УКР РУС

Дружина Бенітеса, лікар "Челсі", "вуайєрист" Венгер. Топ-12 найскандальніших вчинків Жозе Моурінью

26 січня 2016 Читать на русском

Жозе Моурінью - особистість у повному сенсі неординарна. Він один з кращих тренерів у світовому футболі, але колеги його, м'яко кажучи, недолюблюють. Він розумний і за словом у кишеню не полізе, однак часто примудряється образити достойних людей. Заради перемоги своєї команди готовий на будь-яку хитрість на межі підлості. "Футбол 24" зібрав найгучніші скандальні історії за участю португальця.

Його можна любити чи ненавидіти. Власне, фанати його команд займаються першим, а вболівальники суперників - другим. Але те, що він не нудний - це точно. "Футбол 24" пригадав найбільш ексцентричні витівки Жозе Моурінью.

 

1. Назвав Мессі симулянтом

Моурінью - Бускетсу: "Та я самого сера Боббі Робсона перекладав з оригіналу!"

Люди світу футболу самі виплекали головний комплекс Моурінью: адже він ніколи не грав на високому рівні, а принизливим прізвиськом "перекладач" (працював у "Барселоні" асистентом англійця Боббі Робсона і голландця Луї Ван Гала; заодно і перекладав на прес-конференціях), попри безліч виграних титулів, дехто називає Жозе й досі.

Особливо старанні в цьому плані фанати "Барселони" та працівники каталонського клубу. Моур відповідає "взаємністю".

Після одного з матчів з "Барселоною" Моурінью запитав, як буде на каталонському "симулянт"? І додав, що Барселона - культурне місто, в якому багато театрів, і, мабуть, в одному з них Мессі опанував мистецтво акторської майстерності.

 

2. Сунув палець в око Тіто Віланові

Жозе постійно провокував наставника "Барси" Пепа Гвардіолу, а його помічникові Тіто Віланові якось у сутичці навіть попав пальцем в око.

"Про своє майбутнє я точно знаю лише одне: я ніколи не завершу кар'єру в "Барселоні", - з сарказмом говорить Моурінью про клуб, який дав йому лист у життя, однак не оцінив сповна його талантів.

 

3. "Венгер любить підглядати"

"А ти хто такий?!"

У Моурінью безліч неприятелів у всіх найсильніших лігах Європи. Однак "найулюбленіший" - наставник лондонського "Арсеналу" Арсен Венгер. Їхня взаємна нелюбов триває вже більш, ніж десятиліття, і навряд чи вони колись потоваришують. Венгера Жозе назвав "вуайєристом", заявивши, що той більше любить підглядати за "Челсі", аніж слідкувати за власною командою. Було це ще у 2005 році.

 

4. Викинув медаль

З тих пір стосунки француза та португальця теплішими не стали: після програного в серпні 2015 року матчу за Суперкубок Англії ("Арсенал" - "Челсі" - 1:0), Жозе демонстративно не потис руку Арсену Венгеру, а після викинув на трибуну пам'ятну медаль за участь у фіналі.

 

5. Сварка з Бенітесом

"Рафо, ти краще навчи свою дружину борщ варити! Дієтичний!"

Другий "улюбленець" Жозе - Рафаель Бенітес. Їх протистояння також триває з 2005 року, а всьому причина - знаменитий "гол-фантом" (м'яч не перетнув лінію воріт, але був зарахований) Луїса Гарсії у півфінальному поєдинку Ліги чемпіонів між "Ліверпулем" Бенітеса та "Челсі" Моурінью, що вивів "червоних" (1:0 і 0:0 у двох матчах) у фінал. З того часу португалець та іспанець - вороги.

"Три роки без чемпіонства? Навряд чи я стільки протримався б на цій роботі!" - знущався у наступних сезонах над Рафою Жозе.

 

6. Відповів "прибиральникам"

Втім, Рафаель і сам підставлявся. Востаннє його у незручне становище поставила дружина тренера, Марія, котра, після призначення Бенітеса тренером "Реала", сказала в інтерв'ю: "Реал" - третій клуб Рафи, який він тренує після Моурінью. Тож виходить, що ми постійно прибираємо за ним".

Рафаель і Марія (до них також приєднався президент "Реала" Флорентіно Перес): "Ходимо за ним, прибираємо..."

Краще б дружина Бенітеса справді нічого не говорила, позаяк Моурінью за словом у кишеню не поліз: "Вона дещо заплуталася. Її чоловік змінив у "Челсі" Роберто Ді Маттео, а у "Реалі" став тренером після Карло Анчелотті. Єдиний клуб, в якому Рафаель змінив мене, це був "Інтер", де за півроку він знищив кращу команду Європи. Аніж говорити про мене, краще б зайнялася дієтою чоловіка", - сказав Жозе, натякаючи на неспортивну комплекцію тіла Бенітеса. По-хамськи відповів, так, але ж і не посперечаєшся, правда?

 

7. Дістав навіть сера Алекса Фергюсона

"Офіціанте, ще два келихи червоного - мені та моєму другові!"

Це зараз сер Алекс Фергюсон і Жозе - приятелі, які при зустрічі не проти розпити разом пляшку червоного вина. Проте так було далеко не завжди.

"Якщо послухати Моурінью, то у всіх проблемах "Челсі" завжди винні лише рефері. Але він - остання людина, котра повинна про це говорити. Думаю, Жозе пора вже закрити рота!" - обурювався сер Алекс у 2007 році. Жозе і закрив, а "Манчестер Юнайтед" виграв у "Челсі" чемпіонську гонку, після якої португалець сказав: "Думаю, я талановитий... лузер". Так вони і подружилися.

 

8. Образив Роналду

"Я тобі одну розумну річ скажу - ти тільки не ображайся!.."

Свого часу Жозе посварився зі своїм улюбленим (у майбутньому) гравцем. Було це якраз у 2007 році, коли Кріштіану виступав ще за "Манчестер Юнайтед". Моурінью заявив, що вважає земляка невихованим і незрілим гравцем через те, що у Роналду було важке дитинство (ріс без батька). "Жозе ніколи не визнає, що був неправий", - засмутився Кріштіану, однак потім розповів, що Моурінью через деякий час сам вибачився перед ним.

 

9. Скандальні картки. Хитрість не спрацювала

У 5-му турі матчу Ліги чемпіонів-2010/2011 "Аякс" (Амстердам) - "Реал" (Мадрид) Моурінью скомандував двом гравцям команди, Серхіо Рамосу і Хаві Алонсо, щоб ті навмисне отримали по другій жовтій карточці за затягування часу - щоб пропустити матч 6-го туру проти французького "Осера", котрий уже не мав жодного турнірного значенняі таким чином обнулити дискваліфікації перед плей-офф. Вони й отримали. Однак не так сталось, як гадалось: УЄФА покарав винних футболістів додатковим матчем дискваліфікації, а Моурінью відсторонив на 2 матчі від керівництва командою (один - з випробувальним терміном). Це окрім грошових штрафів. Чи Жозе визнав провину і покаявся - ні!

 

10. Італія. Штраф і наручники

Жозе: "Мой номер 245... На телогреечке печать..."

 

"За два роки роботи в Італії Моурінью встиг дістати всіх", - обурювався тренер "Мілана" Массіміліано Аллегрі. Справді, португалець тоді як з ланцюга зірвався. Скандалив з журналістами, колегами, суддями. Йому не прощали, штрафуючи за будь-який гріх. А свій найбільший штраф Жозе заплатив за те, що... не сказав жодного слова! В одному з матчів його "Інтера", після другого видалення гравців "синьо-чорних", Моурінью звів руки разом, так ніби вони скуті наручниками. Отримав 40 000 євро штрафу та 3 матчі дискваліфікації.

 

11. Натяки на упередженість суддів

Будучи тренером "Реала", перед півфінальним матчем Ліги чемпіонів-2010/2011 з "Барселоною", Моурінью заявив: "Мені потрібно тренувати 10 гравців. Справа в тому, що з "Челсі" я закінчував матч з "Барселоною" вдесятьох, з "Інтером" вдесятьох, і це може статися знову". Натякав на те, що судді обов'язково когось видалять у складі його команди.

 

12. Накричав на жінку-лікаря

Моурінью: "Запускайте Єву!"

Ну, а останній скандал, який, можливо, зрештою і коштував йому роботи в "Челсі", трапився півроку тому. Не обійшлося без жінки. А саме - клубного медика Єви Карнейро, на яку Моурінью прилюдно накричав під час програного матчу чемпіонату АПЛ з "Суонсі". А потім і зовсім відсторонив від роботи з командою.

"Вона не розбирається у футболі", - так прокоментував своє рішення Жозе, обурившись "непрофесіоналізмом" жінки, яка без його дозволу вибігла на поле на останніх секундах, щоб надати допомогу травмованому Едену Азару. Може, і був правий, але потрактували, що це дискримінація за статевою ознакою!

Втім, і в цьому випадку Жозе Моурінью своєї провини не визнав. І щось нам підказує: це не останній скандал за участю сеу Жозе.

Руслан Меженський, Футбол 24

"Коли я хочу почути розумну людину, я починаю говорити". Правила життя Жозе Моурінью