УКР РУС

Донецький концерт і криворізькі сльози. Підсумки 30 туру УПЛ

28 травня 2013 Читать на русском

Що ж, ось і підійшов до завершення черговий чемпіонат України. Власне, де-факто він завершився за тур до фінішу, тож команди могли собі дозволити розслабитися і грати у своє задоволення.

Проблема!

Хто міг, а хто узагалі не зумів виїхати на гру. Мова про криворізький “Кривбас”, який так і не знайшов грошей на дорогу в Луцьк, тож “Волині” буде зараховано технічну перемогу. Що ж, сподіватимемось що до наступного чемпіонату криворіжцям вдасться вирішити усі свої фінансові проблеми, а тим часом перенесемось на інші футбольні поля України.

І яка тут мотивація?

Після поразки від “Ворскли” тренер “Говерли” Олександр Севідов офіційно повідомив, що покидає команду. Але про це було відомо ще перед останнім туром, до якого ужгородці “встигли” оформили виліт з УПЛ. Зрозуміло, що закарпатцям важко було після нічиєї з “Волиню” знайти мотивацію на останню гру. Тим паче, хто мав мотивувати? Севідов, який вже подумки у “Карпатах”?

Тому й не дивно, що полтавці перемогли надвпевнено - 3:0. До речі, не просто перемогла, а й забили два дуже красивих голи, які, на думку редакції “Футболу 24”, й увійшли до шестірки найкращих пострілів 30 туру.

Втомлені після “Динамо”

Після важкої перемоги над київським “Динамо” у передостанньому турі, годі було сподіватися від команди Олега Лужного на яскраву та видовищну гру в Луганську із “Зорею”. Але й на безвольну гру ніхто не очікував, адже все ж таки команди - сусіди по турнірній таблиці і в останньому турі вели боротьбу за 10-ту сходинку. Цю боротьбу “Таврія” програла "в чисту", про що, насамперед, свідчить лише один удар за всю гру у площину воріт “Зорі”.

Господарі ж таких нанесли вісім, три з яких стали результативними. Та навряд чи слід дуже ганити “Таврію” за такий результат - без дискваліфікованого Назаренка та з іншими футболістами, які відіграли весь сезон практично без замін через заборону на трансфери, через фінансові проблеми взимку і на початку весни та через відсутність нормальних тренувальних зборів, сімферопольцям залишається лише подякувати за те, що вони зуміли зберегти прописку в еліті.

Познущалися над суперником

Дніпропетровський "Дніпро" здобув найяскравішу перемогу у весняній частині чемпіонату України. І що цікаво, трапилося це вже тоді, коли демонструвати супергру та забивати велику кількість голів немає великої необхідності.

Однак підопічні Хуанде Рамоса таким чином вирішили віддячити своїм вболівальникам за підтримку впродовж сезону та попросити вибачення за невиразну гру у матчах проти своїх конкурентів.

Що стосується невдах матчу – маріупольського "Іллічівця", то залишається незрозумілим, чому підопічні Миколи Павлвоа пропустили аж 7 голів у свої ворота, і не зуміли забити жодного м’яча у відповідь. Звичайно, настрій перед завершенням сезону дає про себе знати, проте гравці не мають права так безхарактерно поступатися супернику, тим більше, коли вболівальники клубу чекають цікавої та принципової гри.

Таким чином "Дніпро" ефектно завершив черговий чемпіонат, і тепер ретельно готуватиметься до нового сезону, адже вже через кілька місяців доведеться знову боротися за призові місця української Прем’єр-ліги.

Догралися

Нічийний рахунок у матчі проти харківського "Металіста" не допоміг "Карпатам" уникнути покарання від керівництва клубу. Вчора стало відомо, що 19 гравців "зелено-білих" (у тому числі й футболісти основного складу) виставили на трансфер. Тепер карпатівцям доведеться добре попрацювати влітку та переконати тренерів та директорів у тому, що вони є незамінними для львівської команди.

Що стосується самої гри, то можна сказати, що "Карпатам" трохи повезло. І справа не в тому, що зрівняти рахунок вдалося вже у компенсований час, а у тому, що "Металіст" не зумів використати чималу кількість небезпечних моментів. І це при тому, що у команді срібних призерів чемпіонату грало кілька гравців неосновного складу, а сам колектив був позбавлений мотивації, адже ще у минулому турі клуб виконав завдання на сезон.

"Карпати" намагалися протистояти на рівні більш майстерному супернику, але у них це не дуже вдавалося. Однак старання "зелено-білих" все ж принесли результат, і команда Дячука-Ставицького не впала лицем у болото, а гідно завершила цей провальний сезон.

Що буде далі, ніхто не знає. Сподіватимемося, що влітку відбудуться зміни, які допоможуть "Каратам" повернути свою фірмову гру та прихильність львівських вболівальників.

Зовсім інше "Динамо"

Як сказав наставник "Динамо" Олег Блохін: "Коли на команду нічого не тисне, вона грає в інший футбол". Справді, у матчі проти запорізького "Металурга" кияни почувалися розкуто, однак залишалися холоднокровними. Було помітно, що "синьо-білі" переважають суперника та повністю контролюють гру. Поодинокі атаки запоріжців не увінчалися успіхом, в ветеран "Динамо" Олександр Шовковський провів свій 200-ий сухий поєдинок у складі столичного клубу.

Варто згадати про Андрія Ярмоленка, який відзначив народження сина забити голом у ворота "Металурга". Крім цього віддамо належне й Артему Кравцю, який рідно появляється у складі основної команди, але якому це не завадило оформити дубль та допомогти "Динамо" здобути розгромну перемогу над суперником.

Тепер на киян чекає клопіткий період підготовки, щоб у наступному сезоні добитися кращих результатів та не розчарувати своїх вболівальників. А "Металург" повертається у Першу лігу, де знову доводитиме своє право виступати у найпрестижнішому чемпіонаті України.

Ех, Одеса

Зрозуміло, що “Чорноморець” вже забезпечив собі місце у Лізі Європи, зрозуміло, що підопічні Григорчука серед тижня грали у фіналі Кубка України, але все одно склалося враження, що не зуміли вони перемогти в останньому турі чемпіонату не через це. Просто команда з почуттям виконаного обов'язку вийшли на гру з “Арсеналом” виконувати “обов'язкову програму”, тобто відіграти останній матч чемпіонату.

І це погано, тому що хочеться, аби представник нашої країни у єврокубках налаштовувався як слід на кожну гру. Ну не віриться, що “Арсенал” настільки сильна команда, що не дозволив “морякам” завдати жодного удару у площину воріт. Тим паче, що грали господарі ледь не оптимальним складом. Хоча, якщо кияни за останні тури дійсно настільки сильнішими стали, то це не може не тішити.

“Чорноморець”, щоправда, зганьбився не повністю. Все ж таки суперникам також не дозволив забити. Але тільки от в разі перемоги підопічним Григорчука вдалося б фінішувати над “Кривбасом”. Та навіть не в місці у турнірній матриці справа - чому б не грати просто для глядачів?

Прощання з Рацом, щедрий Мхітарян і офіційна церемонія

На донецькому дербі “Донбас Арена” була заповнена вщерть. Але зовсім не тому, що “Металург” вийшов в єврокубки і може дати бій чемпіону України. А тому, що чемпіон саме мав офіційно отримати золоті нагороди, після чого на присутніх на стадіоні чекала зустріч із Кіркоровим, Басковим та іншими зірками СНД. Але це все було вже після гри.

А що ж до самого поєдинку, то усіх цікавило насамперед два запитання: “Чи зможе “Металург” здобути нарешті свою першу перемогу над “Шахтарем?” і “Чи поб'є Мхітарян рекорд Старухіна (26 голів за “Шахтар” в одному сезоні)?”. Генріху потрібно було робити хет-трик, але він рекорду навіть не повторив. Хоча й міг. На 87-й хвилині вірменин опинився в дуже вигідній позиції для удару, але помітив, що Едуардо забити буде ще легше і віддав передачу на партнера. Так була поставлена крапка у грі, яка завершилася перемогою “Шахтаря” - 4:0. Один з голів забив Мхітарян, а відкрив рахунок суперпострілом зі штрафного Дуглас Коста.

Не можна оминути увагою і останню гру за “Шахтар” Развана Раца, який віддав донецькій команді 10 років. Разван вивів команду на гру з капітанською пов'язкою і відіграв дуже й дуже не зле. Красиво він і покидав гру - крізь умовний коридор із гравців “Шахтаря” на 66-й хвилині, віддавши капітанську пов'язку Даріо Срні, Рац поступився місцем на полі Василю Кобіну. Дякуємо Развану за роки, проведені в УПЛ, і бажаємо йому успіхів у новій команді - “Вест Хемі”.

Остання гра чемпіонату, як і весь сезон, для Луческу і його команди були вдалими. Завдання виконано, золотий дубль є, усі на святкування і у заслужену відпустку.

Що ж, сумно прощатися з чемпіонатом, але це зовсім не надовго. Скоро стартує новий сезон, нова боротьба, нові інтриги і сенсації.

Андрій Думич, Юрій Шутка, “Футбол 24”