УКР РУС

"Думаю, Гармаш і сам до кінця не розуміє, як він не забив у тому епізоді". Сергій Ковалець – про підсумки 4 туру УПЛ

7 серпня 2017 Читать на русском
Автор: Олег Бабій

"Футбол 24" обговорив із відомим тренером та телеекспертом 6 матчів українського вікенду.

Динамо вперше в сезоні втратило очки. Чому команді Хацкевича не вдалося перемогти Ворсклу?

– Підвела реалізація. У першому таймі Динамо створило хороші моменти і могло вирішити долю матчу. Перерва пішла на користь Ворсклі, тож 100-відсоткових моментів "динамівці" вже не мали. Кияни можуть нарікати лише на себе. Як сказав Хацкевич: "Якщо не забиваєш – не виграєш". Але суто за грою Динамо виглядало дуже добре.

– Напевно, ключовий епізод матчу – промах Гармаша, перед яким були порожні ворота. Чи може гравець такого клубу і національної збірної дозволяти собі феєричні промахи?

– (Усміхається) Зайдіть у YouTube і подивіться: навіть Роналду та Мессі не забивають з трьох-чотирьох метрів. Це – людина, а людина може помилятися. Думаю, Гармаш і сам до кінця не розуміє, як він не забив у тому епізоді. Але це футбол – виграє і програє команда, а не один-два гравці. Гармаш цей момент згадуватиме довго. Однак усе вже в минулому. Варто перемкнутися на наступні матчі чемпіонату, а також Ліги Європи. Роботи є багато. Потрібно перемагати.

Шахтар обіграв Маріуполь і максимально близько підібрався до Динамо у турнірній таблиці. Після цього матчу довелося почути репліку одного всім відомого телеексперта, який сказав, що Шахтар виграв у свого фарм-клубу. Чи можна говорити про те, що Маріуполь справді є фарм-клубом "гірників"?

– Ви правильно кажете: "чи можна говорити". Важливі лише факти. Можливо, це було сказано на емоціях.

Сам матч вдався дуже хорошим. Маріуполь – це команда, яка може поборотися за Лігу Європи. Самі футболісти кажуть, мовляв, ми дебютанти. Але ви подивіться, які там люди у складі! Один Худжамов чого лише вартий. Вистачає виконавців, які зіграли по 50-60 матчів за збірні України різних рівнів. Плюс – у Маріуполя є фінансова стабільність, хороша інфраструктура. Тож команда Севідова повинна боротися за єврокубки.

– Чи здивував вас результат матчу Зоря – Олімпік?

– Санжару доводиться робити команду після того, як із неї пішли багато гравців. Не маючи своєї бази, тренуючись по всій Київській області, граючи по всій Україні, Олімпік демонструє стабільні гру та результати. Найголовніше – в Олімпіка є тренерська ідея.

Перед матчем-відповіддю із ПАОКом я поспілкувався із Романом Санжаром про проблеми, з якими вони стикаються. Але є стабільна гра команди, почерк, стиль – це дуже важливо. А те, що вони вчора обіграли Зорю… У Зорі зараз регулярно відбирають очки. Вернидуб перебуває у роздумах, що робити далі.

Вернидуб: Це вже дно, сьогодні я спати не буду, настав час все проаналізувати

Свого часу, коли боролися за виживання, вони взяли в оренду гравців Шахтаря і грали, не відчуваючи тиску. Зараз же Зоря взяла молодих гравців, перед ними стоїть завдання грати у Лізі Європи. Команда ще психологічно неготова, потрібен час, щоб показувати хороший результат. Результат вчорашнього матчу трішки сенсаційний. Як мінімум, мала бути нічия.

Чорноморець та Олександрія розіграли головний трилер 4 туру – команда Шарана наприкінці матчу організувала камбек.

– Я зараз в Одесі і якраз був присутнім на цьому поєдинку. Бабич робить в Одесі вже третю чи четверту команду. Порахуйте, скільки гравців пішло із Чорноморця. У своїй книзі Алекс Фергюсон зізнався, що завжди будував команду на двох центральних захисниках. Хочолава перейшов у Шахтар, Азацький – у чеський Банік, Аблітаров – у Казахстан, Мартиненко – травма, Новотрясов – без ігрової практики. Плюс – пішли Боровик, Коркішко, Андрієвський, Кабаєв. Тому тренерському штабу Бабича дуже важко.

Вчорашня гра проти команди, яка вийшла у раунд плей-офф Ліги Європи, мені сподобалась. Одеситам лише трохи не вистачило досвіду. Чим сильна Олександрія? Довгими передачами у штрафний майданчик суперника. Шаран сам визнає: "Ми не можемо діяти першим номером, нам зручніше грати в простий футбол на контратаках”. Ця тактика втілилася у камбек Олександрії. А от Чорноморець після того, як рахунок став 2:0, граючи в більшості, на жаль, проявив незіграність. Були елементи непорозуміння у центрі поля, у захисті.

– На черзі – Карпати. Проти Сталі зіграв мінімум іспаномовних легіонерів – і одразу перемога. Красномовний факт?

– Я б насамперед хотів зробити комплімент Єгіше Мелікяну. Пригадую, взимку, коли відбувався Меморіал Макарова, там виступав дубль Сталі, який виграв в Олімпіка – 4:1. Вже тоді було помітно, наскільки азартно грає ця команда, і що в неї є хороший тренер. Сталь повинна була перемагати у Львові. Якщо б вони реалізували 2-3 свої моменти у першому таймі – була б ще одна сенсація.

Карпати в непростому матчі перемогли Сталь

З іншого боку, приємно, що у складі Карпат цього разу вийшли 11 українців. Пригадаймо часи Маркевича ("бронза" чемпіонату), Кононова (груповий етап Ліги Європи) – тоді грали, в основному, свої футболісти. Проти Динамо, як і проти Сталі, легіонерів практично не випускали. Виникає запитання: навіщо їх узагалі запрошували? Тим паче, враховуючи, що школа та академія Карпат працюють дуже добре. Перемога над Сталлю стала можливою завдяки досвіду Худоб’яка, Федецького, Голодюка.

На прес-конференції Наварро сказав, що новим гравцям потрібен час для адаптації. Поцікавтеся у Федецького і Коноплянки, чи вони мали цей час закордоном. Ти – легіонер, займаєш чиєсь місце, тому повинен давати результат без підготовки.

Верес здобув свою історичну, першу перемогу в УПЛ. У ворота Зірки влетіли одразу 3 м’ячі…

– Шкода, що Верес не грає вдома, у Рівному – це Верес (Рівне), а не Верес (Львів) чи Верес (Чернівці). Підібралася дуже хороша команда з хорошим тренером. Кобін, Федорчук, Іщенко – досвідчені гравці, які грали на рівні Ліги чемпіонів та Ліги Європи. Якщо у керівництва Вереса є можливість запросити таких футболістів, то чому вони не побудують стадіон у Рівному? На домашні ігри там приходили б 10-15 тисяч вболівальників. Як на мене, краще вкладати гроші в розвиток клубної інфраструктури якраз у цьому місті.

Сторінка автора у Facebook

Чорна смуга Динамо, "дно" Зорі, амбіції Олімпіка, стабільність Маріуполя. Підсумки 4 туру УПЛ