УКР РУС

Драматичні розв'язки в Ейндговені та Фарумі

15 квітня 2013
Автор: Марко Лютий

Протягом останніх двох днів ще два європейські чемпіонати визначили чемпіонів. В обох випадках все вирішувалося в зустрічах із принциповими суперниками, а хід поєдинків гойдав шальки терезів то в один, то в інший бік.

«ПСВ» не дотягнув. Віват «Аякс»!

Повернення Діка Адвоката в Ейндговен не було сенсацією і навряд чи віщувало швидкий грандіозний успіх його команди. Після перемоги в Суперкубку (та ще й над «Аяксом») настали важкі будні. І першим розчаруванням стали виступи в Лізі Європи (в чому могли переконатися фани українського «Дніпра»), звідки клуб досить швидко і безнадійно випав. Водночас у чемпіонаті невдалий початок «ПСВ» більш-менш надолужив, поперемінно виходячи в лідери Ередивізії.

Водночас не радував своїх фанів і «Аякс». В Лізі чемпіонів команда не вийшла з групи (мало того, навіть не змогла взяти бодай очко в «Борусії»), а в Лізі Європи, де фінал відбудеться на рідному стадіоні «Аякса», їх вибила така незначна, здавалось би, «Стяуа». Словом, невдалий сезон для Нідерландів.

На відміну від інших європейських чемпіонатів топ-рівня, Ередивізія зберігала інтригу до кінця. Ще тиждень тому відносно непогані шанси на золото мали чотири клуби. Щоправда, календар побудовано так, що всі вирішальні матчі вже позаду і «Вітессе» та «Феєнорду» лишалося сподіватися на осічку команди Де Бура.

Натомість «ПСВ» єдиний, хто мав нагоду зупинити «Аякс» — непереможний у шести матчах поспіль — і скинути його лідерство в три очки. Нагода була ідеальна: домашній матч, домашній тренер і перше чемпіонство з 2008 року! До того ж напередодні і «Вітессе», і «Феєнорд» втратили очки. Потрібна була лише перемога.

  

  

Домінування «ПСВ» у першому таймі ні до чого не призвело, аж поки біля своїх воріт не обрізався Марк ван Боммел: капітан «ПСВ» подарував м’яч Сіґторссону і той відкрив рахунок. Втім ще до перерви господарі таки знайшли діру в захисті «Аякса» і зрівняли рахунок, зберігши непогані шанси на загальний успіх.

  

Проте другий тайм надихнув здебільшого гостей: «Аякс»швидко відновив перевагу голом Еріксена. Попри невиразну гру «ПСВ» зміг вдруге зрівняти рахунок — знову Ленс, цього разу за участі поперечки відновив інтригу. Втім черговим провалом у захисті господарів вміло скористався Буріхтер, принісши «Аяксу» перемогу і, схоже, поховавши інтригу в боротьбі за золото. П’ять матчів поспіль амстердамці не могли перемогти на полі «ПСВ», зате ця перемога точно стала історичною. А ось і гол, що має таке величезне значення:

Мабуть, найбільш прикрою ця поразка є для легендарного Марка ван Боммела, який, скоріш за все, завершить кар’єру після цього сезону. Втім, Марк ще матиме шанс грюкнути дверима перед носом Франка Де Бура, адже «ПСВ» та «Аякс» зустрінуться 9 травня у фіналі Кубка Нідерландів.

«Копенгаґен» — «Норшелланн»: досвід приборкав молодість

В Данії інтрига була куди меншою, ніж у таких географічно близьких Нідерландах. Несподівана перемога «Норшелланна» в чемпіонаті 2012 року була викликом передусім «Копенгаґену», який доти три роки поспіль стабільно брав золото.

Контраст між клубами настільки великий, що їхня дуель нагадує фільм про шкільні дитячі команди: «Копенгаґен» — клуб із великого міста, відомий у Європі з чималим досвідом (більшості гравців щонайменше 25 років). Натомість «Норшелланн» — команда з передмістя, про яку раніше нічого в Європі не чули і чию назву мало хто подужає вимовити правильно, гравці здебільшого молоді або дуже молоді, і при цьому вони два сезони поспіль ідуть у лідерах ліги!

Фани "Копенгаґена"

  

  

  

Ось чому цього сезону «Копенгаґен» відчував обов’язок поквитатися із «хлопцями з передмістя».
Ще перед матчем «Копенгаґен» лідирував у сім очок за сім турів до кінця. «Норшелланн» другий, але перевага над третім місцем солідна — також сім очок. І хоча говорити про доленосність поєдинку між двома командами було би певним перебільшенням, принциповість гри була чималою. Варто сказати, у їхніх стосунках є певна закономірність. «Норшелланн» обігрує «Копенгаґен» переважно заочно, а один-на-один — програє.

Почалося все для господарів дуже погано — вже на 5-ій хвилині «Копенгаґен» повів у рахунку задяки голу Сіґудрдссона. Втім всього за дві хвилини «Норшелланн» відігрався, не без скандалу.

На 26-ій Норстран вивів господарів уперед, після чого запала тривала «мовчанка»: «Копенгаґен» нічого не міг вдіяти з молодшим суперником. Час розв’язки настав посередині другого тайму: два голи протягом десяти хвилин поставили все з ніг на голову і принесли столичному клубу перемогу. Тепер різниця між суперниками складає десять очок, хоча на «Копенгаґен» чекають непрості матчі проти «Ольборґа» та «Рендерса».

Ось так. Попереду нас чекають розв'язки насамперед турецького та швейцарського чемпіонатів: в стамбульському дербі «Фенербахче» спробує відібрати золото в «Ґалатасарая», а «Базель» боротиметься на два фронти, чим може скористатися не лише «Челсі», а й «Ґрасгоппер».