотирма смертельними розрізами захисту опонентів. Та як би не хотіла "Барселона" продовження бенкету, на "Кальдероні" буде дуже важко на це розраховувати. Розраховую на принципову рівну битву - взагалі це перше надзвичайно серйозне випробування на міцність нового "Атлетіко" ("Валенсія" все ж не в тому стані зараз, аби бути лакмусом). Буде дуже прикро, якщо не побачимо інтриги, але ймовірніше дочекаємось рубки, зокрема, й по ногах атаки гранда. А і, до речі, в першому колі "матрацники" отримали від каталонців п'ять сухих голасо, а дві команди останнім часом уже помстились за приниження ("Вільяреал" вирвав нічию, а "Осасуна" у підірваної швидким дублем Лекіча "Барселони" вихопила всі 3 очки).

"Малага" - Сарагоса"

Сталося у позаминулому турі одне диво - "Сарагоса" перемогла, ще й на виїзді, міцну команду Почеттіно, "Еспаньйол". Та вже наступного туру вся магія: жорстоку місію взяв на себе Рубен Кастро, автор дубля у ворота "арагонців", на що ті не спромоглись відповісти нічим. "Сарагоса" знову опинилася на дні таблиці з п'ятиочковим відставанням від найближчого конкурента і за 11 пунктів до виживання. Чергову спробу витягнути себе у стилі Мюнхаузена з болота "Сарагоса" робитиме в Малазі. Перша зустріч двох команда завершилася нульовою нічиєю, але навряд чи варто чекати того ж підсумку на "Росаледі". "Малага" впевнено чергує домашні перемоги з безвольним поразками на виїзді, а Пеллегріні сивіє, здається, навіть більшими темпами, ніж у "Реалі".

"Еспаньйол" - "Леванте"

Сьогодні ж другі команди Барселони і Валенсії зустрінуться між собою на "Корнелья Ель-Прат". Незважаючи на те, що команди другі за статусом, зараз вони будуть розігрувати важливе четверте місце в таблиці. Ну, як розігрувати. Від цього матчу, на мою думку, очікують за старою звичкою дещо більше, ніж вартувало би. У попередньому турі "Еспаньйол" удесятьох поділив очки з "Хетафе" і нарешті посунув з четвертої сходинки "Леванте", тож тепер валенсійці мали б спробувати повернути свої позиції. У першому колі "блауграна№2" перемогли "папуг" 3:1, щоправда, 2 м'ячі були забиті з пенальті, а "Еспаньйол" закінчував удев'ятьох. Та все це перекреслює форма "жабенят" в останніх зустрічах, а справжнім вибухом стала абсолютна поразка від "Райо" вдома (3:5, а мала бути більша різниця).

"Вільяреал" - "Атлетік"

"Атлетік", незважаючи на поразку в Москві, вийшов до 1/8 Ліги Європи. Для цього йому вистачило голу Муніаїна. Побачимо, чи позитивні емоції від виходу надихнуть команду Б'єлси, чи переважить таки втома. Зрештою, на початку сезону баски продемонстрували, що їм як нікому добре вдається викладатись і в четвер, і в неділю. У минулому турі "Атлетік" розгромив "Малагу" - 3:0. Та в цьому прогнозую все ж втрату очок, адже "субмарина" зараз на ходу, принаймні вдома. На виїзді їх чекав ляпас 0:4 від "Мальорки". У "атлетів" є шанс перервати дві серії - з 4-х без перемог проти "Вільяреалу" та 7-ми суцільних поразок на "Ель Мадрігал". Однак прогнозую нічийний підсумок, як-от в матчі першого кола, де було 1:1

"Райо Вальєкано" - "Реал"

"Реал" мав би витверезіти від постамтчевого похмілля, зумовленого підсумком гри з ЦСКА. Гол Понтуса Вернблома дуже розчарував мадридських гостей, які сподівались отак на одній нозі довести гру до мінімальної перемоги, як це бувало з хоч би "Хетафе" чи ж "Реал Сосьєдадом" на виїзді. Тепер 2королівські" готуються до майже дербі, передусім географічного характеру. Адже востаннє "Райо" відбирав очки в могутніших сусідів ще у 2000-му році, а відтоді має такий баланс: 7 поразок із загальною різницею 7:22. Не знаю, чи варто розраховувати на втому і подібні речі з розлюченим "Реалом", тренер якого не з тих, що змиряться зі, скажімо, другою нічиєю поспіль не з найсильнішим суперником. Це чарівне слово "реабілітація" мигтітиме червоним світлом у ясних головах "королів", будьте певні. А ось, чи буде перемога важкою, чи блискавичною, тут якраз можна дочекатися певної інтриги.

"Валенсія" - "Севілья"

У попередні роки матч "Валенсія" - "Севілья" сміливо можна було величати матчем туру, проте зараз рівень андалусійців безбожно впав, та й хлопці Емері ніби втратили мотивацію у Прімері. Проте зараз матч все одно викликає певний інтерес. По-перше, згадаймо гру першого кола: прем'єрна поразка "кажанів", 3 вилучення, незабитий пенальті, купа моментів і єдиний переможний удар Кануте. По-друге, "Севілья" впевнено забирає весь джек-пот у матчах з "Валенсією" вже третій матч поспіль, та ще й не пропускає голів: у минулому сезоні 2:0 і 0:1, у цьому - 1:0. На минулих вихідних "Севілья" знову згадала, як треба перемагати (2:0 над "Осасуною"), проте один з авторів голів Гарі Медель травмувався і може не зіграти. Пошкодження - окрема тема для "севільяно", адже під питанням участь також Кали, Рейєса, Ракітіча, Кануте і Фаціо. Про "Валенсію" ми вже згадували. Трохи розрядила обстановку в команді друга перемога над "Сток Сіті" в рамках Ліги Європи, але пляму приниження на "Камп Ноу" треба терміново відмивати. Можливо, якраз такого шоку валенсійцям і не вистачало, аби вийти зі сонного стану в Ла Лізі.

Підготував Тарас Котів