УКР РУС

Джексон Мартінес: Вся Колумбія бачить Фалькао на Мундіалі

16 квітня 2014 Читать на русском

Найкращий бомбардир чемпіонату Португалії минулого сезону підтримує бомбардирське реноме і тепер, забиваючи за "Порту". Свої снайперські якості колумбієць зможе продемонструвати і на світовій першості у Бразилії, адже "монегаск" Радамель Фалькао навряд чи зуміє повноцінно влитися у ряди збірної через травму.

- Ваш партнер в атаці у збірній Радамель Фалькао все ще сподівається зіграти у Бразилії. Розмовляли з ним про це?

- З часу травми я мав декілька розмов з Фалькао. Щойно я дізнався про його травму коліна, я одразу зателефонував йому, щоб дізнатись про його почуття. З його слів я зрозумів, що він тримається мужньо і сповнений оптимізму якнайскоріше повернутися у стрій. Процес відновлення йде вражаючими темпами. Фалькао завжди наполегливий - переживе і цю прикрість.

- Чи встигне він потрапити у заявку збірної?

- Вірю, що встигне. У таких обставинах слід покладатись не лише на медиків-професіоналів, але й на Бога. Всі колумбійці мріють, аби Фалькао зіграв на світовій першості. Все ж найголовніше, аби він повністю одужав.

- Зважаючи на те, що востаннє збірна Колумбії виступала на мундіалі-1998, які плани у нинішньої команди?

- Цей чемпіонат світу - хороша нагода досягти збірній Колумбії найкращого результату в її історії. Доклавши стількох зусиль у кваліфікації після стількох років важкої праці, ми не можемо просто так собі уявити себе у фіналі і лише про це думати. Справу необхідно виконувати крок за кроком. Якщо ми дотримуватимемося такого плану, то хороші результати не забаряться. Крім того, на чемпіонаті світу завжди важливо здобути перемогу у першій грі.

- У групі збірної Колумбії важко виокремити фаворитів на вихід в 1/8 фіналу: Греція, Кот-д'Івуар і Японія...

- Думаю, що наша група одна з найрівніших на світовій першості у Бразилії. У збірній Кот-д'Івуару багато досвідчених технічних гравців, а Японія - постійний учасник мундіалів і дуже рухлива команда. Греки, натомість, дуже сильні у тактичному плані. Всі суперники мають шанс вийти з групи, проте ми не повинні думати лише про потрапляння в плей-офф. Якщо ми вже потрапили на мундіаль, то кожен гравець повинен сказати собі таке: "Ми не знаємо, як далеко пройдемо, але ми добре знаємо, як далеко ми хочемо пройти".    

- Багато експертів вважають, що у теперішньому складі збірної найсильніше покоління колумбійських гравців. Згодні з цим чи така похвала радше створює зайвий тиск на команду?

- Не можемо заборонити людям висловлюватись стосовно нас. Водночас ми не можемо втікати від позитивних думок. Нинішня команда з новим поколінням гравців пише історію. Майже всі гравці збірної виступають у Європі. Вважаю, що тепер у нас ширший підбір талановитих гравців, ніж на чемпіонаті світу 1994 року. Тодішньому поколінню також співали оди, тож нам не слід дуже захоплюватися похвалами на нашу адресу. Звісно, ми хочемо дуже добре виступити на світовій першості, однак нам не слід дозволяти тиску ззовні мати на нас вплив.  

- Наскільки будете щасливі, якщо потрапите у фінальну заявку збірної на мундіаль?

- Це був би набільший крок у моїй кар'єрі. Всі так думають. Виступити на чемпіонаті світу - мрія мого дитинства. Сподіваюсь, що вона здійсниться у Бразилії. Бразилію бачив лише по телевізору - тепер вона така близька.

- Хто на Вашу думку фаворит на трофей?

- Насамперед, збірні Німеччини та Іспанії - вони завжди міцні. Ніколи не варто списувати збірну Італії, якій вдається знаходити непогану форму на важливих турнірах. Сильною також є Португалія. Факт того, що португальцям довелося грати стикові матчі, хай нікого не збиває з пантелику. У двобої зі шведами багато гравців отримали додатковий заряд, щоб пройти якнайдалі у Бразилії.  

-  А господарі турніру...без шансів?

- Якось вилетіло мені з голови! Грають бразильці справді добре, у них видовищні гравці... Думаю, Бразилія - головний фаворит на трофей.

- У боротьбі за найкращого бомбардира португальської першості у Вас з'явився земляк Фреді Монтеро з лісабонського "Спортінга". Не дивує його відсутність у збірній Колумбії?

- Він грав у США і цей факт дещо ускладнив його регулярне потрапляння у збірну. Тренерам важко дається вирішальний вибір, проте штаб збірної Колумбії зумів сформувати міцне ядро зі сильним складом. Монтеро також заслуговує бути у збірній, без сумніву. Однак все вирішує Хосе Пекерман, який є запорукою наших успіхів. У Пекермана вже є досвід виступів на чемпіонатах світу і ми довіряємо йому на всі сто.

Інтерв'ю ФІФА переклав та адаптував Андрій Холявка