УКР РУС

Джордж Бест у збірній СРСР, Анатолій Коньков на обкладинках газет. Історія чемпіонатів Європи в фото: Бельгія-1972

23 квітня 2016 Читать на русском

"Футбол 24" зібрав рідкісні архівні фото, що відобразили моменти Євро-1972, його героїв, антигероїв, учасників подій та просто свідків.

"Футбол 24", у циклі статей, присвячених Євро-2016, продовжує розповідати (а точніше, показувати) хроніку попередніх турнірів На черзі - 4-й за рахунком Кубок Європи, який відбувся у 1972 році в Бельгії.

ФРН - вперше чемпіон!

Збірна Західної Німеччини (не забуваємо, що тоді була ще і Східна, НДР) вперше дійшла до фіналу і виграла його. Потім німці ще 5 разів виступатимуть у фінальних матчах Євро, з яких у двох переможуть.

Кубок Європи вручили капітану збірної ФРН Францу Беккенбауеру.

Як Анатолій Коньков на обкладинки потрапив

Автором єдиного голу, забитого збірній СРСР на турнірі, став гравець донецького "Шахтаря" Анатолій Коньков. На цьому фото він в грі відбіркового турніру проти збірної Північної Ірландії.

А тут майбутній президент Федерації футболу України - на обкладинці культового, на ті часи, тижневика "Футбол - Хокей".

Писала про Конькова навіть італійська La Stampa.

Газети всі брешуть!

Іспанці з El Mundo Deportivo допустили ганебну друкарську помилку при написанні прізвища іншого героя півфінального поєдинку СРСР - Угорщина, голкіпера Євгена Рудакова.

А ось і сам момент, в якому динамівський воротар відбив пенальті в кінці матчу.

У Великобританії обійшлося без помилок. Там, коли команда СРСР грала зі збірною Північної Ірландії, киянина Анатолія Бишовця (23 квітня йому виповнилося 70!) називали "Джорджем Бестом російського футболу"! У Бельгію він не поїхав через травму.

Сам же "п'ятий із "Бітлз", як називали Джорджа Беста, не соромився позувати в футболці збірної СРСР, якою розжився після матчу.

Євро-1972

Півфінали: ФРН - Бельгія - 2:1, СРСР - Угорщина - 1:0

Матч за 3-е місце: Бельгія - Угорщина - 2:1

Фінал: ФРН - СРСР - 3:0

Українці на турнірі

Збірна СРСР перед півфінальної грою з угорцями. У складі - 4 гравці, які представляли український футбол: динамівці Києва воротар Євген Рудаков, Віктор Колотов (сьомий праворуч), Володимир Трошкін (четвертий праворуч), Володимир Онищенко, що тоді виступав за луганську "Зорю" (другий праворуч), і Анатолій Коньков (четвертий зліва), який грав в 1972 році за донецький "Шахтар".

Зверніть увагу на порожні трибуни. На матчі в Брюсселі було всього 1650 глядачів!

Глядацький ажіотаж

Вся справа в тому, що у цей самий час, коли відбувався матч СРСР - Угорщина, в Антверпені проходив другий півфінал. Всі бельгійці (і туристи з Німеччини, що приєдналися до них) були там! На фото - квиток на той самий матч у Антверпені.

У фіналі ж, який пройшов на брюссельському стадіоні "Ейзель", яблуку на трибунах не було де впасти! А останні хвилини глядачі взагалі додивлялись біля бровки поля. Зараз би за таке отримали від стюардів.

Бомбардир нації - Герд Мюллер

Найкращим снайпером турніру став німець Герд Мюллер, який забив по 2 м'ячі в півфіналі і фіналі. Тут він забиває гол у ворота збірної СРСР.

Ще один гол у ворота київського динамівця Євгена Рудакова. А захисники де?

Напередодні Євро-1972 компанія Panini випустила колекцію стікерів з портретами гравців команд-учасниць. Де і коли вони сфотографували такого Герда Мюллера, цікаво? На голландця Рууда Гулліта чимось схожий, як гадаєте?

Взагалі, Герд Мюллер був різнобічним спортсменом. Тут він освоює пінг-понг.

Модники 70-х років

Оцініть зачіску гравця збірної ФРН Гюнтера Нетцера. Якраз шик на ті часи!

Молодий Франц Беккенбауер і тренер німців Гельмут Шен у крутій кепочці.

Руслан Меженський, Футбол 24

Історія чемпіонатів Європи в фото. Італія-1968: "мильон за Бишовца", а у фінал - за 10 франків