УКР РУС

Дієго Валері

28 червня 2011
Автор: Орест Патер

Кубок Америки збіднів на ще одного майстра.

На превеликий жаль, стан справ у аргентинській національній збірній знову адекватно не відображає стан справ у аргентинському футболі. І мені, як шанувальнику альбіселестес, боляче це усвідомлювати та констатувати. Але хіба чогось варте моє обурення у порівнянні із обуренням уболівальників, що на Копа Америка співатимуть аргентинський гімн?

В той час, коли триватиме груповий турнір, я буду перебувати на відпочинку у Франції, що мене тривалий час засмучувало. Проте, після оголошення офіційної заявки збірної Колумбії, потім Бразилії, а згодом Аргентини, бажання дивитись чемпіонат стало значно менш трепетним.

У колумбійців пропустить Копа прекрасний півзахисник Джіо Морено. Щоправда, він не гратиме через травму, а не внаслідок послужливості головного тренера команди перед футбольними агентами.

А от рішення бразильського наставника Ману Менезеcа взяти на турнір Еліаса та Лукаса Лейву схоже продиктоване згори, бо ж у чемпіонаті Бразилії грають одразу кілька значно вправніших майстрів, аніж ці європейські "зірки". Найбільше шкода звісно Аруку із "Сантоса", який виграв цьогоріч разом із клубом Копа Лібертадорес, але виклику до національної команди так і не дочекався.

Контрольний постріл за тренером альбіселестес. Чечо Батіста на домашній Копа Америка заявив 23 футболісти, із яких лише один гравець формально представлятиме чемпіонат Аргентини (голкіпер Хуан Пабло Каррісо у цьому сезоні на правах оренди захищав кольори "Рівера", хоча належить римському "Лаціо"). Натомість, дев’ять виступають у іспанській Примері, сім — у кальчо, по два — у російській та англійській прем’єр-лізі і по одному представнику у Голландії та Бельгії. Таким чином, Чечо зробив ще більший плювок у футболістів чемпіонату Аргентини, аніж минулого літа Дієго Марадона, адже до Південної Африки Ель Дієго взяв п’ятьох "аборигенів".

Вже досить давно було відомо, що Батіста не розраховуватиме на Бурріто Мартінеса, хоча блискучий форвард "Велеса" в січні вже встиг дебютувати у збірній. Фабіана Рінаудо із "Хімназії Ла Плати", Андреса Д’Алесандро із "Інтернасьйонала" та Давіда Раміреса із "Велеса" Чечо просто проігнорував, а Хуан Роман Рікельме обіцяного шансу так і не отримав. Отака подяка від колишнього наставника для півзахисника "Бока Жуніорс", насамперед завдяки магічній грі якого Аргентина виграла золоті медалі Пекінської Олімпіади, а Батіста зробив собі ім’я як тренер.

Останньою надією шанувальників справжнього аргентинського футболу був Дієго Валері. Півзахисник "Лануса" цьогоріч прекрасно дебютував у національній збірній, вміло диригуючи діями партнерів під час товариських матчів проти Венесуели та Парагваю. Його клуб в другій частині чемпіонату країни зумів стати одним із двох головних претендентів на титул, а сам Дієго став одним із найкращих гравців клаусури.

"Ланус" таки програв боротьбу за титул у передостанньому турі, і наставник команди Габріель Шуррер у останньому матчі вирішив поберегти футболіста перед Копа Америка, адже Валері абсолютно заслужено потрапив до розширеного списку Батісти із 26-ти гравців. Проте Чечо, взявши в руки олівець, викреслив зі збірної трьох гравців, серед яких, разом із Енцо Пересом ("Естудіантес") та Лусіаном Монсоном ("Бока Жуніорс"), опинився і Дієго Валері.

Всього Батіста заявив на турнір шість (?) півзахисників, взявши натомість сім (!) форвардів, серед яких невідомо за які заслуги опинився абсолютно невиразний у цьому сезоні Дієго Міліто. Для порівняння, бразильцям вистачило чотирьох делянтерос: Робінью, Пату, Фреда та Неймара. Окремих слів заслуговує фігура Фернандо Гаго, що їде на Копа Америка маючи за спиною три матчі у складі "Реалу" за весь сезон!

Чечо взяв лише одного атакувального півзахисника — Хав’єра Пасторе, який навряд чи буде титуларом. Таким чином, гра альбіселестес, схоже, знову обертатиметься навколо гравця, що залишив країну у віці 14-ти років, анітрохи не встигнувши увібрати в себе аргентинську футбольну філософію.

Що може статися у тому випадку, коли замість диригента оркестром керує завгосп, вже можна було побачити на південноафриканському мундіалі. Дуже прикро буде якщо історія знову повториться. Вся надія на Банегу, Тевеса та Лавецці.