УКР РУС

Драматичні серії пенальті: падіння Террі, протиріччя Хуанфрана і феноменальний Кан

20 травня 2021 Читать на русском
СПЕЦПРОЕКТ

Літопис Ліги чемпіонів знає 16 серій післяматчевих пенальті. Левова частка, а це 7 з них, прийшлася на фінали турніру. Вперше це сталося у 1996-му у вирішальному матчі між Ювентусом та Аяксом. Остання натепер драматична серія також відбулася у фіналі, коли сильнішого визначали Реал та Атлетіко у 2016-му. Пригадуємо п’ять найбільш результативних післяматчевих пенальтійних битв в історії ЛЧ.

15.03.2016, Атлетіко – ПСВ 8:7

1/8 фіналу

Поки у паралельній зустрічі Манчестер Сіті та київське Динамо розписували "нулі" на "Етіхаді", у Мадриді видали найбільш результативну серію пенальті в історії ЛЧ. 210 безгольових хвилин за підсумком обох матчів сповна були компенсовані після двобою на "Вісенте Кальдерон". Глядачі побачили 15 реалізованих ударів з позначки. Єдиним того вечора схибив Лусіано Нарсінгх, якого Філіпп Коку випустив на поле на 118-й хвилині (замість виснаженого Люка де Йонга). Гравець ПСВ влучив у поперечку, а Ян Облак став першим воротарем в історії Кубка/Ліги чемпіонів, який виграв дві серії пенальті поспіль (у минулому сезоні хлопці Дієго Сімеоне аналогічним чином пройшли Байєр). Примітно, що якраз перед ударом Нарсінгха наставник "матрацників" почав пристрасно заводити мадридську публіку. Здається, подіяло саме це.

Підтримуй своїх фаворитів у Лізі чемпіонів разом з Lay's! Шукай промокод всередині акційних пачок Lay's, реєструй код на сайті та отримай шанс виграти телевізор, ігрову консоль та головний приз – 100 тисяч гривень. Не проґав свій шанс!

Скрін з трансляції

11.03.2009, Рома – Арсенал 6:7

1/8 фіналу

Після того, як нападник гостей Едуардо не реалізував перший пенальті (через півтори роки бразильський хорват підпише контракт з донецьким Шахтарем), трибуни "Стадіо Олімпіко" шалено святкували. Проте другий удар у складі римлян катастрофічно невдало виконає Мірко Вучініч і зрівняє шанси команд на вихід у чвертьфінал. Лише третя додаткова серія визначить тріумфатора. Абу Діабі свою нагоду реалізує, а 34-річний Макс Тонетто запустить снаряд вище воріт. "Ми увесь тиждень відпрацьовували одинадцятиметрові, і я завжди забивав. Коли бив Арсеналу, то в останній момент зрозумів, що Альмунія падає туди, куди я цілився спочатку. Довелося миттєво змінювати напрямок удару", – пояснював потім Тонетто і просив вибачення у вболівальників.

21.05.2008, Манчестер Юнайтед – Челсі 6:5

фінал

На московських "Лужниках" свою спробу не реалізував один з найкращих пенальтистів у історії Кріштіану Роналду. Однак після того фіналу усі говорили не про португальця. Падіння Джона Террі у мить виконання одинадцятиметрового стало класикою світового футболу. І хоч доля тріумфатора визначилася після промаху Ніколя Анелька у сьомій серії, проте невдача Челсі асоціюється саме із трагічним фейлом Террі.

Вболівати за улюблені команди смачніше з Lay's та Pepsi! Замовляй бокс для вболівальників, щоб дивитися матчі Ліги чемпіонів було ще більш захопливо.

23.05.2001, Баварія – Валенсія 5:4

фінал

Один з найбільш "пенальтійних" фіналів в історії відбувся 20 років тому. В основний час гри рефері тричі призначав одинадцятиметрові. На гол маестро пенальті Гаїски Мендьєти відповів Штефан Еффенберг, а удар Мехмета Шолля парирував Сантьяго Канісарес. Післяматчева серія складалася із ще 14 спроб – п'ять з них були неточними! Пауло Сержіо та Патрік Андерссон схибили у Баварії, а Златко Заховіч, Амадео Карбоні та Маурісіо Пельєгріно не забили у Валенсії. І хоч Канісарес того вечора взяв два удари з позначки, справжнім героєм став Олівер Кан, який потягнув три постріли галісійців.

28.05.2016, Реал – Атлетіко 5:3

фінал

Мине трохи понад два місяці з моменту перемоги Атлетіко над ПСВ, коли Хуанфран виконав вирішальний удар і вивів команду у наступний етап. У ключовому двобої на "Сан-Сіро" захисник "матрацників" опиниться у ролі невдахи. Постріл гравця Атлетіко взяла на себе штанга, а Кріштіану Роналду свою спробу реалізував і приніс Реалу "вухатий" трофей.