УКР РУС

Джефрі Херст - єдиний автор хет-трику у фіналі мундіалю

13 червня 2014 Читать на русском

Забити гол у фіналі чемпіонату світу - уже здійснення мрії для більшості футболістів.

По два голи у фіналах забивали Пеле, Вава і Зідан
Відзначитися у фіналі ЧС двічі - це автоматично потрапити до кола обраних. Власне, таке вдавалося лише декільком особам - Пеле, Зідану, Ваві. Оформити ж у найважливішому матчі чотириріччя хет-трик означає стати, не інакше, як легендою.

Лише раз в історії у фіналі чемпіонату світу гравець робив хет-трик
Лише одного разу в історії чемпіонатів світу футболістові вдалося у фінальному матчі мундіалю відзначитися тричі, та й то не без допомоги фортуни. Ім’я цієї легенди Джефрі Херст. У 1966 році господарям планетарної першості англійцям нарешті випала нагода довести, що вони не лише вигадали футбол, але й добре вміють у нього грати. Однак вже на 12 хвилині форвард німців Хельмут Халлєр відкрив рахунок. Відповів йому ніхто інший, як наш герой.

Англієць Джефрі Херст забив тричі у фіналі ЧС-1966
Вдало вистрибнувши, Херст замкнув подачу зі штрафного. За такого рахунку суперники і пішли на перерву. Ближче до завершення основного часу Джефрі зіграв важливу роль і в другому голі господарів. Його удар німці заблокували, однак м'яч відскочив до Мартіна Пітерса, і той не схибив.

Два голи Херст забив у додатковий час
На останній хвилині футболісти ФРН зрівняли рахунок і саме цей факт зрештою дозволив Херсту увійти в історію. Зробив він це, щоправда, у компанії радянського арбітра Тофіка Бахрамова. Саме лайнсмен з Азербайджану приймав остаточне рішення в епізоді, коли м'яч після удару Джефрі Херста від перекладини відскочив на лінію воріт. Бахрамов гол зарахував, а розмови про правильність того рішення тривають досі.

Гол Херста, зарахований Бахрамовим, досі викликає сумніви
Тож "десятка" англійців відтак оформила дубль, який наприкінці додаткового часу перетворився на хет-трик. Німці, кинувшись відігруватися, пропустили контратаку. Її сольним проходом і красивим ударом завершив Джефрі Херст - поки що єдиний футболіст, який тричі вразив ворота суперників у фіналі чемпіонату світу.