УКР РУС

Фабіо Капелло: Росія планує пройти груповий етап і зі спокійною душею підійти до матчів на виліт

13 січня 2014 Читать на русском

Дон Фабіо розповів про наполеонівські плани на ЧС-2014, пояснив, чому кожна команда - це дерево, а також зізнався, що передбачав скандальний виліт Англії з попереднього Мундіалю.

Старожил тренерського ремесла у Європі їде на Мундіаль у Бразилії не для престижу, а щоб досягти з росіянами успіху більшого, аніж чотири роки тому з англійцями.

- Чого очікуєте від чемпіонату світу в Бразилії?

- Росія не потрапляла на мундіаль 12 років, тому в Бразилії ми зможемо отримати необхідний досвід перед чемпіонатом світу в Росії. Ми їдемо з твердим наміром провести хороший турнір. Хоча нашою головною метою є отримати досвід - нам не позичати запалу до боротьби.

- До якого етапу турніру Ви збираєтеся дійти і чи можливі перешкоди на шляху до цього?

- По-перше, ми плануємо пройти груповий етап і зі спокійною душею підійти до матчів на виліт. Звичайно, ми не проти пройти далі, однак усвідомлюємо, наскільки важко вийти з групи і які проблеми можуть там виникнути. Нарешті, всі команди можуть скаржитися і на клімат, і на велику відстань між місцями проведення ігор. Однак ці обставини не можуть служити виправданням. Найважливіше - підійти до турніру з ментальністю переможця і бажанням отримати більше досвіду.

- Як Вам вдалося зібрати духом команду після поразок від збірних Португалії та Північної Ірландії?

- Дуже просто. Я нагадав підопічним, що ми все ще очолюємо групу і нам слід підійти до останніх ігор з таким бажанням, як на старті відбіркових матчів. Ми до останнього моменту не були впевнені в тому, що пройдемо кваліфікацію, особливо після матчу з Азербайджаном. У тій грі ми пропустили гол, який, на щастя, виявився нефатальним. Слід зазначити, що рівень суперників був високим.

- Розкажіть про секрет атакуючої та захисної міці Вашої команди, котра забила 20 голів і пропустила лише п'ять?

- Ми намагалися адаптувати нашу ментальність до сучасного футболу, який зараз вимагає щільної опіки і коротких пасів. Ми потрапили на мундіаль завдяки тому, що думали не тільки про атакуючі дії, але і про захист.

- Якою є Ваша філософія гри?

- Суть моєї філософії полягає в тому, щоб команда була досконало організована. Все ж в цій системі слід дозволяти талановитим гравцям вільно себе проявляти. Вид такої системи залежить від наявних у команді гравців. Якщо є дуже технічні гравці, але їм трохи не вистачає "фізики", наприклад як у збірної Іспанії, то можна будувати гру на володінні м'ячем і "стінках". Коли в команді переважають атлетичні гравці, наприклад як у збірної Бельгії, зріст гравців якої становить понад 1,85 м, то тоді можна будувати гру за "силовим" принципом. Тренер повинен враховувати всі ці фактори і визначати стиль гри команди. У моїх командах я завжди використовував кілька форвардів, проте були у мене й добре організовані команди захисного плану, які, однак, не цуралися атакуючих дій.

- У Вашій команді є ключові гравці?

- Я не вважаю, що потрібно говорити про ключових гравців - швидше про ключові позиції. Команду можна порівняти з деревом. Стовбур - це така вісь з хорошим воротарем, центральним захисником, півзахисником і, звичайно, хорошим форвардом. На цій основі і будується команда, капітан якої повинен бути лідером, який грає важливу роль як у роздягальні, так і на полі. Капітан не повинен тільки вибирати з арбітром за допомогою монети половину поля. Якщо у нього немає лідерських якостей, то він не капітан.

- Які у Вас спогади про минулий чемпіонат світу в ПАР?

- Одного епізоду не можу забути дотепер. Під час зустрічі, в якій взяли участь тренери команд, я запитав, чому б не ввести арбітра на лінії воріт? Мені відповіли, що це не передбачено регламентом. Я зазначив, що ми важко працювали два роки, щоб потрапити на мундіаль, а тепер одна-єдина помилка, наприклад ситуація з положенням поза грою чи пенальті (було - не було), може виключити нас з турніру. І так сталося... Ніяк не можу забути ту безрезультатну зустріч, на якій я передбачив, що може статися з нами...

- Тобто Ви не проти системи фіксації голів на лінії воріт?

- Абсолютно ні. Хоча б ввели додаткового асистента арбітра, який знизив би кількість помилок на відсотків п'ять-десять.

- Яка атмосфера буде панувати у Бразилії?

- Коли мова йде про футбол, то Бразилія - це фантастичний край. Нехай так і буде - фантастика і прекрасний футбол.

- Чому Ви розглядаєте участь збірної Росії в Бразилії з думкою про мундіаль-2018 в Росії?

- Ще раз підкреслюю, що нам дуже важливо отримати необхідний досвід. Я не думаю про 2018 рік, оскільки повністю зосереджений на Бразилії. Хочу, щоб гравці на чемпіонаті світу навчилися бути зосередженим і агресивними, а також зміцнилися в психологічному плані.

- Хто, на Вашу думку, найкращий бразильський гравець всіх часів?

- Мені пощастило в складі збірної Італії провести одну гру проти Пеле, коли він виступав у США. До того моменту я бачив його тільки по телевізору. У тій грі Пеле продемонстрував те, що мене вразило. Саме тоді я і зрозумів, чому він великий гравець.

- Який перший мундіаль пам'ятаєте?

- Фінал 1958 року в Швеції (Бразилія - Швеція - 5:2), який я дивився в барі по чорно-білому телевізору. Пам'ятаю два моменти: фантастичний гол Пеле, якому тоді було всього сімнадцять з половиною років, і холоднокровний гол від тодішнього гравця "Мілана" Нільса Лідхольма, який вивів шведів вперед.

Інтерв'ю ФІФА переклав і адаптував Андрій Холявка