УКР РУС

Експерт назвав головну причину невдач "Шахтаря" в нинішньому сезоні УПЛ

16 жовтня 2016 Читать на русском

Футбольний аналітик Євген Гресь поділився думкою про причини нічиєї "Шахтаря" у матчі з "Олімпіком" (1:1) в 11 турі УПЛ.

"Вдруге наставнику "Шахтаря" Паулу Фонсеці потрібно було вирішувати проблему повернення в команду збірників – і вдруге португальський тренер її не вирішив. Проблема – це, може, і гучно сказано, але обидві втрати очок в чемпіонаті припадають якраз на наступний після матчів збірних тур. Випадковість?

Попередник Фонсеки вирішував це питання дуже просто – за допомогою ротації складу. Але у нинішнього наставника "гірників" свої погляди на функціонування команди. У фізичній готовності своїх футболістів він, очевидно, не сумнівався, тому і поставив в основу відразу 5 виконавців, які відіграли за збірну України по 180 хвилин.

Важко судити про те, чи став фізичний стан "помаранчево-чорних" ключовим фактором у втраті очок. Звичні начебто показники для "Шахтаря" – 70% володіння м'ячем, 18 ударів по воротах (9 з них у ворота), 49 гострих передач, 47 обіграшів і так далі. Зате не зовсім звично виглядали "гірники" на початку другого тайму.

Фонсека прокоментував втрату очок у матчі з "Олімпіком"

Справа в тому, що в період з 46-ї по 60-у хвилину "Шахтар" забив майже третину своїх голів у поєдинках внутрішніх змагань поточного сезону. Голи з роздягальні стали справжньою фішкою Паулу Фонсеки. З недавніх, наприклад, з "Ворсклою" і "Зорею".

У стартові 15 хвилин другої половини гри "Шахтар" завдає в цьому чемпіонаті в середньому трохи більше 4 ударів, а вчора вони помножили цей показник на 0. Оборона "гірників" заслуговує в цьому матчі окремої розмови. Все ж 10 разів по воротах "Шахтаря" в цьому сезоні ще жодного разу ніхто не пробивав. А "Олімпіку" це вдалося...

"Олімпік" зробив емоційне фото після історичної нічиєї з "Шахтарем"

Загалом, можна сказати, що "гірники", вперше за 11 матчів пропустивши в свої ворота не з пенальті, сильно вже провалили цю гру. А ось похвалити "Олімпік", поза всякими сумнівами, необхідно. За боротьбу, за півсотні відборів і 80 перехоплень. І за раціональний футбол з 24 швидкими атаками. Володіючи м'ячем рівно 18 хвилин чистого ігрового часу, команда Романа Санжара завдала 10 ударів по воротах – виходить, що на один постріл у неї йшло 108 секунд роботи з м'ячем. У "Шахтаря" цей показник склав на 40 секунд більше.

Отже, швидкості і свіжості їм якраз і не вистачило. Свіжості, перш за все, в прийнятті рішень, адже, відзначаючи 49 гострих пасів у виконанні "Шахтаря", ми не повинні забувати, що їх влучність склала всього 26%. Для донецької команди це справжня катастрофа, і одним лише станом газону її не поясниш", – зазначив Гресь.

Півзахист "Шахтаря" як головна проблема Фонсеки перед матчем із "Гентом"

А ви що думаєте з цього приводу? Напишіть в коментарях