УКР РУС

Дякую Максиму за сенсацію, або Динамо вибив 18-річний новачок: швейцарські ЗМІ про київське жахіття

3 серпня 2017 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Швейцарські ЗМІ називають остаточну перемогу Янг Бойз над київським Динамо у кваліфікації Ліги чемпіонів несподіваним місцями подвигом, який тим не менше є цілком заслуженим результатом.

Der Bund: Янг Бойз творить сенсацію – вибиває Динамо

Новий гучний виступ молодих хлопців проти української команди – рік тому, проти донецького клубу, тепер ЯБ б'є Динамо 2:0. Гол Крістіан Фасснахта на 90+1 хвилині в Києві дозволив пройти далі. Героями вечора перед 13-тисячною публікою були бомбардири. Гійом Оаро поклав початок надіям, а новачок (ще минулого сезону 18-річний молодий хлопчик виступав за Лозанну) Лотомба високо шугонув у повітря після пасу з кута поля Сулеймані. Коваль дозволив м'ячу прослизнути поміж рук – досить політкоректне визначення того, що сталось. Суддя додав аж 7 хвилин, але Янг Бойз жодного разу за цей довгий шлях до мети не змушений був хоча б трохи похвилюватись.

Янг Бойз – Динамо. 5 головних підсумків фіаско киян в Лізі чемпіонів

Незважаючи на велику кількість українців (7) і оборонну тактику, Динамо на "Стад де Свісс" також довело, що є командою європейського рівня. Видання водночас відзначає "дуже непотрібний фол Морозюка у своєму штрафному". Це був подарунок на старті, а далі Янг Бойз довелось все робити самим. Воротар-ветеран Марко Вольфі (35 років скоро виповниться!) підчистив єдиний огріх оборони господарів – виграв дуель в Ярмоленка, який "створював різницю у першому матчі".

Neue Zurcher Zeitung: Вовча гра

Видання використовує гру слів німецької мови. Вольфлі (корінь "вовк"), 34-річний голкіпер, який переграв Ярмоленка у "єдиному епізоді, де нам пощастило". Це було гра майбутнього зі шматком добре знайомого минулого. Голкіпер, який уже й забув, як це бути основним, виручив саме тоді, коли було потрібно – на 63-й хвилині матчу за рахунку 1:0, який давав прохід Динамо. Коли Янг Бойз подавав вирішальний кутовий на 88-й хвилині, рахунок за корнерами був 8:0 на його користь. Це свідчить, що українці майже нічого не зробили для досягнення результату.

Час ніби зупинився, ветеран Вольфлі знову став у ворота, адже основний голкіпер травмувався у матчі чемпіонату в суботу. (За свою кар'єру він пограв лише за молодих хлопців і трішки за Тун, який колись також вибивав Динамо з ЛЧ, – прим. "Футбол 24"). Раніше він програвав вирішальні матчі Кубка і чемпіонату, стаючи символом розбитих надій. Але не цього разу. Хоча в Берні цього разу була не тільки гарна гра Вольфлі, а й усієї команди. Янг Бойз і його тренер знали, чого хочуть.

Blick: Екстраординарний поворот у бернському шоу, або Дякую Максиму

Неоціненна перемога. Івуарійський боєць Ассале на 13-йхвилині перебував на волосині від офсайду, після чого опиняється у штрафному на мить швидшим за суперника Морозюка – фол! Українці були швидко покарані за пасивність. А на 89-й хвилині "гігантський мультивібратор не дозволив Ковалю втримати м'яч у руках". Видання говорить "Дякую, Максиме", причому робить це українською мовою. Називаючи воротаря Динамо, який міг стати героєм матчу, найгіршим гравцем. Ціна однієї вирішальної помилки. Вибивши Ярмоленка і Ко, Янг Бойз немає чого втрачати. Ліга Європи у кишені. Можна тільки виграти. 25 мільйонів франків і 2 матчі з Реалом, Ювентусом чи Барселоною.

Гійом "AirFrance" Оаро став найкращим гравцем зустрічі. Спершу холоднокровно реалізував пенальті, згодом став опорою для Джордана Лотомби – 2 гравців Янг Бойз притиснулись один до одного, витиснувши максимум з повітряної боротьби. Blich також критикує регулярні затягування часу з боку української команди і називає Ярмоленка майже нешкідливим, пригадуючи лише той самий момент на 63-й хвилині.

Tribune de Geneve: Динамо – великодушній суперник

Це цілком заслужений вихід Янг Бойз. Як і їхня зірка Ярмоленко, українців фактично не існували на полі "Стад де Свісс". Динамо виявилось дуже великодушнім суперником. Максимо Коваль, автор кількох чудових сейвіів, подарував господаря вирішальний гол на 89-й хвилині. Прелюдія до цього? На 73-й хвилині Хюттре випустив Сулеймані, який став автором асиста. На 85-й вийшов Лотомба. Це називається тренер, який виграЄ матчі!

Berner Zeitung: Ще одна велика ніч для Янг Бойз

Знову ЯБ вибиває український клуб у 3-му кваліфікаційному раунді Ліги чемпіонів. Якби це був боксерський поєдинок, Динамо лежало б на канаті. Важкі та приголомшливі удари, але нокаут ніяк не наставав. Тільки 1:0, маючи стільки гольових моментів! Але завдяки грубій помилці воротаря Максима Коваля, з рук якого м'яч випав за лінію воріт, Янг Бойз переживає ті ж відчуття, що після Шахтаря рік тому. Виявляється, 13 тисяч глядачів можуть створювати більше галасу і тиску, ніж понад 31 000 (натяк на НСК Олімпійський?).

Пенальті захисника Морозюка, який плутався під ногами, був зовсім необов'язковим. Неповороткі захисники Динамо зазнали цього вечора багато прикрощів від 167-сантиметрового моторного івуарійця Ассале.

Андрій Ярмоленко здатен прекрасними фінтами пошити в дурні 1-2 захисників, але не тоді, коли він залишається на самоті з воротарем. Це був так само ключовий епізод бою. Бою, виграного за очками, а підсумованого ефектним нокаутом.

Ідеально поєднана команда з ветеранами і талантами, винищувачами і технарями знову зіграла майже ідеальний матч проти топ-клубу з України. Заслуга тренера Аді Хюттера беззаперечна. Нині не було й сліду той дефектної непродуктивної команди, яка грала в Києві.

Watson: Берн в екстазі!

Терпіння команди, яка втратила безліч нагод, винагороджене на 89-й хвилині! Це був довгий шлях до успіху. Видання визнає, що у моменті з першим голом, а точніше пенальті, був мінімальний, але досить виразний офсайд в Ассале. Відзначають і подарунок від Морозюка, який сфолив у непотрібній ситуації. Динамо діяло обмежено, сподіваючись лише на захист, і тягло час.

"Це був великий матч з нашого боку. Після першої гри ми отримали багато негативу, нещадну критику на нашу адресі. Зараз була велика реакція", – говорить капітан Янг Бойз Стів фон Бергер, якого Ярмоленко в Києві возив як заманеться. Зараз настав час провалюватись Андрію. Воротар Вольфлі після перемоги в дуелі з українцем не уникнув порівнянь з Буффоном: "Це як старе вино. Що старше, то краще".

Тарас Котів, Футбол 24