УКР РУС

Дулуб: Ситуація, в якій опинився Чорноморець, вимагає шокових заходів

7 вересня 2017 Читать на русском

Головний тренер Чорноморця Олег Дулуб дав перше інтерв'ю в якості наставника одеситів.

"Мої вимоги перед приходом у новий клуб? У мене немає особливих вимог. Можливо, в майбутньому я буду висувати фінансові умови, не опускаючись нижче певної планки. Мені подобалося грати в футбол, а зараз подобається працювати в футболі. З двох варіантів: сидіти вдома на дивані або тренувати команду, яка навіть стоїть на виліт, я виберу друге.

Завдання? Конкретні завдання поки не були озвучені, але зрозуміло, що потрібно зберегти прописку у вищому дивізіоні. Можу сказати, що в будь-якій команді, куди я приходив, ми прагнули грати в більш атакуючий футбол. Хоча навесні довелося цим пожертвувати, коли ми видали з Карпатами безпрограшну серію. Потрібно розуміти, одна справа, коли ти вирішуєш завдання, перебуваючи у верхній частині таблиці, де більше простору для творчості, і інше, коли висиш над прірвою. Тут треба діяти потихеньку.

За рахунок чого можна змінити настрій команди, яка знаходиться на дні таблиці? У мене завжди було багато ідей щодо побудови гри, з тактичної організації. У Білорусі ми поміняли систему фізпідготовки, повністю перейшовши на роботу з м'ячем. Подібна ситуація була в Крумкачах, коли я їх прийняв. Все просто. Перше, і найголовніше – потрібно змінити клімат в роздягальні. Поразки породжують натягнуті відносини між гравцями і в спілкуванні з тренером. Потрібно знайти лідерів всередині колективу або завести ззовні.

Прийнявши Карпати в жовтні, нам доводилося грати тими, хто був в наявності. Єдине, можна було намагатися знайти нові поєднання футболістів на поле. Зараз тільки початок вересня, знайти вільних агентів ще можна. Перший час нашому штабу краще постійно знаходиться на базі, не витрачати час на роз'їзди. За два тижні потрібно зробити те, на що в Карпатах у нас було три місяці. Розібратися з тим, що собою представляють наявні гравці, постаратися підсилити склад. В якихось моментах доведеться бути жорстким, приймати непопулярні рішення. По іншому ніяк.

Чи правильним було рішення відсторонити від роботи з командою Бобка, Політила й Антонова? Час покаже, чи було воно правильним на той момент. Я не прихильник шарахання з крайності в крайність, але та ситуація, в якій опинився клуб, вимагає шокових заходів. Щоб скласти свою думку, я зібрав інформацію з різних джерел, проаналізував відео, вислухав помічників, поспілкувався з керівництвом. Зараз Антонов і Політило працюють з першою командою. Подальше залежатиме від них.

Чи буде підсилення? Незабаром ви все дізнаєтеся. Звичайно, було б непогано привести відразу чоловік вісім, яких ти вже навчив, які знають твої вимоги та готові відразу давати результат. Але можливості головного тренера змінилися. Якщо раніше він був цар і бог, міг привести за собою півкоманди під певні контрактні умови, то зараз, це такий же найманий працівник, як і гравці.

Які позиції потребують підсилення? Поки що я ще придивляюся до гравців. Наведу приклад. У Крумкачах був футболіст, який пройшов усі молодіжні збірні Білорусі, але щось у нього не склалося. Протягом дев'яти ігор у Першій лізі не міг потрапити навіть в заявку. Керівництво називало цей трансфер одним з найбільш провальних, але варто було знайти йому іншу позицію на полі, як все змінилося. Став капітаном команди Вищої ліги, почав забивати", – сказав Дулуб в інтерв'ю офіційному сайту Чорноморця.

Місюра: Дулубу дістався не найгірший матеріал

Дулуб очолив Чорноморець 4-го вересня. До цього одеситів тривалий час тренував Олександр Бабич, після чого одну гру в якості головного тренера провів Олександр Грановський.

До Чорноморця Дулуб працював головним тренером у Крумкачах та Карпатах.