УКР РУС

Ернесто Вальверде. Фотограф і вихованець Еспаньйола, який грав у Кройфа і повертатиме Барселоні велич у непростих фінансових умовах

1 червня 2017 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

"Футбол 24" розповідає про 58-го в історії наставника Барси, який пограв за обидва головні каталонські клуби і лише зараз, у 53 роки, доріс до топ-клубу як головний тренер.

Барселона відходить від традиції, але стабільно ризикує

3 попередні тренерські призначення, які ставали чемпіонсьими – це гравці із барселонським "сино-гранатовим" серцем. Гвардіола, Віланова та Луїс Енріке асоціюються з каталонським грандом і як вихованці клубної системи або гравці, і як тренери з чемпіонськими титулами. Вальверде – інший. Він трохи чужий, хоча також провів 2 сезони і за Барсу, ще при Кройфі. Безцінний досвід, тим паче, що легендарний нідерландський тренер любив Ернесто-гравця. Також його тренували такі видатні люди, як Хайнкес, Клементе та Ірурета. Розкритись повністю на "Камп Ноу" наставнику завадили травми. Тим не менше, Кубок Іспанії і європейський Кубок Кубків завоювати встиг. Забив 10 голів у 29 матчах, а один з них до вашої уваги прямо зараз.

Від екс-наставника збірної Іспанії та Еспаньйола Хав'єра Клементе він отримав образливе для себе прізвисько "Мураха". У знаменитого тренера був човен з назвою "Чінгуррі", що у перекладі з баскської означає "мураха". Еренесто було 22, він був худим і високим, тож Клементе і називав його так само. Це прізвисько залишилось з Вальверде, який не хотів бути "мурахою", і по сьогодні. Мурахи є прекрасними солдатами, але не лідерами. Саме ця скромність заслуг насторожує прихильників клубу, який завжди бореться за требл. Ернесто мусить перебороти себе, адже ніколи не досягав нічого значного в Європі у ролі тренера, і зіткнутись з чималими викликами, як-от співпраця з суперзірковою роздягальнею. Це черговий наставник, якого Барса може піднести до раю і вивести в топ. Гвардіола, Віланова, Енріке, Райкард раніше зуміли зробити собі ім'я саме на "Камп Ноу".

Вальверде хоче продати 9 гравців Барселони і придбати 4 футболістів, – ЗМІ

Цінності і склад характеру, що ідеально підходять Барселоні

Вальверде може бути ідеальним прикладом для гравців нової Барси. Він не звик скаржитись ще з часів ігрової кар'єри. Навіть коли сидів у запасі Еспаньйола у фіналі Кубка УЄФА-1988, він не плакав, не піднімав голосу і не сварився з тренером. Мовчав і вчився, повністю визнаючи субординацію. Його емоції та его ховались десь далеко. Барселона програла Реалу також і через слабку лаву запасних і значно менш ротацію. За умови придбання нових гравців на зміну нинішнім резервістам цей недолік буде усунено, але тренер муситиме пояснювати нові реалії гравцям основи. Хто ж краще розуміє, що непотрапляння у склад на декілька ігор – це не кінець світу?

Крім цього, Вальверде володіє дуже цінною рисою. Він вміє підлаштовуватись під наявних гравців і тактику команди, не влаштовуючи революцій. Уже заявив, що збирається поглиблювати стиль, притаманий Барселоні. Саме підлаштовуватись, демонструючи гнучкість у стосунках із зірками, а не прогинаючись. Цей тренер не танцюватиме від захисту, але покращити свої редути неодмінно спробує. На "Камп Ноу" прибуває ще один трудоголік, який може цілими днями сидіти у кабінеті і придумувати нові ходи, щоправда не забучаючи про свої фото (про це далі).

Він заявляє про необхідність повернути дещо затерту останнім часом велич каталонського клубу. Якщо йому вдавалось тримати Атлетік з його обмеженою у плані трансферів філософією у претендентах на єврокубки та виводити Еспаньйол у фінал Кубка УЄФА вже як тренеру, то з такою Барсою, де нікуди не дівається MSN, а йде мова тільки про зміцнення, можна нарешті замахнутись на щось більше, ніж Суперкубок Іспанії – єдиний трофей, здобутий на Піренеях у ролі тренера. Вальверде знає, як бити Барселону у вирішальних матчах. Зараз настав час бити з Барселоною. Це зовсім інший рівень, але цей тренер заслужив на свій шанс. І команда, рапортують каталонські ЗМІ, готова з радістю його прийняти.

Штаб Вальверде із колишнім талантом Барселони, який закінчив у 21

Йон Аспіасу та Хосе Антоніо Посанко прибувають разом із новим наставником "блауграна" з Атлетіка. Аспіасу є асистентом і правою рукою Вальверде вже 15 років. Тренер, який любить бути в тіні і найкраще бачення гри має з трибун. Він може бути більш імпульсивним, ніж його давній друг, але є таким же інтелігентним та приязним до інших.

Цікавою є фігура тренера з фізпідготовки Посанко. Він повертається у Барселону, де подавав великі надії у часи Кройфа-тренера, але змушений був зав'язати з футболом у 21 рік через проблеми із серцем. Кройф і Гвардіола високо цінували його ліву ногу. Посанко працював у Барселоні Райкарда, однак останні 8 років вірний Вальверде. Настільки вірний, що навіть відхилив пропозицію Тата Мартіно повернутись у Барселону, коли з Ернесто працював в Атлетіку.

Вода на зміну вогню, або Міг стати фотографом замість тренера

Ледь не такою ж пристрастю, як футбол, у Вальверде залишається фотографія. Новий наставник Барси міг навіть покінчити з грою №1 після завершення ігрової кар'єри заради свого хобі. Та цей вид спорту надто засмоктує і узалежнює, аби так легко від нього відмовлятись. "У фото, як і у футболі, ти також потребуєш балансу. Усе залежить від елементів, якими ти володієш", – говорив Ернесто на презентації книги своїх фотографій. Його брат є художником, а в тусовці тренера можна побачити ще поетів, письменників, фольк-рокерів і сценаристів. Нічого дивного, що йому подобалось у Бльбао – одному з центрів сучасного мистецтва в Європі.

Вальверде є дуже врівноваженим і в глибині душі трохи сором'язливим. Ця людина потребує власного простору, аби подумати на самоті. Він не любитель приймали рішення на гарячу голову, якщо взагалі цей термін можна вживати, говорячи про його характер. Саме втеча у фотографування і є ідеальним способом поринути у комфортний стан. Це протилежність вогняному Луїсу Енріке. Екс-наставник Атлетіка гаситиме вогонь конфліктів водою, вносячи спокій, а не підливаючи масла.

Трансфери

Схоже, Вальверде не зуміє вмовити свого улюбленця ще з часів Алетіка Андера Ерреру повернути в Манчестер Юнайтед. Невідомо, чи вдасться переконати ПСЖ продати Верратті, а Ліверпуль – Коутінью. Нічого, він бачить різні варіанти. Одним з неочікуваних новачків каталонців може стати лідер середини поля Ніцци Жан-Мішель Сері, клаусула якого виставлена на рівні 40 мільйонів євро. Позицію правого захисника має посилити хтось з АПЛ – Беллерін або Аспілікуета. Атакувальну лінію можна урізноманітнити поверненням Деулофеу з Мілана. У центр захисту може прийти Ляпорт з Атлетіка, якщо його колишнього тренера не випередять якісь шейхи.

Вальверде потрібні 2-3 топ-трансфери. Ще одна позиція, де не вистачає виконавця – напад. Тут наявність MSN є проблемою, адже потрібно вмовити когось на роль запасного для святої трійці. З іншого боку, можна придати Коутінью, який згодиться і для центра поля, і для флангу атаки. Є великі сподівання, що новий керманич зуміє налагодити співпрацю з Барсою Б, і таланти Ла Масії, як за часів Гвардіоли, закриють декілька позицій у потрібний момент.

Головна проблема високоякісних новачків, а саме такі потрібні Барсі після провалу попереднього трансферного літа, криється лише в одному – наскільки товстим є ваш гаманець. Каталонський гранд взявся перепідписувати своїх суперзірок, залишивши на десерт Іньєсту та Мессі. І тут несподівано почались затримки. Терміни відсуваються все далі, а віз і нині там. Очевидно. що на заваді стоїть не скупість, а необхідність зважати на бюджет і його рівновагу. Чекати "галактичних" трансферів без вдалих продажів (а ви ще спробуйте продати всіх цих недешевих туранів, гомешів та алькасерів за добрі гроші!) не варто, доводиться домовлятись про поступки або скромніші варіанти. Або обирати між покупками на менш чи більш проблемні місця в команді. Вальверде, звісно, просить хороших трансферів, але не може вимагати їх, як топ-тренер з іменем. І тут також є логіка рішення керівництва Барселони, чому вони довірились саме баску.

Питання

Цікаво, чи Вальверде не спокуситься повернути головну роль півзахисту. Луїс Енріке робив головний акцент у грі Барселони на тріо в нападі, відходячи від клубної традиції. Не в останню чергу це було пов'язано з розчаруванням у своїх атакувальних хавбеках. Але тактика якомога швидше доставити снаряди Мессі, Неймару чи Суаресу, а там вже вони розберуться, викликала нерозуміння і критику в експертів. Його улюблена схема 4-2-3-1 може мати сенс лише тоді, якщо придбають якогось Коутінью в трійку до флангових нападників. Якщо ні, не виключено, що команда залишиться при 4-3-3 з переходами на 3-4-3.

Видовищний футбол? Вальверде любить атакувати, але не менше обожнює результат. І володіння м'ячем для нього не самоціль. Чи зможе баск здійснити обіцяне і зробити Барселону ще величнішою? А може, просто підготує фундамент до повернення умовного Хаві у "більше ніж клуб" на тренерський місток? Вальверде має 2 роки контракту і щось підказує, що це може бути дуже цікавий проект. Проект і шанс життя для тренера і його команди.

Зінедін Зідан – як зробити з Роналду неможливе, створити нове BBC без трансферів і привести до чемпіонства вперше з ери Моурінью

Тарас Котів, "Футбол 24"