УКР РУС

Два такі різні дебюти. Підсумки 13 туру АПЛ

26 листопада 2012 Читать на русском

Закотивши рукави, до роботи беруться авторитетні фахівці британського футболу - Бенітес і Реднапп.

"Рафа, аут!" Плакатами такого калібру "привітали" вболівальники "Челсі" нового керманича своєї команди. І ніяких тобі фанфар і доріжки, встеленої пелюстками троянд. З одного боку, ця ситуація позбавлена здорового глузду, адже кому, як не Бенітесу витягувати за вуха команду, що помітно здала позиції на обох надважливих фронтах? Але це лише з одного боку. З іншого - маємо чітку позицію більшості прихильників "синіх", і з нею не можна не рахуватися. Справа в тім, що на "Стемфорді" любили Роберто Ді Маттео, а також довіряли йому.

Власне, здобуття Кубка чемпіонів - це достатньо вагомий кредит довіри. І коли в останній місяць справи в команди погіршилися, багатьом здавалося, що це тимчасові труднощі. Ді Маттео міг би знайти раціональний вихід, проте, зараз можемо це лише припускати - Абрамович виявився надзвичайно радикальним. Схоже, він ніколи не мав до Роберто особливих сентиментів. Достатньо пригадати хоча б кінець весни, коли "Челсі" вже хизувався вухатою чашею, а головний творець цієї перемоги продовжував працювати з приставкою "в.о."

Тож відверто не позаздриш Рафі Бенітесу, який ризикнув погодитися на пропозицію чукотського олігарха, чим одразу виставив себе під перехресний вогонь. З одного боку - недоброзичливі фанати, задобрити яких вдасться лише негайними перемогами. З іншого - вимогливий роботодавець. А ще є непрості суперники в особі того ж "Ман Сіті". Чинні чемпіони навідріз відмовилися вчора пропускати, виставивши на посміховище атаку "аристократів". За увесь матч лондонська команда спромоглася створити єдиний момент, який до пуття не довів Торрес, а також кілька скромних напівнатяків на небезпеку. Не такий футбол тут хотіли побачити...

Натомість, кардинально інша ситуація у таборі ще одної лондонської команди - КПР. "Обручі" без жодних шансів вже вкотре поступилися, однак вболівальники цього клубу випромінють незвичний оптимізм. Гру на "Олд Траффорд" з висоти віп-ложі переглянув Харрі Реднапп, а це означає, що перші висновки він для себе вже зробив. Не так давно тренер підняв зі самісінького дна "Тоттенхем", хоча, здавалося, Хуанде Рамос довів команду "до ручки". Реднапп хоче і, що найголовніше, вміє реанімувати свої команди. Це блискучий стратег і мотиватор в одній особі. Його дебют на чолі "рейнджерів" в матчі зі "Сандерлендом" претендуватиме на те, щоб стати найцікавішою подією наступного туру. Недовго залишилося чекати.

Шукати ж головних героїв туру №13 зовсім нескладно. Це "Вест Бромвіч" і його тренер Стів Кларк, а також скромний "Віган", якому забезпечив перемогу феноменальний Хорді Гомес. "Латтікс" в стилі "МЮ" створив собі купу проблем, дозволивши "Редінгу" відкрити рахунок, але потім оформив красивий камбек, забивши переможний гол вже у доданий час. Попри втрату своїх лідерів, зокрема, Мозеса і Родальєги, команда Роберто Мартінеса грає навіть цікавіше, аніж в минулому сезоні. І продуктивніше - рік тому, якщо пригадуєте, "Віган" плентався в когорті аутсайдерів.

Ну а "Вест Бром" - це суцільний і дуже яскравий знак оклику. Це головне відкриття стартового відрізку чемпіонату. Це доказ того, що навіть команда з абсолютно посереднім бюджетом і складом, де зібрані прості, проте працьовиті парубки, здатна підкорити небачені висоти. Третя сходинка... Це лише на чотири пункти менше, ніж в лідера, і одразу на 5 очок більше, ніж в "Евертона", який прямує п'ятим. Тобто, маємо достатньо непогану перспективу Ліги чемпіонів. Коментатор і знавець англійського футболу Юрій Розанов зізнався, що не вірить у тривалу стабільність "дроздів". Себто, в якийсь момент їм забракне повітря, і вони почнуть втрачати набрану висоту. Погоджуюся. Проте хочеться, щоб кинджальні атаки, які розганяють Гера, Брант, Лонг, Одемвінгі та їх товариші, якомога довше приносили ВБА користь.

І кілька слів про тих, хто розчарував...У мінімальному хіт-параді розставлю їх в такій послідовності: 1) "Ньюкасл" 2) "Вест Хем" 3) "Арсенал". Від "сорок" та "канонірів" очікувалося впевнених перемог, "молотки" ж мали, як мінімум, не програти на "Вайт Харт Лейн". Що ж ми побачили? В'язка гра, запропонована "Арсеналу" футболістами "Вілли" і дощем, позбавила хлопців Венгера пристрасті, без якої набір хитрих комбінацій ще нічого не означає. Ну а "Ньюкасл" і "Вест Хем" були буквально знищені. В принципі, підопічні Аллардайса не можуть похизуватися стабільністю у виїзних матчах, левову частку очок беручи саме на своєму полі. А ось третя поспіль поразка "Ньюкасла" засвідчила, що з командою не все гаразд. Немає колишнього блиску у зв'язці Ба-Сіссе. Помиляється, здавалося б, монументальний Крул. Врешті, капітан і серце команди - Фабрісіо Колоччіні досі в лазареті. Все - команда розвалилася, наче картковий будиночок. Вихід в 1/16 фіналу Ліги Європи - занадто слабка втіха для "сорок".

Резюме 13 туру

Найкраща відвідуваність: "МЮ" - КПР (75,603 глядачі)
Найгірша відвідуваність: "Віган" - "Редінг" (15,436 глядачів)
Найбільша домашня перемога: "МЮ" - КПР - 3:1, "Тоттенхем" - "Вест Хем" - 3:1, "Саутгемптон" - "Ньюкасл" - 2:0
Найбільша виїзна перемога: "Сандерленд" - "Вест Бромвіч" - 2:4
Вольові перемоги: 2 ("МЮ", "Віган")
Голепад: 6 м'ячів ("Сандерленд" - "Вест Бромвіч" - 2:4)
Кількість м'ячів: 24
Середня результативність: 2,4

Загальна статистика

Найкраща відвідуваність: "МЮ" - КПР (13 тур, 75,603 глядачі)
Найгірша відвідуваність: "Віган" - "Редінг" (13 тур, 15,436 глядачів)
Найбільша домашня перемога: "Арсенал" - "Саутгемптон" - 6:1 (4 тур), "Фулхем" - "Норвіч" - 5:0 (1 тур), "Ман Сіті" - "Астон Вілла" - 5:0 (12 тур)
Найбільша виїзна перемога: КПР - "Суонсі" - 0:5 (1 тур)
Вольові перемоги: 18 ("МЮ" - 6, "Ман Сіті" - 3, "Евертон", "Арсенал" - по 2, "Саутгемптон", "Тоттенхем", "Челсі", "Редінг", "Віган" - по 1)
Голепад: 7 м'ячів ("Арсенал" - "Саутгемптон" - 6:1, 4 тур; "Норвіч" - "Ліверпуль" - 2:5, 6 тур; "Арсенал" - "Тоттенхем" - 5:2, 12 тур)
Кількість м'ячів: 366
Середня результативність: 2,84

Серії

Безпрограшна: "Ман Сіті" - 13 матчів
Нічийна: -
Без перемог: КПР - 13 матчів
Переможна: "Вест Бромвіч" - 4 матчі
Серія поразок: "Ньюкасл", КПР - по 3 матчі

А ще у 13 турі ми стали свідками справжнього параду ляпів від голкіперів, за якими вже давненько не простежувалося нічого "кримінального".

1. Сімон Міньоле ("Сандерленд")

2. Алі Аль Хабсі ("Віган")

3. Тім Крул ("Ньюкасл"), на відео - з 5 хвилини і 40 секунди

У конкурсі прогнозів "редакція - читачі" триває круте піке автора цих рядків. Я зазнав другої поспіль поразки, тож не набагато кращий від критикованих "Ньюкасла" чи КПР :-) Цього разу мене обіграв Володимир Лісовий - 7:6. Вирішальним у цій партії став матч "Віган" - "Редінг", де Ваш покірний слуга ставив на нічию 2:2. І якби не Хорді Гомес... Тепер загальний баланс протистояння такий: +5=1-2, різниця балів 67:54 поки що на мою користь. Якщо хочете стати моїм наступним суперником - не баріться з прогнозом на 14 тур, який стартує вже завтра. Його прошу залишати ось тут.

Олег Бабій, Футбол 24

twitter автора - @Gullit_87