УКР РУС

Драма плей-оф ЛЧ: Піолі сильніший за "найкращого тренера світу". Підсумки 38 туру Серії А

1 червня 2015 Читать на русском

Фінал сезону приніс рекордне море голів, кілька реваншів, супербаталію в Неаполі, яка визначила останнього володаря путівки в ЛЧ, і підсумкове двовладдя на вершині снайперів.

У Серії А стільки голів за один тур не забивали вже 10 років. Звісно, 38-а джорната стала найрезультативнішою в сезоні - 47 м'ячів або в середньому 4,7 голу за гру. За останні матчі гравці елітних команд вклались у позначку в 1000 голів за сезон, зупинившись на 1024.

 

Лука Тоні не став би найкращим снайпером в УПЛ, позаяк у нас рахують кількість матчів при рівній кількості голів. Але в Італії звання "капоканоньєре" присудили двом нападникам вперше за 13 років. 38-річний майже двометровий форвард зіграв усі 38 поєдинків за свою "Верону", наколотивши у них 22 м'ячі. Ікарді ж пропустив 2 тури, але відзначився стільки ж. Фінальні матчі містили в собі багато дещо потертої, але все ще особливої італійської драми. Навіть у зустрічах, що нічого не вирішували. Так, "Верона" з "Ювентусом" боролись лише за своїх форвардів. У господарів це вийшло краще - третій поспіль домашній нічиїй з чемпіонами Італії в рамках Серії А посприяв такий важливий гол Тоні, який зробив його найстаршим найкращим бомбардиром сезону в Кальчо (Даріо Хюбнер, ще один "провінціал", із його 35 роками втрачає рекорд). Лука за результативними пострілами у 2015-у серед топових ліг поступився лише Мессі з Роналду: в італійця 17 м'ячів, в португальця - 23, в аргентинця - 28. А ось Тевес зупинився на позначці в 20 влучань, адже вдруге в сезоні не реалізував пенальті! Усе в житті треба робити своєчасно, знає Карлітос. Так і промахувався "Апач" - у півфіналі ЛЧ з "Реалом" з "позначки" забив, а в іграх без історії схибив.

 

"Ювентус" програв лише у боротьбі за снайпера сезону. А так команда Аллегрі вберегла не лише чемпіонський, а й титул найгрізнішої атаки (72 голи) і найсухішої оборони (24). У туринців найменше поразок - 3 (всі, звичайно ж, на виїзді), а найбільше перемог - 26. Крім них, більше 20 вікторій здобув лише "Лаціо", атака якого відстала лише на одне влучання від "Старої Синьйори".  Цікаво, що місця на подіумі, а з ними й в Лізі чемпіонів, розподілили команди з найкращими показниками у графі пропущених голів.
 

Клуби Мілана встановили історичне досягнення - вперше за весь тривалий час жоден не зміг пробитись в Європу за підсумками сезону. Восьма сходинка "Інтера" і десята "Мілана" - це провал року. Сподівання "неррадзуррі" на Лігу Європи не справдились через неспроможність "Парми" обіграти "Сампу". Та й самі могли сконфузитись. У матчі з "Емполі", ведучи 2:0, пропустили двічі, а могли і ще, але тосканці банально пробачили, за що й поплатились підсумковою поразкою 4:3. "Хрестоносці" бились достойно, навіть камбек з 2:0 на 2:2 влаштували, але цього команді Манчіні виявилось замало. Єдина втіха - 22-річний "інтерісті" Ікарді з такою ж кількістю голів став наймолодшим капоканоньєре з 1978 року, коли тріумфував легендарний Паоло Россі. Мауро увійшов до пантеону аргентинських богів Кальчо - до нього найрезультативнішими ставали такі земляки, як Ернан Креспо, Габріель Батістута, Дієго Марадона.

 

"Мілан" прощається з Індзагі трьома перемогами у 4 останніх матчах. Джакомо Бонавентура, відчувши теплий прийом своїх колишніх тіфозі в Бергамо, "віддячив" дублем у ворота їх улюбленої команди. Команда, яка все ще сподівається якимсь дивом повернути на тренерський місток Анчелотті, реваншувалась за домашні 0:1. Пригадали "россонері" ще один антирекорд - пропустили 50 голів уперше за 66 років. Перемога над "Аталантою" стала лише 4-ю гостьовою за весь сезон - такого при 20 командах в СеріАлі ще з "Міланом" не було. Мамма мія, "червоно-чорні дияволи" вперше за 38 матчів спромоглись здобути вольову перемогу - раніше, пропустивши першою, команда Індзагі 9 матчів програла і 5 разів відігралась до мирової. А може, міланські боси подивляться на такий фініш, махнуть рукою і скажуть: азіатів з їхніми мільйонами на "Сан-Сіро" не впускати, Індзагі ж зі стадіону не випускати - нехай працює?

 

"Рома" після ідеально проведеного дербі знову провалилась. Друга домашня поразка "вовків", а на іншому полюсі лише 4-а виїзна перемога "Палермо". Перемога імені НЕ пасажира туринського експреса Пауло Дибали, а його головного асистента Франко Васкеса (10 гольових передач - це вершина, яку аргентинський італієць ділить з Берарді, Гамшіком, П'янічем і тим же Дибалою). Позитив для срібних призерів першості - повернення на поле 33-річного крайнього захисника Федеріко Бальдзаретті, який пропустив 567 днів. Ну, і яка фінішна паті без Тотті. Ческо забиває свій 299-й гол за "Рому" в усіх турнірах і просто не залишає нам вибору, як з нетерпінням чекати нового чемпіонату і ювілейного взяття воріт. Ще один 38-річний нападник останні сезони стабільно вкладається в норму 8 голів.

 

"Фіорентина" завершує сезон на 5 перемогах поспіль. "Фіалки" примудрились ще й "Наполі" посунути із 4-ї сходинки. У цій звитяжній серії, якої у "Віоли" не було з листопада 2012 року, провідну роль відіграв Йосіп Ілічіч. Словенський гравець лінії атаки (не форвард ніби, але більше, ніж просто півзахисник) відзначився 6 разів за 5 тижнів, тоді як за попередні 33 джорнати забив тільки двічі. "У моїй команді на взяття воріт можна чекати від будь-кого", - сміливо міг би заявити Вінченцо Монтелала, адже відразу 22 його гравців відправляли м'яч до сітки суперника протягом нинішнього сезону. Жоден інший колектив таким похвалитись не може. Увесь позитив одної із найяскравіших команд Кальчо (5-а найкраща атака) перекреслює один факт - "Фіорентина" всюди зупинилась за крок до тріумфу. Профукала путівку до фіналу Кубка Італії після виїзної перемоги над "Юве" у першому півфіналі, на аналогічній стадії Ліги Європи надто легко, хоч і не без бою, здалась "Севільї", а 4-й рядок в Серії А приносив місце в Лізі чемпіонів років 4 тому, але не тепер.

 

Десерт, він на Апеннінах особливо смачний. "Лаціо" до вечора минулого понеділка боровся за пряму путівку в ЛЧ, а цієї неділі міг втратити навіть місце у кваліфікації надпрестижного турніру. Та римська команда не заслуговувала такого фіналу, хоча ми не раз переконувались - футбол жорстокий і карає за найдрібніші прорахунки у вирішальних дуелях. Звісно, Неаполь і велетенська кількість співчуваючих по всьому світові можуть прокручувати в голові той епізод, коли Кальєхона в один дотик виводили віч-на-віч з Маркетті, але приціл Хосе збився давно і майже безповоротно. Але чому б не підвести підсумок дворічної історії нового "найкращого тренера світу", за висловлюванням одного з керівників "Реала". Бенітесу брали чудових виконавців на велику зарплату і сподівались як мінімум стабільної гри в ЛЧ, а як максимум скинути "Юве" з трону. Але в одному з фінансово найсерйозніших клубів Італії взамін отримали великий пшик. Не пройти "Дніпро" на шляху до такої потрібної перемоги в ЛЄ і опинитись за межами подіуму, коли до щастя, лише на перший погляд, забракло влучності Ігуаїна (4-й промах "Піпіти" з 11-метрового у сезоні) при намальованому пенальті в останньому турі. Оце і весь "Наполі" останніх сезонів - у Рафу вірили безмежно і беззаперечно, а він, замість серйозних трофеїв і здобутків, без зайвих докорів сумління просто взяв і втілив свою мрію - переїхати в Мадрид. Неаполь і його божевільний за антуражем стадіон "Сан-Паоло" залишаються без казки ЛЧ другий сезон поспіль.

Ну, а "Лаціо", скромна команда без столичного розмаху, святкує надію вийти в груповий раунд омріяного турніру вперше за 8 років. Один плей-оф Ліги чемпіонів "орли" пройшли феєрично: втративши перевагу в 2 голи, залишившись в меншості на 10 хвилин і ледь не втративши мрію через довірливого рефері, римляни просто ідеально виконали свою роботу на контрах. Стефано Піолі зробив висновки з матчу проти "Роми", і цього разу його заміни влучили в яблучко - Оназі та Клозе підвели переможну риску під, мабуть, найдраматичнішим і найефектнішим матчем сезону. Із 2009-го "лаціалі" не тріумфували на "Сан-Паоло". І що головне - тріумф у битві з командою Бенітеса був по грі й тактично заслужений на всі сто.

Тарас Котів, Футбол24