УКР РУС

"Дніпро" з Дніпра, або Перша ліга у Горішніх Плавнях. Як декомунізація змінила український футбол

19 травня 2016 Читать на русском
Автор: Олег Бабій

Дев’ятнадцятого травня Верховна Рада перейменувала 6 міст, 9 районів та 284 села. "Футбол 24" - про те, яким боком масштабний процес зачепив чотири футбольні клуби.

«Дніпро»

Було: Дніпропетровськ

Стало: Дніпро

Суворе життя підкидає вболівальникам «Дніпра» один сюрприз за іншим. Далеко не всі із них є приємними. Дискваліфікації лідерів – Ротаня та Зозулі, борги і жорсткі санкції щодо клубу, виліт у півфіналі Кубка України. А тепер ще й перейменування міста. Фанати «Дніпра» - люди, налаштовані патріотично, тому зречення від частинки «петровськ», напевно, схвалюють.

Але при цьому виникає певний конфлікт: тепер місто і клуб мають ідентичну назву – «Дніпро» (Дніпро). Погодьтеся – не звучить. Вирішувати дніпрянам, але, як варіант, можна перейменувати клуб на ФК «Дніпро». Ну або додати трохи екзотики – «Рівер Дніпро» чи «Дніпро Сіті».

Ймовірно, переписати доведеться і деякі з пісень, звичних для ультрас. В одній із них є такі рядки: "Днепропетровск - славный град на трех холмах! Днепропетровск навсегда в наших сердцах!"

«Сталь»

Було: Дніпродзержинськ

Стало: Кам’янське

Інший клуб УПЛ тепер називатиметься «Сталь» (Кам’янське). Невибагливо, але наскільки ж спрощує вимову. Кривавого Фелікса Едмундовича нарешті відправили у довічне плавання Летою, а місту повернули історичну назву. Саме так називався Дніпродзержинськ до 1936 року.

«Гірник-Спорт»

Було: Комсомольськ

Стало: Горішні Плавні

Почувши таку назву населеного пункту, не поспішайте панікувати, розгублено намагаючись знайти його на мапі. Запам’ятайте – це вчорашній Комсомольськ, що на Полтавщині. Тут виступає середняк Першої ліги – «Гірник-Спорт». 27 травня у Горішніх Плавнях зіграє «Полтава». Це буде передостанній тур чемпіонату. Футболістів і вболівальників «Гірника-Спорту» тепер варто називати горішньоплавненцями. Незвично, можливо десь химерно, складно. Але це тільки спочатку. Головне – привид комсомолу тепер не висить над містом.

«Шахтар»

Було: Свердловськ

Стало: Довжанськ

Свердловськ, місто обласного підпорядкування на Луганщині, офіційно перейменували тиждень тому. Воно мало назву на честь більшовика Якова Свердлова, який за деякими джерелами був причетний до розстрілу імператорської сім’ї Миколи II. Зараз 65-тисячне місто перебуває під контролем ЛНР, що не завадило Верховній Раді прийняти рішення у рамках декомунізації. До червня 2014-го у Довжанську функціонував клуб «Шахтар», який виступав у Другій лізі. У зв’язку з початком бойових дій, всім футболістам клубу надали статус вільних агентів. Команда призупинила участь у турнірі. Поки що останнім матчем «Шахтаря» була перемога над «Реалом Фарма» 7 червня 2014-го.

*******

І це ще не все. Під питанням - Кіровоград. Те, що у міста відберуть нагадування про ще одного більшовицького ідола, - не підлягає сумніву. Інтрига лише в тому, якою буде нова назва. Дискусії тривають. Ймовірно, в УПЛ гратиме вже команда "Зірка" (Кропивницький).

Сторінка автора у Facebook

Цвинтар українського футболу. Топ-12 клубів, які ми втратили