УКР РУС

Діти у Львові взяли участь у реконструкції історичного футбольного  матчу

4 травня 2018 Читать на русском
Created with Sketch.

Діти зі Львова та Кракова – учасники міжнародного футбольного турніру – 2 травня провели реконструкцію першого на теренах сучасної України футбольного матчу.

Матч, що відбувся на території Стрийського парку у Львові майже 124 роки тому між футболістами Львова та Кракова, тривав лише шість хвилин та завершився після першого гола у ворота гостей. На місці проведення матчу встановлено пам’ятник.

"Для Лобановського це був удар, звичайно". Як Маркевич разом із львівськими фанатами відзначив 20 років перемоги Карпат над Динамо

Для гри не без проблем вдалось знайти шкіряний ретром’яч зі шнурівками. Організатори реконструкції історичного матчу XIX століття не зовсім дотримались історичної правди, оскільки матч тривав два тайми по шість хвилин і закінчився бойовою нічиєю. Львів'яни грали у сірих трусах, краків'яни – у темно-синіх. Всі залишилися задоволеними…

Реконструкція матчу відбулась напередодні дитячого турніру, який пройде на полях винниківського стадіону імені Богдана Маркевича. Змагатимуться шість команд: по три українських та польських. Місто Лева представлятимуть юні футболісти з клубів Рух, Погонь та Галичина, Краків – Вісла, Гарбарня та Академія.

Фартовий Львів. Як збірна України грала у місті Лева

До слова, про історичний матч присутнім вболівальникам розповів відомий львівський спортивний діяч Іван Яремко.

Довідка. Перший офіційно зареєстрований футбольний матч на території сучасної України між збірними командами Львова і Кракова відбувся 14 липня 1894 року у Стрийському парку на спеціально збудованому стадіоні британського стилю з футбольним полем і трибунами на 7 тисяч місць. На той час з правилами англійської гри були знайомі одиниці, навіть футболісти, що вийшли на поле, мали лише поверхневе розуміння тактики футболу, про розміщення гравців на полі – тим паче. Гра була сумбурною: головне завдання ногами закатуляти м’яч у чужі ворота ("воротами" без перекладини були дві жердини-прапорці). За умовами гри, матч тривав до першого гола і львів’яни перемогли. М'яч у ворота суперників на 6-й хвилині гри забив 16-річний учень Львівської учительської гімназії Володимир Хомицький.