УКР РУС

Дячук-Ставицький: Проект чемпіонату України "Шахтаря" - це "липа" чистої води

15 липня 2014 Читать на русском

Екс-тренер "Карпат" Юрій Дячук-Ставицький прокоментував новий можливий формат проведення чемпіонату України.

"Ніяк по-іншому, як неподобством цю ідею я назвати не можу. Такого немає в жодній країні світу. За великим рахунком, це нововведення повністю нівелює зміст слова "чемпіонат", що означає, що команди в кожному з двох кіл грають між собою. Нам же пропонують якийсь сумнівний турнір, до якого питань набагато більше, ніж відповідей. Наприклад, взяти ситуацію з командами, які борються за виживання. За новими правилами п'ять останніх клубів грають п'ять матчів, але по факту виходить, що хтось проведе всього три гри, а комусь і зовсім доведеться зіграти двічі.

Йдемо далі. Ні для кого не секрет, що кілька клубів прем'єр-ліги спонсоруються однією і тією ж особою. Існує небезпека того, що на стадії розбивки на групи "дочірні" команди скооперуються і будуть цілеспрямовано вибивати з турніру того чи іншого суперника. Перешкодити цьому ніхто не зможе. Одним словом, така ініціатива - "липа" чистої води. Таку схему могла запропонувати тільки людина, яка взагалі не розбирається у футболі.

Найцікавіше, що подібне рішення керівництва прем'єр-ліги повністю суперечить недавній постанові зборів власників клубів, на яких було вирішено проводити чемпіонат за участю шістнадцяти команд. Знаю не з чуток, що прем'єр-ліга і палець об палець не вдарила, щоб залучити в турнір нових учасників. Організація, яка повинна піклуватися про футбол в країні, робить вигляд, що все в порядку речей.

Український чемпіонат перетворюється на аналог естонського, латвійського або швейцарського... Але ж територію цих країн можна вмістити у двох наших областях. Прикро, що найбільша країна Європи за чисельністю населення не може знайти команди для чемпіонату", - заявив Дячук-Ставицький.