УКР РУС

Дніпру-1 дають 1% на вихід в групу Ліги чемпіонів, але залишитися без євроосені віцечемпіон не повинен

29 червня 2023 Читать на русском

Дніпровський клуб має невеликі шанси пробитися в основну сітку Ліги чемпіонів-2023/24.

Взявши друге місце в чемпіонаті України, СК Дніпро-1 вийшов у кваліфікацію Ліги чемпіонів. Але для потрапляння в груповий раунд необхідно подолати три раунди відбору.

З допомогою клубного рейтингу Ело та численних симуляцій комп'ютер визначив шанси Дніпра-1 вийти в групу ЛЧ. Вони мізерні – 1,1%.

Збірна України в топ-20 світу за футбольним рейтингом Ело

Річ у тім, що українська команда в цьому рейтингу посідає аж 259 місце. Ймовірність пройти навіть Панатінаїкос (198 місце) не дуже велика, не говорячи про суперників у наступних раундах (ПСВ – 37, Марсель – 50, Брага – 60, Рейнджерс – 81).

Втім, повністю пролетіти повз єврокубкову осінь Дніпро-1 не повинен. У разі фіаско відразу від Панатінаїкоса в Лізі чемпіонів дніпровці опустяться у кваліфікацію Ліги Європи, де першим суперником стане празька Славія. А якщо команда Кучера не впорається і з чехами, то перейде у кваліфікацію Ліги конференцій.

Дніпру-1 потрібно пройти бодай один раунд відбору бодай в одному турнірі, щоб мати груповий етап якогось єврокубка. І комп'ютер дає на це хороші шанси – 76,9%.

Зокрема, ймовірність виходу в групу Ліги Європи оцінюють в 46,9%, а ймовірність потрапляння в групу Ліги конференцій – 28,8%.

Що таке клубний рейтинг Ело? За кожну перемогу команда заробляє очки у цей рейтинг, а після кожної поразки втрачає. Чим сенсаційніший результат (сильніший/слабший суперник) – тим більше очок можна набрати або втратити. Враховується також різниця голів і рівень турніру.

Наприклад, Шахтар за мінімальну перемогу над Вересом в УПЛ набрав 1.2 бала, за розгром Зорі – 9.8, а за нічию з Реалом в Лізі чемпіонів – 6.5.

До речі, про Шахтар. У рейтингу Ело "гірники" посідають 90 місце. Поруч з загребським Динамо, Янг Бойз, Хоффенхаймом, Саутгемптоном, Бешикташем. А в рейтингу УЄФА "гірники" посідають 25 місце. Поруч з Арсеналом, Байєром і Ліоном.

Рейтинг Ело динамічніший і краще показує поточну силу кожної команди.

Шахтар дізнався кошик посіву на Лігу чемпіонів 2023/24 – все вирішив тріумф Ман Сіті