УКР РУС

Двоє - на вихід

11 квітня 2012
Автор: Северин Стецюк

Кому вистачить сил, умінь і грошей, аби залишитись в українській Прем'єр-лізі.

Чотири тури, в яких буде розіграно дванадцять очок. В реаліях нашого футболу, перемоги в іграх, що залишилось провести до завершення чемпіонату, дозволили б комусь прорватись до єврокубків, комусь спасти свою душу. І тільки "Шахтар" з "Динамо" "стоять особняком": для цієї солодкої парочки здобути дванадцять очок з дванадцяти можливих - це завдання-мінімум на цей короткий відрізок.

Типова українська ментальність - скільки б тобі часу не давали, все одно зробити все в останній момент. Так і деякі команди елітного дивізіону відклали свій порятунок на десерт. І погодьтесь, десерт цей зовсім не цукрований для вболівальників команд. Аби не звалитись в Першу лігу одних власних сил мало. Конкуренти теж не ловлять ґав: вони стимулюють суперників, об'єднуються в свої "пули", "закручують спіралі". Про це відверто говорять екс-тренери команд вищого дивізіону, про це знають журналісти, вболівальники. Ну, все, як завжди. Усі знають, а довести не можуть.

Втім, тут нам не доводиться говорити про те, який же підлий наш чемпіонат та корупційний. Поглянувши на картину інших чемпіонатів, можна з впевненістю сказати: у фінальних турах, навіть в топових європейських лігах, присутні великі ігри, коли спортивна майстерність часто відходить на другий план.

В попередніх сезонах так траплялось, що доля команд-смертників залежала від боротьби за зону Ліги Європи. Пам'ятаємо, за яких обставин покинув еліту "Севастополь", який став заручником заочного протистояння "Ворскли" і "Таврії" за Лігу Європи. Хитрі суперники кримчан розіграли в останньому турі висококласну партію, поставивши шах і матч як "таврійцям", так і "морякам". "Ворскла" тоді вирвала єврокубкову нічию в "Карпат", відтак перемога "Таврії" над "Севастополем" вже не була необхідною. В той же час три очки виявились життєво важливими севастопольцям, адже "Іллічівець" тоді в паралельному матчі здійснив суперкамбек в поєдинку проти "Динамо", приспавши уважність конкурентів в першому таймі (а ви б на місці гравців "Севастополя" повірили, що Маріуполь вдома відіграється з 0:2?). А ціна тодішньої поразки обійшлась "Севастополю" ой, як дорого. Навіть зі складом рівня міцного середняка вищої ліги і з власним затишним стадіоном, підопічні Пучкова зараз лише відчайдушно намагаються скоротити відставання від дуету лідерів "Говерла-Закарпаття" - "Металург".

Дивлячись на календар, можемо на око "прикинути", що не уникнути нам подібної ситуації і в цьому році. Отже, зараз ми маємо чітко окреслених три кандидата на пониження в класі - "Олександрія" (20 очок), "Оболонь" (18) і "Карпати" (17). Є ще неподалік "Зоря" (23) та "Іллічівець" (24). Луганчан дуже би хотілось викрекреслити зі списку. По-перше, хлопці Вернидуба набрали за відмінної гри навесні аж 11 очок у шістьох матчах, провівши визначну роботу по евакуації команди з небезпечної зони.

По-друге, команда повернулась нарешті в рідний Луганськ і вилітати їм на цій хвилі зовсім не пасує. Але вкрай складний календар навіює "чорно-білим" не найкращі емоції. Щоправда, треба зазначити, що для того, аби "Зоря" чи "Іллічівець" покинули еліту, одного "бажання" цих команд замало. Потрібно, щоб хоча би дві команди їх обійшли, а для цього потрібно комусь постаратись з "чарівної трійці". Зрештою, не варто переоцінювати "Волинь", яка має теоретичні шанси опуститись в Першу лігу, але за чотири тури "розбазарити" восьмиочкову перевагу над зоною вильоту ще потрібно зуміти. Хоча й у лучан календар також не казковий, звісно. Та розглянемо все-таки календар п'ятьох аутсадерів докладніше.

"Іллічівець"

27 тур: "Металіст" (г)
28 тур: "Олександрія" (д)
29 тур: "Оболонь" (г)
30 тур: "Металург" (д)

Потрібно дуже обережно дивитись на календар "Іллічівця", який цілком реально може стати фатальним для команди Леонова та Орбу. Як не дивно, маріупольці можуть розраховувати на очки у Харкові, де вже повністю безмотиваційний "Металіст", ймовірно, прийматиме гостей експериментальним складом. Далі будуть дві заруби проти прямих конкурентів і в останньому турі гра проти донецького "Металурга". Якщо команда П'ятенка до того часу претендуватиме на потрапляння в Лігу Європи, можемо "іллічам" лиш поспівчувати. Якщо ж "металурги" втратять всі шанси єврокубки, то мужть і віддати перемогу сусідам.

Прогноз: +5 очок = 29

"Зоря"

27 тур: "Шахтар" (д)
28 тур: "Ворскла" (г)
29 тур: "Динамо" (д)
30 тур: "Волинь" (г)

"Зоря" стала заручником золотої гонитви, що фактично зменшує потенційну кількість набраних нею очок. Якщо поразка луганчан у Донецьку не підлягає сумнівам, то домашня грати проти киян буде справжнім футбольним місивом. Навіть Ігор Суркіс не виключає можливості втрати очок в Луганську, передбачаючи, що "Зоря" битиметься за "Шахтар" до останньої краплі крові. Тож на останній тур проти "Волині" у луганської команди буде мало сил і сподіватись на очки там теж складно, адже лучани до 30-го туру проведуть три не менш виснажливі зустрічі проти "Карпат", "Динамо" та "Арсеналу". Отже, обом очки можуть бути необхідні, як повітря. Чому не виникає у нас сумнівів тільки перемога "Зорі" в Полтаві. Микола Петрович - добра людина, на принцип в останніх турах йти не буде.

Прогноз: + 4 = 27

"Олександрія"

27 тур: "Дніпро" (д)
28 тур: "Іллічівець" (г)
29 тур: "Чорноморець" (д)
30 тур: "Шахтар" (г)

З календарем "Олександрії" ще важче. Тому що команді з Кіровоградщини потрібно за будь-яку ціну вигравати два домашні матчі в "Чорноморця" і "Дніпра", а також мінімум сподіватись на нічию в Маріуполі. Тобто набрати багажу до матчу 30-го туру, адже навіть "вмирати" в Донецьку в останньому турі, гризти газон "Донбас Арени", буде замало, щоб сподіватись на один пункт, це ви й самі розумієте. По грі олександрійців складно судити, як вони збираються обігрувати той же "Дніпро". З іншого боку, дніпряни належать до тих команд, які люблять припідносити противникам приємні сюрпризи.

Прогноз: +5 = 25

"Оболонь"

27 тур: "Кривбас" (д)
28 тур: "Дніпро" (г)
29 тур: "Іллічівець" (д)
30 тур: "Чорноморець" (г)

"Оболонь", напевно, єдина зі всіх команд, що претендують на виліт, яка буде намагатись в основному за рахунок своїх сил вирватись з "царства Аїда". Ми вже бачили в окремих матчах жертовність гравців "Оболоні", які готові покласти себе на полі заради результату. Та й календар у "пивоварів" найлегший зі всього кола кандидатів на пониження в класі. Якщо в рідних стінах кияни обіграють "Кривбас" й "Іллічівець", а в останньому турі ще й зачепляться за очки в Одесі, то "пивовари", очевидно, пролонгують собі Прем'єр-лігу ще мінімум на сезон. Так що все залишається в руках і ногах самих оболонців. От тільки чи вистачить потужності на фінішний спурт киянам...?

Прогноз: +6 = 24

"Карпати"

27 тур: "Волинь" (д)
28 тур: "Арсенал" (г)
29 тур: "Кривбас" (д)
30 тур: "Дніпро" (г)

Усі в останній тиждень говорили про те, що "Карпати" будуть врятовані в останніх турах, натякаючи на матчі львів'ян командами зі "свого пулу". Проте багато в чому підозріла поразка "свого" "Кривбасу" від "Олександрії" поставила багато питань стосовно того, чи поділяться клуби, що близькі до групи "Приват", очками із "зелено-білими". Скажімо, "Волинь" для "Карпат" зручний суперник, одначе, якщо лучани не наберуть бодай один пункт в найближчий понеділок у Львові, команда Дем'яненка сама попаде під загрозу вильоту. Для карпатівців цей матч буде визначальним у чемпіонаті: якщо буде здобута перемога (ніякий інший результат, підкреслимо), тоді буде сенс перемагати "Кривбас", боротися з "Арсеналом", і можливо, сподіватись на добру волю Коломойського в останньому турі. Хоча і тут є величезні сумніви, що дніпряни зуміють за три тури забезпечити собі четверте місце. Тому в "Карпат" не тільки найгірше турнірне становище, але й календар не віщує нічого позитивного. У всякому разі нічия або поразка в Поливаний Понеділок де-факто поставлять хрест на сподіваннях "зелено-білих" "винести ноги" з "підвалу" турнірки.

Прогноз: +6 = 23

Отже, наші нарахування, по суті, не змінили тієї ситуації, яка зараз є в турнірній таблиці. Та досить непоганими скидаються шанси "Оболоні" на порятунок. Робити ставку на "пивоварів" ми не наважились з причин, які були викладені на початку статті. Це фактор стимулювання суперників чи, не дай Боже, поганого суддівства. Зрештою, зрозуміло одне: примхи календаря подарують нам одну з найзахоплюючих кінцівок чемпіонатів України за часів незалежності в плані битви за виживання, боротьби за путівки в єврокубки, і, звичайно ж, війни "Шахтаря" і "Динамо".