УКР РУС

"Факір" Чакир: фартовий арбітр для України

17 листопада 2015 Читать на русском

Матч-відповідь плей-офф Євро-2016 Словенія - Україна в Маріборі обслужить турецький арбітр, з яким наші команди частіше вигравали, аніж зазнавали невдач.

 
Поєдинок Словенія - Україна на стадіоні «Людські врт» довірили обслуговувати 38-річному (свій наступний день народження святкуватиме зовсім скоро - 23 листопада) турку Джюйнету Чакиру. Його цілком можна вважати «фартовим» для українських команд! Про це говорять і статистика, і подробиці матчів, які обслуговував Чакир.

У єврокубках - без помилок

Судіть самі: з Джюнейтом Чакиром українські клуби в єврокубках програли лише раз, та й то - з рахунком, який нас влаштовував. Сталося це 2011-го року в матчі 1/16 фіналу Ліги Європи «Манчестер Сіті» - «Динамо» (1:0). Турок тоді видалив з поля Маріо Балотеллі, чим полегшив завдання киянам, які за сумою двох матчів (у домашньому поєдинку наші виграли 2:0) пройшли далі.

У всіх інших матчах з Чакиром наші єврокубкові бійці не програвали. У 2007-му матч «Дніпро» - «Белхатув» (Польща) у кваліфікаційному раунді Кубка УЄФА завершився внічию - 1:1. У матчі-відповіді дніпряни перемогли (4:2) і пройшли далі.
 
Також з нічийним результатом (який знову-таки нас влаштував після виїзної перемоги з рахунком 2:1) в 2008-му завершився матч кваліфікації Ліги чемпіонів «Динамо» - «Дрогеда» (Ірландія). Чакир призначив два 11-метрових у ворота обох команд, а сама «валідольна» гра (пам'ятаєте, «феноменальну» гру воротаря Тараса Луценка?) завершилася з рахунком 2:2.
 
У 2010-му «Динамо» за суддівства Чакира виграло на виїзді у бельгійського «Гента» в кваліфікації Ліги чемпіонів - 1:3.
 
І, нарешті, в 2014-му в матчі групового турніру Ліги чемпіонів «Шахтар» - «Порту» було зафіксовано нічийний результат 2:2. Так, Чакир тоді призначив у ворота донеччан два 11-метрових (перший Браімі не реалізував, другий забив Джексон Мартінес), але звинувачувати у втраченій перемозі підопічні Мірчі Луческу повинні самих себе, а не турецького суддю. Нагадаємо, що ще на 88-й хвилині вони вигравали з рахунком 2:0.

Бенефіс на «Уемблі»

Матчі збірної України Джюйнет Чакир обслуговував чотири рази. І претензій у нас до нього бути не може ніяких. Швидше, слова подяки. 
 
У 2012-му турок обслуговував стартовий для нас поєдинок Євро-2012 в Києві, в якому Шева і компанія обіграли шведів з Ібрагімовичем - 2:1. Відсудив - бездоганно. А через три місяці - ще краще. Скажете, так не буває? Буває! Сталося це у вересні 2012 року в стартовому матчі відбору до ЧС-2014 Англія - ​​Україна - 1:1.
 
 
У першому таймі Чакир відмінив взяття воріт англійцями. Джермейн Дефо забив красивий гол дальнім ударом, але перед цим злегка торкнувся рукою обличчя Андрія Ярмоленка. Українець впав і зобразив смертельні муки, хоча Дефо його і не бачив. Хоча формальний привід скасувати взяття воріт Чакир мав. Як і видаляти Стівена Джеррарда. І він обома цими приводами скористався.
 
Відео скасованого голу Дефо дивіться з 0:50 хв.

Ще один раз Чакир перетнувся зі збірною України майже два роки тому. І якраз у плей-офф кваліфікації ЧС-2014. У першому матчі в Києві наша команда обіграла французів з рахунком 2:0. Чакир поставив пенальті у ворота гостей (справедливий, хоча сьогоднішній іменинник Роман Зозуля мало не перестарався у прагненні довести факт фолу - вже дуже картинно падав!) і видалив Лорана Косьельні. Правда, і нашого Олександра Кучера теж видалив. Але загалом відсудив нас відмінно. Інша справа, що не допомогла нам та перемога...

І лише остання зустріч турецького арбітра з нашою командою ніяк не вкладається в загальну канву. Минулої весни Чакир обслуговував у Севільї матч групового етапу кваліфікації Євро-2016 Іспанія - Україна, який ми програли - 0:1. Ех, якби не цей результат, яка шикарна статистика була б! Але вона і так непогана, якщо пам'ятати про те, що поразка від «Ман Сіті» була для «Динамо» дуже навіть переможною, а всі нічийні результати - швидше наш успіх, аніж суперника.

Загалом, з Чакиром наші команди мають: 3 перемоги, 4 нічиїх і 2 поразки. І дуже не хотілося б зрівнювати ці статистичні дані.