УКР РУС

"Ельденсе" – у полоні італійської та китайської мафії. Як клуб із Сегунди Б був впійманий на "договірняках"

18 квітня 2017 Читать на русском
Автор: Володимир Лесько

"Футбол 24" розповідає про гучний скандал іспанського футболу, пов'язаний з договірними матчами.

Іспанський клуб “Ельденсе” ніколи не відзначався видатними результатами на футбольному полі, однак скромний представник 3-го дивізіону отримав нечувану “славу”, потрапивши у грандіозний скандал, пов’язаний із здачею матчів.

Прихід Капуані та роковий матч проти "Барселони Б"

На початку 2017 року в команду із провінції Аліканте прийшла група італійських інвесторів на чолі з Нобіле Капуані. Більшість фанатів клубу сприйняли цю подію із неприхованим оптимізмом, адже на той час “синьо-гранатові” перебували на дні 4-ї групи Сегунди Б та вимагали фінансових вливань, щоб знову задихати на повні груди. Втім, чимало уболівальників із осторогою віднеслись до Капуані, який на своїй батьківщині у 2015 році опинився в епіцентрі корупційного скандалу. Та хто б міг подумати, що ця людина лише за 3 місяці біля керма “Ельденсе” зганьбить клуб на увесь світ та приведе його до потенційного зникнення.

1 квітня 2017 року “Ельденсе” зіграв роковий для себе матч із “Барселоною Б”. У цей день деякі гравці та тренер Віто Ді П’єрро, призначений за ініціативи Капуані, хоча не мав для цієї роботи відповідної ліцензії, а на лаві перебував у ролі адміністратора, спробували пошити у дурні увесь світ. Лише у першому таймі “синьо-гранатові” пропустили від каталонців 8 (!) м’ячів, а після перерви дозволили підопічним Жерарда ще чотири рази вразити свої ворота. У підсумку “Барселона Б” здобула другу найбільшу перемогу в історії іспанського футболу, а гравці “Ельденсе”, як з’ясувалося згодом, отримали солідні гонорари за ганебну поразку.

На фото: гравець "Ельденсе", який грав чесно, плаче після погрому

Можливо, цю гру надалі продовжували б згадувати лише через призму нечуваної результативності дубля “Барселони”, однак розгляд матчу докорінно змінився після заяви форварда “Ельденсе” Саада Шейка. В інтерв’ю RAC 1 Шейк розповів, що четверо його партнерів по команді здавали гру. Ця заява із божевільною швидкістю облетіла увесь світ, “Ельденсе” поспішив знятись із Сегунди Б, а Федерація футболу Іспанії, місцева поліція та провідні видання країни розпочали розслідування безсоромного і цинічного обману.

Як мафія організовувала "договірняки"

Вже через декілька днів видання El Confidencial публікує сенсаційну статтю, у якій стверджує, що “Ельденсе” здавав матчі під прикриттям італійської мафії. Як з’ясувалося, усіма корупційними схемами клубу керував відомий в Італії “спеціаліст по шахрайству в спорті” Ернесто Ді Нікола. Саме він у 2015 році, перебуваючи на посаді спортивного директора клубу “Акіла” із Ліги Про (3-й італійський дивізіон), був затриманий поліцією в ході операції по організації договірних матчів. Тоді Ді Нікола, представник калабрійської мафії, був відсторонений від будь-якої футбольної діяльності на 5 років та заплатив штраф у 100 тисяч євро. Однак, найцікавіше те, що прокручувати “темні справи” Ді Ніколі допомагав ніхто інший, як Нобіле Капуані. В “Акілі” він відповідав за молодіжні команди.

Попавшись у руки правоохоронців у себе на батьківщині, Капуані та Ді Нікола почали шукати кращої долі в Іспанії. І першою їхньою жертвою став не “Ельденсе”, а ще один клуб з Сегунди Б – “Хумілья”. Капуані приїхав сюди восени 2015 року, обіцяючи золоті гори, однак ледь не довів команду до банкрутства. Один з директорів “Хумільї” в інтерв’ю радіо Cope повідомив, що італійські шахраї залиши після себе борги у 200 тисяч євро. Ці гроші були викинуті на утримання футболістів, яких привів із собою у клуб Капуані.

“Вони не запрошували молодих футболістів, а гравців, яким потрібен був ще один шанс у кар’єрі. Серед таких виконавців був брат хавбека “Інтера” Жоффрея Кондогбія Еванс, який заплатив за можливість підписання контракту 40 тисяч євро. Інші гравці платили по 20 тисяч. В Іспанії до цього часу ніхто не знав, що таким чином можна заробляти гроші”, – заявив представник керівництва “Хумільї”.

Капуані вимагав, щоб на поле виходили лише придбані ним футболісти, яким обіцяли “легкі гроші” за здачу матчів. Розкусивши шахраїв, керівництво “Хумільї” прогнало Нобіле з клубу, а той, за прямою наводкою Ді Ніколи, знайшов чергову жертву, яка, можливо, назавжди покінчила з їхніми злочинами.

За 50 кілометрів від Хумільї "італійські інвестори" почали діяти ще більш нахабно (Капуані привів у клуб 14 своїх гравців) і, як виявилося згодом, організували не лише здачу матчу проти "Барселони Б", а ще щонайменше 4 "договірняки". Cope із джерел в поліції вдалося з'ясувати, що "Ельденсе" грав на контору в матчах з "Вільяреалом Б", "Балеаресом", "Корнелією" та "Гавою". Що цікаво, ставки на ці ігри робилися не в Іспанії, а в Азії та Європі (Мальта, Гібралтар), у нелегальних конторах, де ліміт на суми встановлюється не букмекером, а розміром гаманця гравця. Капуані та Ді Нікола також перебували у тісних зв'язках з китайською мафією, яка допомагала італійцям освоювати азійський ринок ставок.

На фото: Капуані потрапив у руки поліції

Пропонуємо переглянути розшифровку поліцією ставок на матчі "Ельденсе" проти вже згаданих 5-х команд, яка потрапила у руки журналістів Cope:

1. "Ельденсе" – "Вільяреал Б" (4:0). Італійські та китайські мафіозі ставили на те, що у матчі буде забито більше трьох голів, а "Ельденсе" програє з різницею у два м'ячі. Потенційний виграш – 60 тисяч євро.

2. "Балеарес" – "Ельденсе" (5:0). У цьому матчі ставка мафії була аналогічна, що й на гру з "Вільяреалом Б".

3. "Корнелія" – "Ельденсе" (3:1). Ця гра заслуговує на особливу увагу, адже китайці та італійці діяли "кожен за себе" та зробили різні ставки. Погоріли обидва угрупування. Один із затриманих гравців "Ельденсе" Ніко Чефер намагався вмовити свого одноклубника зіграти на китайців, однак той відмовився, оскільки отримав інші вказівки від Капуані. Після цього декілька футболістів "Ельденсе" навіть відмовились виходити на поле.

4. "Ельденсе" – "Гава" (0:1). Як китайці, так і італійці робили ставку на те, що "Ельденсе" програє з рахунком 0:1, але гол пропустить в другому таймі. Однак, "синьо-гранатові" трішки не впорались з завданням та отримали м'яч у свої ворота ще до перерви.

5. "Барселона Б" – "Ельденсе" (12:0). Капуані та компанія ставили на "тотал більше" 4.5, а китайська мафія пішла ще далі – 8.5. У підсумку азіати після цього матчу збагатились більше, ніж на 200 тисяч євро.

Затриманий після матчу з "Барселоною Б" Капуані показів не соромився та, за інформацією El Pais, одразу ж зізнався, що у нього за спиною стоїть Ді Нікола. Ще чотири гравці "Ельденсе", які після заяви Шейка потрапили у руки правоохоронців, також нібито здали з "потрохами" італійську мафію. Гравці платили до 1000 євро, щоб зіграти у матчі на ставку. Розслідування перебуває у розпалі...