УКР РУС

"Дніпро", який ми не забудемо. Золотий склад Маркевича – де вони зараз

28 липня 2016 Читать на русском
Автор: Олександр Москаленко

"Футбол 24" згадує ту зіркову команду дніпрян, гра якої змушувала ще зовсім недавно божеволіти вболівальників на "Олімпійському". Як склалася їх доля і де вони знайшли продовження своїй кар'єрі – в нашому матеріалі.

Вболівальники ще досі пам'ятають нестримні емоції після фінального свистка в матчі "Дніпра" з "Наполі", коли мрія дніпрян про фінал Ліги Європи стала реальністю. Скільки б ви думали пройшло часу з того моменту – 4-5 років? Здавалося б, що того "Дніпра", де запалала зірка Коноплянки, вже немає давно, але насправді минуло менше 2-х років.

Нещодавно команду залишили останні свідки великих перемог – Зозуля, Федецький, Ротань... Нинішні реалії "Дніпра" змушують сподіватися на інших виконавців, переважно молодь і досвідчених ветеранів, які будуть цій молоді передавати свій досвід. Ці хлопці пам'ятають славетну історію клубу і більш за все прагнуть стати її невід'ємною частиною. Ну а поки перезавантажений "Дніпро" "нарощує м'язи", ми дозволимо собі трохи понастальгувати, віддаючи належне людям, які на це заслуговують.

Денис Бойко

Позиція: воротар

Нинішня команда: "Бешікташ", Туреччина

Залишив "Дніпро": січень 2016-го

Вихованець знаменитої динамівської школи воротарів Денис в рідному "Динамо" опинився в тіні Олександра Шовковського. Справжнім порятунком для кар'єри талановитого голкіпера став перехід у "Дніпро". Саме там Бойко і "розправив крила", показуючи відмінну гру у воротах, як в чемпіонаті, так і в єврокубках. Після тріумфального сезону в Лізі Європи 2014/2015 Денисом активно цікавилися іноземні клуби, а взимку 2016-го вже був оформлений перехід до турецького "Бешикташа". В новому клубі на Дениса не розраховували, як на основного голкіпера і "Кінг-Конгу" доводилося за переважною більшістю матчів спостерігати із лави для запасних. Чемпіон Туреччини 2015/16 у складі "Бешікташа" продовжує боротися за місце під сонцем в команді, але ця боротьба з кожним днем стає все менш ефективною, адже для турків він лише один із багатьох.

Артем Федецький

Позиція: захисник

Нинішня команда: "Дармштадт", Німеччина

Залишив "Дніпро": липень 2016

Правий захисник і вихованець "Волині" прийшов у "Дніпро" в 2012-му році з "Шахтаря", де єдиним і незамінним на позиції був Даріо Срна. Артем швидко став одним із символів команди і улюбленцем вболівальників. Його працездатність і вміння закривати фланг оборони стала в нагоді "Дніпру", де Федецький відчув себе, як риба у воді. Успішна гра привертала увагу багатьох клубів, на рівні чуток їм цікавилося навіть дортмундська "Борусія". Артем став одним із останніх, хто залишив команду – це сталося влітку 2016-го, коли його контракт добіг кінця. Нещодавно захисник підписав домовленість із німецьким "Дармштадтом" і виступатиме в Бундеслізі, куди його довгий час "сватали".

Дуглас

Позиція: захисник

Нинішня команда: вільний агент

Залишив "Дніпро": липень 2016

Бразильський центральний захисник Дуглас – гравець, якому "Дніпро" може багато в чому завдячувати. Особливо яскравим, як у всієї команди, для нього став сезон 2014/15. У матчах Ліги Європи в захисті йому не було рівних, що дозволило Дугласу неодноразово потрапляти до різноманітних символічних збірних турніру. Бразилець значно виріс із часу свого переходу за тренерства Хуанде Рамоса. Він виділявся в "Дніпрі" і безумовно був у "топі" найкращих центральних захисників чемпіонату України. Захисник залишив клуб влітку 2016-го, і наразі розмірковує над кар'єрними варіантами.

Євген Чеберячко

Позиція: захисник

Нинішня команда: "Дніпро"

Євген Чеберячко – один із небагатьох гравців "старої гвардії" Маркевича, який залишився в складі дніпрян і допомагає молоді виходити на новий рівень. Євген своїм досвідом і авторитетом, безперечно, буде сприяти успіхам оновленого "Дніпра". Центральний захисник, який може зіграти і в опорній зоні, за необхідності, зберіг вірність клубу, за що отримав повагу з боку вболівальників, які радіють кожному гравцю, який вирішив залишитися в команді.

Лео Матос

Позиція: захисник

Нинішня команда: ПАОК, Греція

Залишив "Дніпро": липень 2016

Лео Матос за час перебування в Україні став залишив слід одразу в двох клубах – "Чорноморці" і "Дніпрі". В Одесі він став одним із найбільш успішних легіонерів в історії клубу, ну в "Дніпрі" відчутно допоміг Мирону Богдановичу, який відчував брак якісних гравців на лівому фланзі. Матосу довелося в прискореному темпі освоювати не зовсім характерну для нього позицію в захисті. Номінальний фланговий півзахисник зайняв місце зліва в обороні і був корисний для команди, взаємодіючи з Коноплянкою. Маркевич знайшов підхід до бразильця, зробивши із Матоса універсального гравця. Його сильні сторони оцінив грецький ПАОК, до якого захисник приєднався в статусі вільного агента.

Джаба Канкава

Позиція: півзахисник

Нинішня команда: "Реймс", Франція

Залишив "Дніпро": серпень 2015

Грузинський опорний півзахисник пограв у "Дніпрі" досить довго. Він приєднався до команди зимою 2006-го року, а пік його кар'єри припав на період тренерської роботи Маркевича. Канкава зайняв своє місце в опорній зоні дніпрян на довгий час і довів своєю грою, що недарма вважався одним із кращих у своєму амплуа в чемпіонаті України. Відбір, вміння грамотно зіграти позиційно, віддати націлену передачу і бути "скрізь", як це вимагається від гравця такого плану, все це було в грузинського футболіста. Ну і неможливо не згадати епізод, який довів не тільки якість Канкави, як гравця, але і як людини – це перша допомога Гусєву після зіткненням із Бойко. Хтозна, можливо тоді Канкава врятував Олегу життя, за що його надзвичайно поважають українські вболівальники. Джаба отримав пропозицію від французького "Реймса" влітку 2015, одразу ж після яскравої гри в Лізі Європи, і погодився на перехід.

Валерій Федорчук

Позиція: півзахисник

Нинішня команда: "Динамо" Київ

Залишив "Дніпро": лютий 2016

Федорчук, разом із Канкавою і Ротанем складав потужний трикутник в центрі півзахисту "Дніпра". Валерій був універсальним гравцем, який в залежності від установки тренера міг розміщуватися вище, діючи майже під нападником, а також опускатися в опорну зону, граючи із глибини півзахисту. Зоряний час Валерія, як і багатьох дніпрян, припав на Лігу Європи сезону 2014/15, де він брав участь практично у всіх поєдинках турніру. Працездатність і футбольна кмітливість допомагли дозволяли Федорчуку створювати гольові моменти для партнерів і забивати самому. Восени 2015-го півзахисник зазнав важкої травми, яка б мала вивести його із гри на рік. Після того, як "Дніпро" вирішив не продовжувати контракт, Федорчук отримав шанс долікуватися і проявити себе в "Динамо". Валерій повністю відновився після травми і нещодавно успішно дебютував за "Динамо" у Суперкубку України і заслужив на новий довготривалий контракт.

Весілля в воротах і фантастичні голи грандам. 8 фактів про новачка "Динамо" Валерія Федорчука

Руслан Ротань

Позиція: півзахисник

Нинішня команда: вільний агент

Залишив "Дніпро": липень 2016

Капітан команди, авторитетний Руслан Ротань є вихованцем дніпрян. В його кар'єрі було ще київське "Динамо", але справді незамінним він став у своєму рідному, "Дніпрі". Руслан був ключовим гравцем команди, без якого взагалі було важко уявити не лише лінію півзахисту, а й взагалі "Дніпро". Диригуючи атаками дніпрян, Ротань залишався лідером на полі і в роздягальні. Шлях досвідченого півзахисника в клубі добіг кінця разом із закінченням контракту. Зараз Руслан підшуковує нову команду, але дехто все одно вірить, що капітан повернеться в "Дніпро".

Євген Шахов

Позиція: півзахисник

Нинішня команда: ПАОК, Греція

Залишив "Дніпро": червень 2016

Можливо, Євген не сягнув в "Дніпрі" такого рівня, як Ротань, чи Коноплянка, але його внесок в успіх тієї команди важко не помітити. Шахов довгий час не міг знайти місця в складі дніпрян, отримуюючи ігрову практику в інших командах. Але в сезоні 2014/15 став справжньою знахідкою для Маркевича. Євген відмінно користувався шансами, які йому надавав тренер, а м'яч у ворота "Брюгге" став справжнім подарунком футболіста за довіру. Влітку 2016-го року Євген змінив Україну на Грецію, де разом із Лео Матосом продовжить грати за ПАОК.

Євген Коноплянка

Позиція: півзахисник

Нинішня команда: "Севілья", Іспанія

Залишив "Дніпро": червень 2015

Найбільш яскрава зірка "Дніпра", яка на рівні з Ярмоленком вважається топовим українським гравцем. Коноплянка вийшов на той високий рівень саме в "Дніпрі", а найбільш яскраво засяяв у срібному єврокубковому сезоні команди Маркевича. Євгеном ще раніше цікавилися серйозні європейські клуби, але по-справжньому увагу він до себе привернув після фантастичного виступу в Лізі Європи. Саме тоді "полювання на Коноплянку", яке розвернулося на трансферному ринку Європи, виграв кривдник дніпрян в фіналі – іспанська "Севілья". "Дніпро" довго не міг скласти ціну своїй зірці, що врешті-решт закінчилося переходом Коноплянки на правах вільного агента. Зараз Євген виборює собі місце в основі іспанського клубу вже під керівництвои нового тренера.

Матеус

Позиція: півзахисник

Нинішня команда: "Шицзячжуан Юнчан", Китай

Залишив "Дніпро": червень 2016

Креативний Матеус діяв на протилежному від Коноплянки фланзі. Бразилець був ідеальним гравцем для Маркевича, який ще з "Металіста" полюбляв використовувати в півзахисті і атаці латиноамериканців. Стрімкий Матеус вмів працювати з м'ячем і завжди знаходив шпарину в захисті суперників. Таких гравців в чемпіонаті України було небагато, адже окрім якості півзахисник міг дати видовищність для вболівальників. Матеус залишив "Дніпро" влітку 2016, а кар'єру вирішив продовжити в популярному останнім часом серед бразильців китайському чемпіонаті.

"Дніпро" завжди буде моєю родиною, – Матеус зізнався, що скучає за українським клубом

Євген Селезньов

Позиція: форвард

Нинішня команда: "Шахтар"

Залишив "Дніпро": червень 2016

Євген Селезньов був одним із ковалів успіху "Дніпра" останні роки. Нападник не відрізнявся карколомною швидкістю, або ж бразильською технікою, але завжди знав, яку позицію зайняти, аби забити гол. До Євгена можна ставитися по-різному, та для "Дніпра" в свій час він мав величезне значення. Після того, як в лютому 2016-го він приєднався до "Кубані", він невдовзі повернувся в український футбол, але вже не в "Дніпро", а в рідний донецький "Шахтар", де грає і тепер.

Нікола Калініч

Позиція: форвард

Нинішня команда: "Фіорентина", Італія

Залишив "Дніпро": серпень 2015

Нікола Калініч прийшов у "Дніпро" із англійського чемпіонату в 2011-му році (так, тоді ще це було цілком нормальним явищем). У форварда в команді дніпрян були спалахи і періоди затишшя, але останній перед своїм переходом сезон він провів на топовому рівні. Голи в Лізі Європи і чемпіонаті суттєво допомогли "Дніпру". Хорват став одним із небагатьох гравців, за якого "Дніпро" зумів виручити непогані гроші (мова йшла про суму близьку до 5-ти мільйонів євро). У "Фіорентині" Калініч не загубився і знайшов своє місце в основі "фіалок", регулярно тішачи вболівальників голами в Серії А та єврокубках.

Людина дня. Нікола Калініч – екс-гравець "Дніпра", що відправив Іспанію на 2-е місце групи

Роман Зозуля

Позиція: форвард

Нинішня команда: "Реал Бетіс"

Залишив "Дніпро": липень 2016

Як же не згадати емоційного і яскравого Романа Зозулю? Форвард, який не соромився відпрацьовувати до останньої краплі поту в матчах певний час перебував в ранзі перспективних динамівців. Але, як і Денис Бойко, свою славу здобув в складі дніпрян. Про футбольні якості Романа добре відомо українським вболівальникам, ну а та позиція, яку він зайняв в часи військової агресії відносно України, заслуговує поваги навіть тих, хто мало цікавиться футболом. Зозуля – патріот і улюбленець фанатів. Форвард нещодавно залишив "Дніпро" і продовжить кар'єру в чемпіонаті Іспанії, де стане одноклубником Беки Вачіберадзе в "Бетісі".

Іспанські ЗМІ дали Зозулі прізвисько, пов'язане з АТО

"Батьківщина не продається!" Роман Зозуля, Мирон Маркевич та інші українці - про своє ставлення до переходів у чемпіонат Росії