УКР РУС

Дуель за ЛЧ, "цукерка" для Ротаня і хаос семи клубів у зоні виживання – розбір найзаплутаніших сценаріїв на фініш УПЛ

30 травня 2023 Читать на русском
Автор: Вадим Грищук

Останній тур УПЛ вирішить дуже багато в остаточному розподілі місць. "Футбол 24" розповідає про головні інтриги та розбирає найзаплутаніші сценарії.

Футбольний сезон в умовах війни завершиться 4 червня. Усі матчі 30-го туру УПЛ розпочнуться одночасно – о 15:00. Без сумніву, головне досягнення полягає в тому, що чемпіонат вдалося провести. Щодо безлічі інших факторів – багато запитань. Очікуваних консолідації та очищення нашого футболу не відбулося. Радше, навіть навпаки. Втім, це тема для зовсім іншого матеріалу.

УПЛ не стала цікавішою через рівність Шахтаря, СК Дніпро-1 та Зорі – не кожна чемпіонська інтрига рятує інтерес

Тут же ми розберемося з головними інтригами, які ще живі. А роботи справді чимало, адже усі матчі останнього туру матимуть прямий чи опосередкований вплив на остаточний розподіл місць. Наразі визначена доля лише чотирьох команд: Шахтар став чемпіоном, Динамо вийшло у Лігу конференцій, а Львів та Металіст напряму вилетіли з еліти. Усім іншим ще є за що боротися.

турнірна таблиця УПЛ 2022/23 перед останнім туром:

Єврокубки: усе просто

Ліга чемпіонів. Детально про це ми писали в окремому матеріалі. Повторно заглиблюватися в усі нюанси не будемо. Лиш нагадаємо головне: за путівку в кваліфікацію Ліги чемпіонів борються СК Дніпро-1 та Зоря. За рівності очок вище будуть дніпряни, тому луганцям в останньому турі потрібно зіграти краще, ніж суперник. Той, хто програє цю заочну дуель, кваліфікується у Лігу Європи.

Ліга конференцій. Одну з путівок у цей турнір забронювало Динамо. На іншу претендують три клуби. Олександрії просто потрібно перемогти, щоб не зважати на конкурентів. Підопічним Руслана Ротаня можна навіть програти, якщо Ворскла не переможе Шахтар, а Кривбас – СК Дніпро-1.

Бодай теоретично зрівнятися за очками можуть Олександрія з Ворсклою або ж Олександрія з Кривбасом. В обох випадках вище буде команда Ротаня. Найважче становище у криворіжців. Їм потрібно обов'язково набирати три очки та сподіватися на поразку Олександрії та невиграш Ворскли.

Темний ліс із перехідними матчами

Усі, хто не бореться за єврокубки і ще не вилетів, мають шанси опинитися в зоні перехідних матчів. Нагадаємо, 13 і 14 місця зіграють у плей-офф за право залишитися в еліті проти ЛНЗ та МФК Металург відповідно. Оскільки таких команд аж сім, то спочатку пропонуємо ознайомитися з пунктом регламенту щодо розподілу місць у турнірній таблиці:

Верес залишиться 14-м, якщо не обіграє Інгулець. Тобто лише у рівнян немає варіантів – потрібна виключно перемога. Щоправда, навіть це ще нічого не гарантує підопічним Юрія Вірта. Якщо ж петровці здобудуть позитивний результат і застрибнуть на 10 місце, можлива ситуація, коли в Руха і Металіста 1925 буде порівну очок. Тоді в стики опустяться харків'яни.

Справжня вакханалія розпочнеться, якщо кілька команд наберуть однакову кількість очок. Таких варіантів настільки багато, що ними не можна нехтувати. Слід розглянути два основних блоки: коли 4 клуби будуть мати по 31 очку чи коли до 5 команд наберуть по 34 пункти.

Саме тут і варто ще раз згадати норми регламенту щодо таких моментів. Якщо дві чи більше команд мають рівну кількість очок, тоді потрібно рахувати очки, набрані в очних матчах. Задля наочності та полегшення розуміння цього лабіринту, ми сформували міні-таблиці для різних можливих ситуацій, виписавши окремо результати очних матчів та порахувавши набрані в них очки.

Почнімо. Теоретично можливі три різні комбінації команд, які у підсумку наберуть по 31 очку. У кожній з них два найгірші колективи зіграють у перехідних матчах. Необхідні умови, щоб це сталося – перемога Вереса (саме тому ми рахували рівнянам перемогу +/- за останній тур проти петровців), а також паралельні поразки Металіста 1925 і Руха. Максимальний набір – Верес, Інгулець, Металіст 1925 та Рух. Найгірші результати в матчах з прямими конкурентами продемонстрували харків'яни, які опустяться на 14-те місце. Іншим невдахою стане Інгулець, для нього все вирішить гірша різниця м'ячів в очних матчах.

Якщо Металіст 1925 дивом зачепиться за очки з Динамо, а в решти в підсумку буде по 31 заліковому пункту, то в стиках гратимуть Рух і Верес.

Якщо ж з квартету випаде Рух, то Верес буде вище, ніж Інгулець та Металіст 1925.

Максимальна фантастика

Те, про що ми зараз будемо говорити, цілком підходить під репліку: "Такого ніколи не буде". Але погодьтеся, хоча б раз у житті кожен із нас стикався із ситуацію, коли ось це "неможливе" ставало реальністю.

Відразу 5 команд можуть завершити сезон, набравши по 34 очки. Найбільше цей сценарій повинен лякати Верес (тоді він точно не покине 14-те місце) та Чорноморець. Одеситам доведеться лише перемагати (зіграють з Металістом). Якщо ж команда Романа Григорчука оступиться, то вся "фантастична п'ятірка" гарантує собі збереження місця в еліті.

У всіх інших випадках хтось один із "клубу 34" буде змушений грати в плей-офф за життя. Однак, якщо сформувати вже знайомі вам таблички, все виявиться дуже навіть просто. Якщо буде повноцінна п'ятірка, то на 13-те місце опуститься Рух. За всіх інших сценаріїв, невдахою буде Інгулець або ж та команда, яка не(!) набере підсумкові 34 очки.