УКР РУС

Доменіко Тедеско – несподіваний тренер Шальке, поліглот, який у захваті від трансферу конкурента Коноплянки і був кращим за Нагельсманна

12 липня 2017 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Шальке вперше за 7 років залишилось без єврокубків і довело, що в останні сезони є могильником для перспективних тренерів. Призначення Доменіко Тедеско є в цьому сенсі цікавим викликом.

Несподіваний і водночас послідовний крок

Головний тренер, який пропрацював на дорослому рівні лише 11 матчів у другій Бундеслізі. Для клубу з такою фінансовою впевненістю і великими ресурсами, як Шальке, це досить оригінальна відповідь на провальний рік і 10-е місце у чемпіонаті. Спортивний директор "кнаппенів" Крістіан Хайдель показав, що є послідовним у своїй кар'єрі. "Мене обрали не для того, аби я за великі гроші підбирав тренера з очевидних кандидатів, які на слуху".

Шальке останнім часом відзначається любов'ю до молодих тренерів, але Брайтенрайтер, Ді Маттео, той же Вайнцирль – всі вони досягали хоч якогось успіху, а в заслугу Тедеско можна поставити лише дивовижний порятунок Ерцгебірге за 2 місяці роботи, який однією ногою уже покидав другу Бундеслігу. Тим не менше саме нинішній 31-річний наставник вселяє в серця фанатів Шальке величезні надії.

На Тедеско виходили не лише гельзенкірхенці, але вони виявились найбільш наполегливими. Доменіко вже навіть заслужив похвали від головного тренера національної збірної Німеччини Йоахіма Льова, який відзначив його роботу кризового менеджера в Ерцгебірге. За 11 турів нікому не знаний керманич набрав з аутсайдером 20 очок, зокрема, й 4 з 6 проти лідерів сезону. Команда перестала пропускати і почала набирати очки. Це було магічне перетворення.

Юліан Нагельсманн – оцінений у 400 млн євро тренер нової ери, який грав проти своїх підопічних і може попити крові Динамо

Кращий за найкращого тренера року в теорії

Команда з Руру давно шукала свого Клоппа, а тепер образ ідеального тренера доповнився рисами 29-річного Юліана Нагельсманна, з яким порівнянь просто не уникнути. Тедеско отримував тренерську ліцензію в один день з наставником Хоффенхайма, що несподівано вивів скромну команду в Лігу чемпіонів. Більше того, вони вчились на одному курсі. Тедеско ще й став найуспішнішим, якщо брати оцінки, набравши максимальний бал 1,0. Доменіко також і близько не зазнав слави у своїй ігровій кар'єрі і працював з юнаками Хоффенхайма, замінивши Юліана біля керма. І це також, як найкращий наставник 2016 року в Німеччині, не ноутбук-тренер. Він відкритий і охоче спілкується з гравцями. Саме відсутність цієї сміливості та щирості і закидав Вайнцирлю Євген Коноплянка. Що ж, зараз українець отримав дійсно те, чого хотів, і в моральному плані йому має бути легше. А ще Тедеско, як і його колегу з Хоффе, вважають величезним талантом, трудоголіком і новатором. Йому є що доводити і чим здивувати старших колег.

Фантастичний кар'єрний стрибок всього за 3 місяці

Ще тільки 8 березня Доменіко працевлаштувався в Ерцгебірге, відмовивши Нюрнбергу, який також потребував нового тренера. У першому своєму матчі він зробив те, чого нікому з наставників команди не вдавалось у дебюті 10 років – перемога вселила віру і впевненість у гравців та фанатів. "Спілкування – основа всього, для мене дуже важливо бути чесними з гравцями і пояснювати їм причину, якщо вони не грають". Навряд чи Тедеско міг щось кардинально змінити за тиждень роботи у клубі, але він зумів за такий короткий період перезавантажити гравців і систему, і це почало працювати. Доменіко – дуже позитивний дядько. Рідко коли побачиш його у тренувальному процесі без приємної посмішки. Ерцгебірге програв лише 3 з 11 заключних матчів сезону, а з перших 5 при новому тренері не виграв лише раз.

Тедеско почав тренувати у 20 років, коли став асистентом наставника дитячої команди Штутгарта до 8 років. А поміж тим він багато вчився на факультеті ...міжнародної економіки. Магістерська робота Доменіко була присвячена інноваціям, і саме таким тренером він себе показує – мудрим і обізнаним у сучасних трендах. "Те, що він бачив і показував нам у розборах суперників, це просто ненормально. Я міг би 8 разів переглядати це відео і не побачити тих нюансів, на які нам вказував Тедеско", – півзахисник Ерцгебірге Клеменс Фандріх надовго запам'ятає кількамісячне перебування тренера-чарівника у клубі з Саксонії. Майже рівно через 3 місяці після свого першого серйозного призначення Доменіко очолить Шальке, з важким серцем покидаючи клуб, що дав йому ім'я заради клубу, який може як прославити, так і понизити у статусі.

Тактичні маневри

Для Тедеско пріоритетом є вибудовування не лише гарної атмосфери і нормальних стосунків з гравцями, а й цементування захисної лінії. Він любить атакувальний футбол, але не бездумний. Його команди мають бути компактними і гнучкими. Це безкомпромісний, сміливий і не нудний футбол, схожий на Хоффенхайм Нагельсманна. Гравці будуть озброєні планом на найрізноманітніші випадки. Доменіко надає перевагу схемі з 3 центрбеками, а далі вже можуть бути варіанти. Формація 3-4-3 або 5-4-1 може змінюватись у 3-6-1 залежно від стратегії дій на полі. У першому його матчі в Шальке було видно, наскільки велику роль відігравали флангові атаки, не в останню чергу завдяки зусиллям нашого Євгена Коноплянки.

Тедеско завжди скрупульозно вивчає суперника та ідеально підлаштовує тактику під нього. Але переважно його команди виглядають сміливо і красиво, контролюють м'яч і вміло атакують, тоді як суперник перебуває під постійним тиском. Шальке Вайнцирля не вражав ні в обороні, ні в нападі, мечучись від одного стилю до іншого і застрягаючи у болоті. Могли перемогти Байєр 4:1, аби потім програти Дармштадту.

Зараз визначеності у тактичній позиції має бути побільше. А наявність величезної кількості талановитих гравців атакувального плану має тільки спростити завдання нового тренера. Тедеско збирається будувати дім і вже закладає фундамент. Він не обіцяє, що буде легко, а навпаки, відверто окреслює перспективи важких підготовчих зборів. Витримають не всі, але якщо ви готові битись за Шальке і піти за його босом, то ласкаво просимо.

Перспективи для Коноплянки

Тут, звичайно, можемо тільки прогнозувати з 50-відсотковою імовірністю успіху. Та все ж. Плюсом для Євгена є те, що новий наставник Шальке зрозумів важкий період українця у минулому сезоні і публічно висловив йому свою підтримку, не виділяючи водночас як когось особливого і недоторканного. Працювати, і працювати дуже важко доведеться у будь-якому разі. Ось тільки порівняно з холодною війною з Вайнцирлем цього разу Коноплянка буде значно ближчим до гармонії. Він матиме більше шансів себе проявити, адже Тедеско відзначається прихильністю до ротації і намагається розуміти потреби своїх гравців.

Екс-дніпрянин, зрештою, дістався Шальке за приблизно 15 мільйонів євро, і з перших днів та дебютного спарингу під керівництвом нового тренера почав забивати та асистувати. З Тедеско, якщо є потреба, можна поспілкуватись будь-якою з топових мов – хочеш англійською, хочеш іспанською чи французькою або навіть італійською! Справжній тренер-поліглот, який є знахідкою для співпраці з примхливими легіонерами.

Водночас насторожує той захват, з яким тренер з італійським корінням зустрів трансфер 20-річного лівого вінгера Нанта Аміна Аріта. Чемпіон Європи U-19 у складі збірної Франції отримав похвалу Тедеско за свій вибуховий дриблінг, здатність вирішувати долю матчу самотужки і головне – відпрацьовувати в обороні, що є найслабшою стороною Коноплянки. За Аріта заплатили 8 мільйонів євро, і він може вибороти статус першого вибору на лівому фланзі у разі застосування схеми із трьома центральними захисниками, до якої Тедеско прихильний. Витривалість конкурента, в активі якого звання другого найкращого дриблера Ліги 1 сезону 2016/17, повинні збільшити мотивацію і самовіддачу Коноплянки. О так, це однозначно буде цікавий досвід і виклик для вінгера збірної України. Однак із таким тренером у Євгена є всі шанси зрости як професіоналу і чомусь навчитись, вистачило б бажання і сил.

Тарас Котів, Футбол 24