УКР РУС

Дві золоті перемоги. Шанси України на ЧС-2018 після поразки від Ісландії

6 жовтня 2017 Читать на русском

"Футбол 24" розібрався, чи залишилися в нашої збірної шанси на вихід з групи після програшу ісландцям.

Спершу потрібно зрозуміти, чи дозволить нам 2 місце вийти в плей-офф (найгірша з 9 друга команда туди не потрапить). Порівнюючи результати других місць, відкидаємо їхні доробки в іграх з останніми командами секстетів. Якщо не вдаватися в деталі, то можна просто сказати, що наша група – прохідна. Найімовірніше, "зайвим" виявиться представник однієї з груп D, E або Н. Таким чином, розглядаємо для України варіанти на два перші успішні місця.

Беремо за основу ситуацію без сенсацій – тобто Косово та Фінляндія свої матчі проти конкурентних команд програють. У цьому випадку 4 лідери матимуть таку кількість очок:

Турнірка
1. Хорватія – 19
2. Ісландія – 19
3. Туреччина – 17
4. Україна – 17

Поразка України від Ісландії суттєво погіршила шанси нашої збірної на вихід з групи, але несподівана перемога Туреччини над Хорватією зберегла можливість зайняти перше місце. Тепер "синьо-жовті" повинні вигравати обидва матчі, аби сподіватися на успіх. Тому зараховуємо Україні в умовну турнірну таблицю ще 3 пункти за перемогу над Хорватією і розглядаємо варіанти, які цілком і повністю залежать від результату матчу Туреччина – Ісландія.

Традиційно розпочнемо з найменш вдалого:

1-ий варіант: Ісландія перемагає Туреччину

Турнірка
1. Ісландія – 22
2. Україна – 20
3. Хорватія – 19
4. Туреччина – 17

Шансів на перше місце немає, але нічого не загрожує другій сходинці.

2-ий варіант: Ісландія розписує нічию з Туреччиною

Турнірка
1. Ісландія – 20 (+4, 11 голів забито, 4 бали в очних зустрічах)
2. Україна – 20 (+4, 11 голів забито, 1 бал в очних зустрічах)
3. Хорватія – 19
4. Туреччина – 18

Друге місце в кишені, а для підсумкового лідерства в групі потрібно оформити кращу різницю забитих/пропущених голів. Зараз між Ісландією та Україною рівність і за цим показником, і за кількістю забитих голів, а по результатах в особистих протистояннях "вікінги" мають перевагу.

3-ій варіант: Ісландія програє Туреччині

Турнірка
1. Туреччина – 20 (+4, 12 голів забито)
2. Україна – 20 (+4, 11 голів забито)
3. Хорватія – 19
4. Ісландія – 19

Друге місце знову гарантовано, а на перше не дозволяє піднятися навіть не різниця голів, а кількість забитих м'ячів у ворота опонентів. На цей момент Україна програє на тайбрейку і Туреччині.

Отож, лише максимальні 6 очок дадуть нам можливість зачепитися за дві лідерські позиції. Водночас вони ж не дозволять команді Андрія Шевченка опуститися нижче другої сходинки.

Що потрібно Україні для другого місця: обіграти Косово та Хорватію.

Що потрібно Україні для першого місця: обіграти Косово та Хорватію і зробити кращу різницю голів, ніж в Ісландії та Туреччини, а самі острів'яни не повинні перемогти турків.

Відбір до ЧС-2018: фіналісти та поточна ситуація в кожній конфедерації

Ісландія – Україна. 5 головних підсумків матчу відбору ЧС-2018