УКР РУС

Дискусійний клуб. Весняна УПЛ: де знайти інтригу?

8 березня 2013 Читать на русском

Тиждень тому стартувала весняна частина розіграшу Прем’єр-ліги з футболу, і в нашому дискусійному клубі ми не могли не оминути цієї теми.

Вже давно донецький "Шахтар" забронював собі "золото" цьогорічної першості. Практично все зрозуміло і в зоні вильоту, особливо після першого весняного туру. Журналіст сайту "Футбол 24" Андрій Думич уже сьогодні роздав би медалі, визначив учасників єврокубків та й завершив чемпіонат, в якому дехто більше мучається (наприклад, київське "Динамо"), ніж грає. Його колега по журналістському цеху Юрій Шутка вважає, що "Динамо" ще рано ховати навіть у цій першості. А на думку редактора сайту Юрія Басенка навесні є за ким поспостерігати, окрім кагорти лідерів. Одним словом, до вашої уваги наша дискусія викладена у формі діалогів. Принагідно запрошуємо долучитися до неї у своїх коментарях під текстом.

 

Я вважаю, що вже зараз можна завершувати чемпіонат України. "Шахтар", "Дніпро", "Металіст" та "Чорноморець" - перша п'ятірка. (хоча "Дніпро" з "Металом" можуть і помінятися місцями, зважаючи на травму Коноплянки), "Говерла" та запорізький "Металург" - на виліт. Становище ж решти команд — абсолютно не важливе.

Тут особливо хотілося б поговорити про "Динамо". Чомусь усі вирішили що Блохін — геній, який виведе команду з кризи. Йому дали карт-бланш. Він багато говорив та багато обіцяв, але вже встиг "наробити". "Динамо" попрощалося з єврокубками і стартувало з нічиєї на власному стадіоні із "Кривбасом".

Це випадковість? Зовсім ні! Блохін знову звинувачував гравців, але ж це він продав Вукоєвіча і віддав в оренду Богданова, залишившись без опорників! Словом, гравців можна звинувачувати завжди, можна тусувати гравцями, неначе колодою карт, але якщо результату так і не буде, то може тоді потрібно в собі причину шукати?

Про друге місце "Динамо" можна було б говорити у тому випадку, якщо б "Дніпро" та "Металіст" залишились у єврокубках. А так вони можуть повністю зосередитися на чемпіонаті і, як засвідчив перший весняний тур, підопічні Рамоса та Маркевича зараз є сильнішими за підопічних Блохіна.

 

Не можу погодитися з думкою, що чемпіонат вже можна завершувати. Так, перше місце у кишені донецького "Шахтаря", проте зараз важко спрогнозувати, як у підсумку розташуються решта команд.

"Динамо" у поєдинках проти "Бордо" не зуміло досягти позитивного результату, але гравці віддали усі свої сили на полі та старалися, як могли. Можливо, у поєдинку проти "Кривбасу" була певна розслабленість та недооцінка суперника, а можливо кияни просто виснажилися. Адже усім відомо, що Олег Блохін багато уваги приділяє фізичній підготовці. Ось ці тренування в сумі з матчами проти "Бордо" та товариськими спарингами, зробили так, що у матчі 19 туру на НСК "Олімпійський" кияни були не схожі самі на себе.

Говорити про те, поганий чи хороший Блохін у ролі футбольного тренера не варто, адже всі ми знаємо про досягнення Олега Володимировича, особливо на міжнародній арені. На мою думку потрібен час. Безглуздо буде зараз знову міняти наставника, і чекати чергових зборів.

Команді просто необхідно зіграти з десяток матчів, щоб відчути один одного на полі, а тренер повинен лише наштовхнути гравців на правильний шлях. Ось і все. "Динамо" згодом почне демонструвати кращий футбол, і у тому, що цього року вони знову займуть друге місце, у мене майже не виникає сумнівів.

Тепер щодо "Чорноморця". Так, команда здобуває перемогу за перемогою, проте у поєдинку проти "Ворскли" не було помітно тієї гри, яку "моряки" демонстрували восени. Можливо, вони ще розіграються, а можливо, це їхній максимум, який тепер доведеться втримувати усіма можливими способами.

Тому про 5 місце у підсумку говорити ще зарано, адже донецький "Металург", на мою думку, зараз куди сильніший, ніж одеська команда, і відставання від підопічних Романа Григорчука не таке вже й значне.

 

Я погоджуюся з тим, що питання у чемпіонаті залишилися хіба що стосовно розподілу 2–4 місць. П'яту сходинку, а з нею і гарантовану Лігу Європу, думаю, Григорчук уже не віддасть. Внизу турнірної таблиці теж усе ясно: в Запоріжжі уже з осені готуються до першої ліги, а "Говерла" після поразки в Луганську також уже, мабуть, змирилася із подальшим пониженням у класі.

Таким чином лише після одного зіграного весняного туру ми змушені констатувати, що слідкуватимемо за найменш цікавим чемпіонатом за останні -надцять років.

Бо що це за першість, де навіть не головна, а фактично єдина (!) інтрига полягає у тому, хто ж з трьох клубів в результаті виборе право зіграти у кваліфікації Ліги чемпіонів!

А я готовий стверджувати написане мною вище про те, що послідовність першої п'ятірки вже відома. І "Динамо" таки буде четвертим. По-перше — календар у киян дещо складніший, ну а по-друге — не може з командою статися перевтілення в наступному турі. І тут важливим фактором буде те, що Маркевич та Рамос тренують "Металіст" та "Дніпро" відповідно - вже багато років, і досвід та взаєморозуміння з гравцями дозволить їм зберегти місця на п'єдесталі.

Але разом з тим, я дозволю собі не погодитися з думкою про те, що цей чемпіонат найменш цікавий. У більшості турів що залишилися, на нас чекатимуть протистояння між командами із першої п'ятірки. Також не виключено, що "Динамо" втратить очки із, здавалося б, аутсайдерами. Тобто з ким би "Металіст", "Дніпро" чи "Динамо" не грали, усі слідкуватимуть за цими поєдинками, оскільки боротьба за срібло триватиме і заочно.

А тепер хочу відповісти Юрію Шутці щодо Блохіна. Так, його заслуги на міжнародній арені заперечувати не варто, тільки от збірну тренувати і клуб — це дещо різні речі.

А Олег Володимирович вже достатньо клубів потренував. А чого досягнув? Ну, а щодо фізичної підготовки, то коли гравець приїжджав у збірну, то Блохіну вдавалося підвести його до матчу в оптимальних кондиціях. Але коли місяць виснажливих (можливо, навіть занадто виснажливих) тренувань і при цьому неправильно розрахований раціон, відпочинок, навантаження, то гравець виходить на поле просто втомленим, і тоді важко від нього очікувати на добротну гру.

 

Так, Андрію, тренувати клуб та збірну це різні речі, проте не можна забувати, що Блохін був наставником зарубіжних команд, а зараз він повернувся у рідне "Динамо", з яким провів найкращі роки свого життя. Головне, що ні у кого не виникає сумнівів щодо відданості Олега Володимировича та його бажання відновити колишню славу киян.

Просто треба зачекати, адже неможливо за такий короткий період часу сформувати новий колектив та змінити їхній тип футбольного мислення. Крім цього, зараз немає кращого кандидата на пост головного тренера клубу. Кого можна поставити замість Олега Володимировича? Навіть не знаю хороших спеціалістів, які хотіли б мати справу із сьогоднішнім "Динамо" та докладати надзусиль, щоб рятувати команду.

Думаю, завершення чемпіонату дасть відповіді на усі запитання, і повірте, якщо Олег Блохін відчуватиме, що йому на благо команди краще піти, то він це обов'язково зробить сам, на відміну від Юрія Сьоміна.

 

Ну от, ще не почав тренувати, а вже — якщо потрібно буде піти. Так, тренеру потрібен час. Але якщо це стосується "Динамо", то тут час потрібен для того, щоб стати чемпіоном, виблискувати на євроарені, а не час для того, щоб вигравати у "Кривбаса" чи проходити "Бордо", який зараз також "ніякий".

Словом, це аргументи до того, чому "Динамо" стане четвертим. І вважаю, що для київського клубу це було б хорошим уроком для не поверхневих а конкретних структурних змін. Вважаю, що наразі доцільним завершити суперечку щодо "Динамо" і просто зачекати до завершення сезону.

Ну, а щодо того, чому "Металіст" буде третім, а "Дніпро" фінішує другим, то тут все дуже просто — гра харків'ян в обороні далеко не найнадійніша і саме цей фактор стане визначальним.

 

Загалом же лише три команди битимуться в тій чи іншій мірі за результат, для решти ж на перший план виступає не сам рахунок матчу, а гра команди. Бо більшість колективів Прем'єр-ліги уже гратимуть з прицілом на наступний сезон. Тому для мене особисто у весняній частині чемпіонату цікавими будуть не "Динамо", "Металіст" чи "Дніпро". Мені цікавіше буде поспостерігати за двома іншими проектами. Перший з них — це "Карпати", а другий — донецький "Металург".

Проект "Карпати" імені Костова" зараз виходить на свою робочу потужність, і зовсім скоро ми можемо побачити абсолютно не гірший колектив, який був при Олегові Кононову.

Проблиски успішної та красивої гри "зелено-білих" ми бачили ще восени. А ось перший весняний матч "Карпат" проти "Таврії" для львівських вболівальників, я впевнений, чимось нагадав "Карпати" часів Кононова: команда так само грала із запасом впевненості, потужно, розмашисто і красиво.

Також цікаво поспостеріагти і за донецьким "Металургом", бо я особисто вірю у Максимова, як тренера. І впевнений, що він вже готовий тренер для якогось великого українського клубу, типу "Металіста", "Дніпра" чи "Динамо".

Власне, це вже не перший проект у "Карпатах", от тільки чомусь проекти у львівському клубі зазвичай тривають максимум три роки і, думаю, в цьому винні насамперед власники "зелено-білих".

Щодо донецького "Металурга", то там також хороша команда, от тільки зі стадіоном таки потрібно щось вирішувати — бо арена майже за містом і, відповідно, що уболівальників цієї команди вистачає, грають підопічні Максимова майже при порожніх трибунах.

Цікаво також буде подивитися, що зможе "Чорноморець" і надалі грати так дисціпліновано і максимум зосереджено — а це головні чинники успіху команди. Але це про позитивні аспекти.

Найбільше ж мене хвилює, що буде з "Арсеналом" та з "Таврією", які узагалі ледь не припинили існування. І якщо в "каштанчиків" справи більш-менш налагодилися, то за сімферопольців лячно. Може з таким ставленням керівництва їм не варто залишатися на наступний сезон в еліті?

Тема кількості команд в українській Прем'єр-лізі — це тема окремої розмови. Думаю, ми ще це окремо обговоримо.

________________________________________________
P.S.
В коментарях просимо вас ділитися своїми очікуваннями від весняної частини чемпіонату