УКР РУС

Еміри люблять футбол

5 липня 2011
Автор: Марко Лютий

А найуспішнішим клубом ОАЕ є «Аль-Айн».

Його було засновано 1968 року в однойменному місті як клуб різних спортивних напрямків. Хоча футбольна команда вперше виграла чемпіонат ОАЕ ще 1974 року, більшість зі своїх дев’яти титулів «Аль-Айн» здобув на межі 1990-их та 2000-их років.

1977 року команда трохи змінила свої основні кольори, додавши комплект фіолетового кольору. Існує версія, що ця зміна спричинена контактами клуба з бельгійським «Андерлехтом» на тренувальних зборах у Марокко.

Володарі президентського кубка 2009

Команда виграла перший турнір Ліги чемпіонів Азії після зміни його формату 2002 року, й понині Аль-Айн залишається єдиним переможцем цього турніру від ОАЕ.

Всього клуб брав участь у всеазійських змаганнях 11 разів, зокрема 2005 року поступився у фіналі Ліги чемпіонів аравійському «Аль-Іттіхаду». Але краще згадаймо найуспішніший сезон команди – Лігу чемпіонів 2002 – 2003 років.

Формат першого турніру передбачав одно матчеві зустрічі в груповому турнірі. «Аль-Айн» переміг у всіх трьох іграх (його суперниками були катарський «Аль-Садд», іранський «Естеґлал» та аравійський «Аль-Хілал»).

Півфінал видався досить драматичним. Перший матч проти китайського «Далян Шиде» команда програвала з 17 до 62 хв, проте під кінець поєдинку розродилася чотирма голами (4:2). На виїзді китайці знову повели в рахунку і цього разу вже вони під кінець зустрічі продемонстрували результативність. Протистояння йшло до додаткового часу, проте на 87-ій хвилині Фергад Маджиді забив третій гол «Аль-Айна» в тому поєдинку, й таким чином загальний рахунок змінився на 7:6.

Глядачі на трибуні стадіону в Аль-Айні 

 

Фінал проти таїландського «Теро Сасана» також виявився нервовим. Перемога вдома 2:0 стала дуже хиткою перевагою після пропущеного на виїзді голу. Втім таїландці не змогли дотиснути свого суперника, «Аль-Айн» же відстояв перевагу й здобув перший оновлений кубок Азії.


Святкування перемоги в Лізі чемпіонів 2003 року